Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
18.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων στα τρόφιμα: Μια ιστορία 24 ετών

ΑρχικήΑριστερό ΕξτρέμΥδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων στα τρόφιμα: Μια ιστορία 24 ετών
spot_img

Θέσπιση ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου περιεκτικότητας Αρωματικών Υδρογονανθράκων Ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ) στα τρόφιμα.

Έχω ξαναγράψει εδώ ότι ήμουν τυχερός και είχα την χαρά και την τιμή να έχω Δάσκαλο (με το Δ κεφαλαίο) και συνεργάτη τον ομότιμο Καθηγητή Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων Κωνσταντίνο Α. Δημόπουλο.

Ένα επίκαιρο άρθρο των κ.κ. Δημόπουλο και Ζαμπούνη είναι το εξής:

«Υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων στα τρόφιμα. Μια ιστορία 24 ετών» https://salamina-press.blogspot.com/2024/04/24.html?m=1

από όπου αντιγράφω: Η ιστοσελίδα Olivenews.gr, με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων επαγγελματιών (πυρηνελαιουργών, ελαιοτριβέων/ελαιουργών, τυποποιητών, ελαιοπαραγωγών, αλλά και την ευαισθητοποίηση εμπλεκομένων σε Περιφέρειες, ΔΑΟΚ, γεωπόνους, χημικούς, κ.λπ. ) έδωσε στη δημοσιότητα δύο άρθρα:

1. «Η μέθοδος προσδιορισμού των αρωματικών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ) για μη ειδικούς με απλά λόγια και ορισμένες απλές σκέψεις», 19/2/24 και

2. «Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ελαιοκομία. Αμφισβήτηση της υγιεινής και ποιότητας ελαιολάδων – πυρηνελαίων με ‘’όπλο’’ τους ΜΟΑΗ» (4/2/2024).

Ας ελπίσουμε ότι το άρθρο των εκλεκτών συναδέλφων να λειτουργήσει ως καταλύτης ενεργοποίησης των άμεσα εν δυνάμει θιγόμενων.

Υ.Γ.

Αυτά τα άρθρα μου έφεραν στο νου την ιστορία με το νοθευμένο ηλιέλαιο από την Ουκρανία, το 2008. Τότε είχα γράψει αυτό το άρθρο στο ΒΗΜΑ: “Το ηλιέλαιο, τα ερωτήματα και ο εμπαιγμός” https://www.tovima.gr/2008/11/25/opinions/to-ilielaio-ta-erwtimata-kai-o-empaigmos/

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψε νέος έλεγχος του ΥΠΑΑΤ

Αποτελέσματα ελέγχων Οκτωβρίου για παρουσία απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά ελληνικής παραγωγής.

Η αποκαλυπτική ομοιότητα της ζύμωσης τροφίμων με τις “ζυμώσεις” στον ΣΥΡΙΖΑ – Του Δρ Φ. Γαΐτη

Τί σχέση μπορεί να έχει η συμπεριφορά των μικροβίων σε ένα προϊόν ζύμωσης, με την αλληλουχία γεγονότων στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση Τσίπρα.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Δεκάδες μολύνσεις από σαλμονέλα μετά την κατανάλωση ωμών λαχανικών

Η μόλυνση των λαχανικών μπορεί να συμβεί μέσω μολυσμένου εδάφους, κοπριάς ή νερού
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο