Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Όχι άλλο κάρβουνο (Part 3)

Οι "μούφα" οικολογικές συσκευασίες και άλλα παραμύθια...

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΌχι άλλο κάρβουνο (Part 3)
spot_img

Οι “μούφα” οικολογικές συσκευασίες και άλλα παραμύθια…

Μια ανάλυση από το Ίδρυμα Changing Markets αναδεικνύει ως παραπλανητικούς τους ισχυρισμούς εταιρειών, όπως η Coca- Cola, η Perfetti Van Melle και η Unilever, περί οικολογικής φύσης των συσκευασιών τους. Βάσει της ανάλυσης, οι εταιρείες παρέχουν ελάχιστες πληροφορίες για να αποδείξουν το ότι χρησιμοποιούν πλαστικό «ανακυκλώσιμο» ή «πλαστικά που είχαν πεταχτεί στον ωκεανό». Παρόλα αυτά, το χρησιμοποιούν ως βασικό μέρος της στρατηγικής τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται greenwashing. Αυτά αναφέρει το cibum.gr πριν από λίγες μέρες…

Στα λόγια όλα είναι όμορφα. Το tetrapak είναι ανακυκλώσιμο αν έτσι θέλουμε να νομίζουμε αλλά δεν είναι, όπως γράφαμε εδώ.

Το ζητούμενο είναι αν τα υλικά συσκευασίας είναι 100% ανακυκλώσιμα. Μέχρι τότε θα ζούμε σε μια επίπλαστη πραγματικότητα, με greenwashing, brainwashing και πολύ, μα πάρα πολύ κάρβουνο!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. By the way, I have heard and worked with a senior researchers on a new advancement in the synthesis of Poly-3-hydroxylalkanoates (PHA/PHB), an intermediate long, medium and short chain sugar from microorganisms sugar catabolic process with structural potentiality of being used as a bio-plastics. It have diverse better structural difference that mimic synthetic plastics depending on the carbohydrate source and organism synthesizing it. Well, this technology can be way more beneficial if more large scale translational research are conducted on them, fortunately I had the opportunity to work on this compound synthesis but little are still known.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα