Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμη

ΑρχικήΕπιστήμη

Μικροβιολογική Ασφάλεια και Ποιότητα Τροφίμων – Νέες μελέτες

Παρά τις προόδους στη διαχείριση της ασφάλειας των τροφίμων, οι τροφιμογενείς ασθένειες (FBD) εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως, με σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία και στις οικονομίες και την ανάπτυξη των χωρών.

Καινοτομία: Συσκευή χειρός δείχνει εάν έχει χαλάσει το ψάρι ή το κρέας και δίνει ακριβή ημερομηνία λήξης!

Η εταιρεία ανέπτυξε μια συσκευή χειρός ικανή να μετρά τη φρεσκάδα και να καθορίζει μια ακριβέστερη ημερομηνία λήξης για το κρέας και τα ψάρια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

Η καλλιέργεια ρυζιού με υδρόβια ζώα ενισχύει την παραγωγή και μειώνει τη χρήση χημικών

Μια μελέτη δείχνει ότι η καλλιέργεια κυπροειδών, καβουριών ή χελωνών softshell σε ορυζώνες, θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να παράγουν τρόφιμα με πιο βιώσιμο τρόπο

“Η ιστορία της γεύσης”

Ένα βιβλίο που περιγράφει τα μαγειρικά επιτεύγματα διαφορετικών πολιτισμών, παλαιών και σύγχρονων, και τις απολαύσεις του φαγητού

Ανατροπή: Αλλάζουν τα δεδομένα για την κατανάλωση λαχανικών και την επίδρασή τους στην υγεία – Νέα επιστημονική έρευνα

Μπορεί η συστηματική κατανάλωση λαχανικών να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή θανάτου από καρδιά;

Πρόσκληση για υποβολή χειρογράφων για το ειδικό τεύχος: Plants Bioactive Compounds as Food and Nutraceutical Authentication Markers

Η υποβολή χειρογράφων έχει προθεσμία την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

Καινοτομία: Συσκευασίες τροφίμων από υπολείμματα μήλου

Η βιομηχανία απαιτεί υποκατάστατα υλικά για την παραγωγή σχηματοποιημένης συσκευασίας πολτού για εφαρμογές όπως περιέκτες τροφίμων για takeaway και κουτιά για ποτά

Μελέτη από Έλληνες ερευνητές για την αξιολόγηση της ποιότητας του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου

Τα ευρήματα αυτής της εργασίας είναι πολύτιμα για την παροχή μιας νέας μεθοδολογίας για τον έλεγχο ταυτότητας των EVOOs, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στον τομέα της παραγωγής, της συσκευασίας και της εμπορίας του EVOO.

Μελέτη: Η δυσανεξία στις στατίνες δεν ξεπερνά το 10% των ασθενών και είναι υπερεκτιμημένη

Το πρόβλημα της δυσανεξίας στις στατίνες, όπως δείχνει η νέα έρευνα, είναι τελικά μικρότερο από ό,τι πιστεύεται

EFSA: Συνέδριο για την αξιολόγηση κινδύνου-οφέλους σε θρεπτικά συστατικά και επιμολυντές

Η ανάγκη για αυτό το συνέδριο προκλήθηκε από ένα αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την EFSA να παράσχει μια ενημερωμένη RBA κατανάλωσης ψαριών σε σχέση με την παρουσία διοξινών και παρόμοιων με τις διοξίνες PCB.

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη – Περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν στις επιστημονικές και μηχανολογικές τάξεις

Ελπιδοφόρα τα στοιχεία που έρχονται από την Eurostat πάνω στο θέμα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών και Κοριτσιών στην Επιστήμη.

Αισθητήρες για την ταχεία ανίχνευση φυτικών ορμονών αυξίνης στις καλλιέργειες

Βελτίωση της γεωργικής παραγωγής και περαιτέρω κατανόησή της διαδικασίας ανάπτυξης των φυτών.

Μεταφορά τροφίμων – Πρωτόκολλα ελέγχου και μέτρησης θερμοκρασίας σε πραγματικό χρόνο

Η ακατάλληλη θερμοκρασία θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για αλλοίωση της ποιότητας των ευπαθών τροφίμων σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα

Οι ακτίνες Χ αποκαλύπτουν τα μυστικά των βιοφίλμ

Τα βιοφίλμ δεν είναι απλώς μια συλλογή από πάρα πολλά βακτήρια, αλλά ένας ιστός με ειδικές δομές

Όσφρηση και Covid: Γιατί κάποιοι χάνουν την όσφρηση τους ενώ άλλοι όχι;

Το 68% όσων νοσούν με covid-19 παρουσιάζουν απώλεια οσμής ή γεύσης

Πως η μυρωδιά ξυπνά μία ανάμνηση

Πρόσφατη μελέτη δίνει απάντηση στο πως λειτουργεί η διαδικασία σύνδεσης των οσμών και τη μνήμη

Κακαόμελο: Οι άγνωστες αρετές και η μετατροπή του από απόβλητο σε θρεπτικό συστατικό

Το κακαόμελο είναι ένας ημιδιαφανής χυμός που παράγεται κατά τη διαδικασία ζύμωσης του κακάο, με χημικά και αισθητηριακά χαρακτηριστικά παρόμοια με τον πολτό κακάο

Συμπλήρωμα διατροφής ιχθυελαίου από παραπροϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας: Νέα επιστημονική ανακάλυψη με… “ουσία”

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίμερικ με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή, δημιούργησαν συμπληρώματα διατροφής από κεφάλια σολομού με εκχύλιση πολικών λιποειδών

Ετικέτα Nutriscore: Πώς θα επηρεάσει την γεύση και την πρόθεση αγοράς – Νέα μελέτη

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη στάση των καταναλωτών, για τα προϊόντα διατροφής που φέρουν την πολυσυζητημένη ετικέτα Nutriscore

Αρέθουσα: Η φαρμακευτική ρίγανη Ικαρίας, η πρώτη ελληνική ποικιλία που πιστοποιείται

Η Ικαριώτικη ρίγανη έχει υψηλή απόδοση σε αιθέριο έλαιο (8.5%) και υψηλή εκατοστιαία περιεκτικότητα σε καρβακρόλη (89%).

Την ευθύνη για τα επιστημονικά δεδομένα και συμπεράσματα που υπάρχουν στις αναρτήσεις στην βιβλιοθήκη του cibum.gr φέρουν οι συγγραφείς τους.

Προσφέρετε τα δικά σας άρθρα & διατριβές

spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο