Οι Αρχές εντόπισαν νοροϊό σε σάλτσα
Το Γραφείο Προστασίας των Καταναλωτών του Aargau στην Ελβετία διέταξε ένα κατάστημα κεμπάπ στο Möhlin AG να κλείσει άμεσα όταν αρκετοί πελάτες παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα με εμετό και διάρροια, όταν έφαγαν κεμπάπ ντονέρ. Οι Αρχές έχουν ενημερωθεί για περισσότερες από 70 τροφικές δηλητηριάσεις.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μελέτη ΣΟΚ: Αυτά είναι τα δημοφιλή ποτά που μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο καρκίνο του στόματος
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πατατάκια: Το μεγάλο λάθος που οδηγεί σε αύξηση του βάρους – Πώς να τα φάτε χωρίς να παχύνετε – Συμβουλή διαιτολόγου
Το AVS πήρε αρκετά δείγματα φαγητού στην εγκατάσταση όπως και υπολείμματα, καθώς και δείγματα κοπράνων από μολυσμένα άτομα. Οι εργαστηριακές αναλύσεις ανίχνευσαν νοροϊό σε δείγματα κοπράνων και σε σάλτσα που προστέθηκε στο σουβλάκι.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αλυσίδα fast food στην Πάτρα πιάστηκε να κλέβει ρεύμα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μετανάστευση καρκινογόνων χημικών από τις κάψουλες εσπρέσο – Ευρήματα επιστημονικής μέτρησης
Η εγκατάσταση θα παραμείνει πλέον κλειστή μέχρι να αποκλειστεί περαιτέρω μετάδοση του νοροϊού. Οι αρχές είπαν ότι για να ξανανοίξει θα πρέπει να προηγηθεί σχολαστικός καθαρισμός, απολύμανση και νέα επιθεώρηση.
“Λαμβάνουμε 10 με 20 αναφορές ύποπτης τροφικής δηλητηρίασης ετησίως, αλλά περιπτώσεις αυτού του μεγέθους είναι σπάνιες. Όταν συμβαίνει ότι στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων υπάρχει υποψία νοροϊού. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς μπήκαν οι ιοί στη σάλτσα κοκτέιλ. Μια μικρή ποσότητα του ιού είναι αρκετή για να προκαλέσει μόλυνση, δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου Προστασίας των καταναλωτών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η πηγή της μόλυνσης να είναι κάποιος εργαζόμενος στο εστιατόριο που ήταν μολυσμένος και άγγιξε με γυμνά χέρια τη σάλτσα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Danone: Ανακαλεί 75.000 μπουκάλια κρέμας για καφέ λόγω αλλοίωσης, μετά από καταγγελίες καταναλωτών
Οι νοροϊοί είναι πολύ μολυσματικοί. Η μετάδοση γίνεται μέσω του στόματος, μέσω επαφής με το δέρμα (π.χ. μολυσμένα χέρια) ή με αντικείμενα (π.χ. μολυσμένες επιφάνειες), μέσω εισπνοής λεπτών σταγονιδίων που αιωρούνται στον αέρα. Είναι επίσης πολύ ανθεκτικοί στις περιβαλλοντικές επιδράσεις και μπορούν να παραμείνουν μολυσματικοί για αρκετές ημέρες σε μολυσμένες επιφάνειες.
Τα άρρωστα άτομα δεν πρέπει να ετοιμάζουν γεύματα για άλλους μέχρι τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Για την πρόληψη της εξάπλωσης του νοροϊού, συνιστάται καλή υγιεινή των χεριών.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γάλα καρύδας: Καταναγκαστική εργασία και κακοποίηση μαϊμούδων για την παραγωγή του – Μπλόκο από μεγάλα σούπερ μάρκετ (βίντεο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Λευκό χνούδι στα μανιτάρια: Είναι μούχλα;