Ότι βγαίνει από την πόρτα… μπορεί να μπει από το παράθυρο!
Τα νέα σήμερα έρχονται από την λεβεντογέννα Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα μου.
Από ότι διαβάζουμε στο ekriti.gr : μία σημαντική εξέλιξη από την οποία αναμένεται να αλλάξει άρδην ο τρόπος λίπανσης των ελαιόδεντρων στην Κρήτη, είναι πλέον γεγονός.
Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο γεωπόνος Μανώλης Βιδάλης, οι προσπάθειες αξιοποίησης του κατσίγαρου ώστε εκείνος να χρησιμοποιηθεί για τη λίπανση των ελαιόδεντρων, απέφεραν καρπούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια πειράματος του οποίου προΐσταται σε ελαιουργείο στο Καβούσι, αποδείχθηκε ότι ο κατσίγαρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των ελαιόδεντρων, ως βελτιωτικό προϊόν.
Έχουμε γράψει επανειλημμένα για την αξία του κατσίγαρου. Η αξιοποίηση αυτού του παραπροϊόντος της ελαιουργίας θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για τον ελαιουργικό τομέα της Ελλάδας. Ο κατσίγαρος μπορεί να γίνει λειτουργικό τροφή για τον τομέα των πουλερικών και της ιχθυοκαλλιέργειας (εκτροφή τσιπούρας) όπως έχουμε βρει με σχετικές μας μελέτες, εδώ και εδώ, αντίστοιχα.
Μια εκτενή ανασκόπηση για τις λειτουργικές ιδιότητες του κατσίγαρου (olive pomace στην αγγλική βιβλιογραφία) μπορείτε να διαβάσετε στο κεφάλαιο 5 του καινούργιου μας βιβλίου.
Email: ioannis.zabetakis@ul.ie
Twitter: @yanzabet