Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φοιτητές: Διαδραστική εκπαίδευση καταλύτης στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών

ΑρχικήΕπιστήμηΦοιτητές: Διαδραστική εκπαίδευση καταλύτης στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών
spot_img

Πώς μια σωστή, διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση πιο υγιεινών διατροφικών προτύπων από τους φοιτητές.

Είναι γνωστό πως, όπως λέει η παροιμία «το παιδί και το σκυλί όπως το μάθεις είναι». Και επειδή συχνά μια ανθυγιεινή διατροφική συμπεριφορά που καθιερώνεται στο κρίσιμο χρονικό πλαίσιο της νεαρής ενηλικίωσης, η σωστή εκπαίδευση σε σωστά πρότυπα υγιεινής από σχετικά μικρή ηλικία είναι σημαντική για τη διαμόρφωση προτύπων υγιεινής διατροφής.

Σε αυτή την ομάδα ανθρώπων ανήκουν και οι φοιτητές, των οποίων η διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αφενός αυτό προκύπτει από την χαμηλότερη οικονομική τους ευχέρεια και αφετέρου στις ελλιπείς τους γνώσεις για την υγιεινή διατροφή.

Aλλά για να στοχεύσει κανείς σε νέους, πρέπει να κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία διασκεδαστική και όχι εντελώς θεωρητική, αν ο στόχος είναι η μεταβολή της συμπεριφοράς των φοιτητών. Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior , που δημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο της Elsevier, συζητά πώς οι εβδομαδιαίες προκλήσεις (challenges) τροφίμων και τα βίντεο μαγειρικής αύξησαν την εμπιστοσύνη στις υγιεινές επιλογές και αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μεταξύ των φοιτητών.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Eurekalert, η πιλοτική μελέτη εξέτασε μια παρέμβαση 15 εβδομάδων, με διατροφικές προκλήσεις και εκπαιδευτικά βίντεο μαγειρικής σε ένα μάθημα διατροφής. Στόχος αυτού του ιδιαίτερου, διαδραστικού «μαθήματος» ήταν η προώθηση αλλαγών στη μαγειρική νοοτροπία, τη μαγειρική και διατροφική συμπεριφορά των φοιτητών πανεπιστημίου, ενσωματώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους. Μπορούσε κανείς να πάρει μέρος είτε ως διαδικτυακός φοιτητής είτε ως δια ζώσης.

 Οι μαθητές συμμετείχαν σε διατροφικές προκλήσεις στο σπίτι που ευθυγραμμίζονται με το εκπαιδευτικό θέμα κάθε εβδομάδας. Οι στόχοι ήταν προκαθορισμένοι και χρησιμοποιήθηκαν ως παιδαγωγικό εργαλείο για να βοηθήσουν τους μαθητές να μάθουν πώς να μετατρέπουν τους γενικούς στόχους σε συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες. Οι μαθητές παρακολούθησαν την πρόοδό τους γράφοντας εβδομαδιαίες σκέψεις.

Συγκρίνοντας έρευνες που έγιναν στην αρχή και στο τέλος του εξαμήνου, η παρέμβαση συνδέθηκε με αυξημένη χρήση φρούτων και λαχανικών στο μαγείρεμα και γενικά περισσότερη κατανάλωσή τους. Η στάση των φοιτητών απέναντι στη μαγειρική παρέμεινε θετική καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, υποδηλώνοντας ότι οι φοιτητές που εγγράφονται σε ένα μάθημα διατροφής στο κολέγιο μπορεί να ενδιαφέρονται ήδη για την υγιεινή μαγειρική.

Η μελέτη της πιλοτικής αυτής παρέμβασης έλαβε χώρα στο Τμήμα Υγείας και Αθλητικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο του Louisville.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο