Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ουίσκι: το νερό της ζωής!

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΟυίσκι: το νερό της ζωής!
spot_img

Η απόλαυση δεν θέλει κόπο θέλει τρόπο…

Ας μιλήσουμε σήμερα για τo whiskey. H λέξη ουΐσκι προέρχεται από τις Ιρλανδικές λέξεις «uisce beatha» που σημαίνουν το νερό της ζωής.

Το ουΐσκι είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ποτό. Εκτός από την πολύπλοκη διαδικασία παλαίωσής του που του δίνει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ως ποτό, ειδικά τα malt ουΐσκια έχουν σύνθετο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση.

Διάβασα στο cibum σχετικά με το ουΐσκι πρόσφατα, και θυμήθηκα μια ιστορία. Πριν από χρόνια πολλά, ένας Έλληνας φίλος στην Αγγλία με έμαθε πώς πίνεται το ποτό αυτό. Το ουΐσκι είναι περίπου 40% αλκοόλη. Με τόσο πολύ αλκοόλ, αν το πιούμε σκέτο, θα μυρίσουμε μόνο την αλκοόλη και θα μας «κάψει» την γλώσσα. Για αυτό, το ουΐσκι πρέπει να αραιώνεται τόσο ώστε οι αλκοολικοί βαθμοί να πέσουν στο 20-25 από το 40. Έτσι, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε και την γεύση του και το άρωμά του.

Προσοχή όμως: η αραίωση θα πρέπει να γίνεται με νερό θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Αν βάλουμε πάγο, το ποτό θα κρυώσει και θα «χάσει» το άρωμά του! Και φυσικά, το να βάζουμε cola στο ουΐσκι, είναι απλά ιεροσυλία!

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: ioannis.zabetakis@ul.ie

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.

Junk food και Junk news: Ο συνδυασμός που… “σκοτώνει”!

Η κοινή βάση μεταξύ junk food και junk news και η ανάγκη να υιοθετηθεί μια κουλτούρα info-fitness και μια παιδεία ενημέρωσης, σύμφωνα με την ειδικό Vanessa Otero.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα