ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΒιομηχανία τροφίμων: Ο πόλεμος απαιτεί ευελιξία και επιτυχημένες στρατηγικές προσαρμογής

Βιομηχανία τροφίμων: Ο πόλεμος απαιτεί ευελιξία και επιτυχημένες στρατηγικές προσαρμογής

1 λεπτά ανάγνωσης

Του Γιάννη Ζαμπετάκη*

Όπως έχουμε ξαναγράψει, ο πόλεμος στην Ουκρανία μάς έχει δείξει ότι η επισιτιστική κρίση έχει έρθει για …να μείνει. Οι ομάδες HACCP και R+D καλούνται να λύσουν γρήγορα ένα σύνολο προβλημάτων σχετικά με τις πρώτες ύλες και την επισήμανση των τροφίμων.

- Advertisement -

Για παράδειγμα, τα Πρότυπα Τροφίμων της Σκωτίας (FSS) και του Οργανισμού Προτύπων Τροφίμων (FSA) ανέφεραν ότι ορισμένα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ότι περιέχουν ηλιέλαιο, μπορεί αντ ‘ αυτού να περιέχουν εξευγενισμένο κραμβέλαιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ηλιελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου προέρχεται από την Ουκρανία με τη Ρωσία να αποτελεί σημαντικό μέρος των υπολοίπων. Οι επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι προμήθειες ηλιελαίου είναι πιθανό να εξαντληθεί σε λίγες εβδομάδες.

- Advertisement -

Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων αντικατέστησαν το ηλιέλαιο με εξευγενισμένο κραμβέλαιο πριν μπορέσουν να κάνουν την αλλαγή στην ετικέτα.

Οι supply chain διαδικασίες πρέπει να επικαιροποιηθούν και αυτό προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα.

Ίσως όμως έτσι γίνουμε πιο δημιουργικοί και με πιο πολλή φαντασία στην παραγωγή των τροφίμων.

ioannis zabetakis
*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Πρόεδρος του τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Η σχέση της διατροφής με την καρδιακή ανεπάρκεια: Αποτελέσματα 20ετούς ελληνικής μελέτης σε 2.159 άτομα

Ποια διατροφικά πρότυπα συνδέθηκαν με χαμηλότερη πιθανότητα καρδιακής ανεπάρκειας στη μελέτη ATTICA, σε βάθος 20 ετών.

Ο καφές μετράει στα 8 ποτήρια νερό της ημέρας; Νέα δεδομένα για την καφεΐνη και την ενυδάτωση

Η επιστήμη απαντά σε μια συνηθισμένη απορία: ο καφές ενυδατώνει ή πρέπει να τον «αναπληρώνουμε» με νερό;

TFA: Το τοξικό χημικό που βρέθηκε στο αίμα όλων των Ευρωπαίων που εξετάστηκαν

Από τα τρόφιμα και το νερό έως το ανθρώπινο αίμα, τα νέα στοιχεία καταγράφουν την εκτεταμένη παρουσία του TFA.