Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
26.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

To μουσείο Τυριών και τα ελληνικά ΠΟΠ τυριά

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμTo μουσείο Τυριών και τα ελληνικά ΠΟΠ τυριά
spot_img

Ακόμα και στην δημιουργία ΠΟΠ τυριών είμαστε τραγικά πίσω.

Πριν από λίγες μέρες διάβασα μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση στον βρετανικό Guardian σχετικά με την δημιουργία ενός μουσείου τυριών στη Γαλλία:

https://www.theguardian.com/food/article/2024/jun/14/hommage-to-fromage-frances-first-cheese-museum-opens-in-paris-musee-du-fromage

Αυτή η είδηση μού έφερε στο νου ένα άρθρο που έχω γράψει (πριν από …μερικά χρόνια!) σχετικά με την Ιρλανδία που έχει πολλά αξιόλογα τυριά αλλά μόνο 1 (ναι, μόνο ένα) ΠΟΠ τυρί: https://www.rte.ie/brainstorm/2021/0305/1201099-irish-cheese-protected-designation-of-origin-pdo

Η Ελλάδα έχει 23 ΠΟΠ τυριά…

Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν πάνω από 45 ΠΟΠ τυριά η καθεμία!

Τα Ιταλικά ΠΟΠ τυριά μπορείτε να τα βρείτε εδώ: https://cheese.fandom.com/wiki/List_of_Italian_PDO_cheeses

Εν κατακλείδι, ακόμα και στην δημιουργία ΠΟΠ τυριών είμαστε τραγικά πίσω, έτη φωτός θα έλεγα.

Τα αρμόδια Υπουργεία τι κάνουν επ’αυτού;

Καταλαβαίνουν ότι η πιστοποίηση ΠΟΠ μπορεί να αυξήσει σημαντικά το εξαγωγικό δυναμικό της τυροκομίας;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μία “απαράδεκτη απορία”: Ενιαίος ή Σχεδόν Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων; Του Δρ. Φ. Γαΐτη

Ο Βιολόγος – Μικροβιολόγος τροφίμων και εργαζόμενος στον ΕΦΕΤ Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης σε άρθρο του στο cibum επιβεβαιώνει πως η πολιτεία δεν έχει (δυστυχώς) κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος της υποστελέχωσης του ΕΦΕΤ και των επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, οι συνέπειες των οποίων μπορεί να είναι τραγικές σε διάφορα επίπεδα.

Εγκρίθηκε στην ΕΕ το πρώτο ρινικό σπρέι αδρεναλίνης για επείγουσα θεραπεία αναφυλαξίας

Το Eurneffy (επινεφρίνη) είναι μια εναλλακτική λύση στα ενέσιμα σκευάσματα για τις αλλεργικές αντιδράσεις.
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα