Το… “πρασίνισμα” με την καλή έννοια…
Του Γιάννη Ζαμπετάκη*
Μια σημαντική είδηση διαβάσαμε πριν από λίγες μέρες στο cibum.gr σχετικά με μια εταιρεία που παράγει λάδια σε εργαστηριακή κλίμακα με μηδενικό αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2).
Η εταιρεία χρησιμοποιεί ζυμομύκητες, οι οποίοι τρέφονται με σάκχαρα από βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, όπως η μελάσα ή άλλες βιομάζες. Μετά την κατανάλωση αζώτου και φωσφορικών αλάτων ειδικότερα, σταματάει η ανάπτυξη και σχηματίζονται λιπίδια με τον υπόλοιπο πλεονάζοντα άνθρακα. Αυτά τα λιπίδια μπορούν στη συνέχεια να απομονωθούν και, ανάλογα με τον τύπο της ζύμης, είναι πολύ παρόμοια με πολλά φυτικά έλαια. Κανονικά, το CO2 παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Αλλά και εδώ, όπως αναφέρει το ΒeΥourPilot, η ομάδα έχει βρει μια φιλική προς το κλίμα λύση, και όπως δηλώνουν τα στελέχη της, αναπτύσσουν μια παγκοσμίως μοναδική τεχνολογία που καθιστά ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής ουδέτερη ως προς το CO2, ενώ σύντομα αναμένεται να την κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Αυτή η ιστορία είναι ένα εξαίσιο παράδειγμα του πώς μπορούμε να πρασινίσουμε την παραγωγή πρώτων υλών και ειδικά ελαίων. Τα θετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον είναι σημαντικά. Θα μειωθεί έτσι η αποψίλωση τροπικών δασών για την παραγωγή φοινικελαίου. Ας μην ξεχνάμε ότι το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε πολλά τρόφιμα και είναι λοιπόν μια μεγάλη αγορά για τα νέα «πράσινα» λάδια.