Της Βίκης Τουτζιαράκη*
Ειδικοί στη διαχείριση απορριμμάτων ζητούν την κατάργηση των μικρών πλαστικών αυτοκόλλητων στα φρούτα, μια κίνηση που όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν θα μπορούσε να μειώσει τα απορρίμματα κατά 100 εκατομμύρια τεμάχια την εβδομάδα!
Σύμφωνα με τον οργανισμό Great British Apples, γύρω στους 122,000 τόνους μήλων καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία– αυτό σημαίνει πως, με ένα μέσο βάρος των 80g, περίπου 29 εκατομμύρια μήλα πωλούνται στη χώρα κάθε εβδομάδα.
Σε συνδυασμό με άλλα φρούτα τα οποία φέρουν αυτοκόλλητο, όπως μπανάνες, αβοκάντο και αχλάδια, υπολογίζεται πως πάνω από 100 εκατομμύρια τεμάχια πλαστικών απορριμμάτων καταφθάνουν στη χωματερή εβδομαδιαία.
Η BusinessWaste.co.uk, βρετανική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων καθώς και αρκετοί ειδικοί στην ανακύκλωση, επισημαίνουν πως όλη αυτή η συσσώρευση που προκαλείται από το γνωστό σε όλους αυτοκόλλητο πάνω σε κάθε φρούτο αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα μιας παντελώς αχρείαστης προσθήκης όγκου στις χωματερές.
Ο Mark Hall από την εταιρεία BusinessWaste.co.uk αναφέρει πως «πρόκειται κυριολεκτικά για σπατάλη και ένα είδος απορρίμματος που δε σχετίζεται καθόλου με το ίδιο το φρούτο. Αυτά τα αυτοκόλλητα αφαιρούνται κατευθείαν, απορρίπτονται στους κάδους ή ακόμα χειρότερα σε πάρκα και στους δρόμους με τελική κατάληξη τη χωματερή.»
Έχει προταθεί μια σειρά από ιδέες που ενδεχομένως να μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, όπως οι βρώσιμοι γραμμοκώδικες (barcode) επάνω στο φρούτο αλλά μέχρι τώρα δεν έχει καθιερωθεί κάποια εναλλακτική σε μεγάλη κλίμακα.
Συνεχίζοντας, ο Mark Hall προσθέτει: «όταν μια μπανάνα, ένα φρούτο δηλαδή το οποίο έχει τη δική του προστασία από τη φύση του, συσκευάζεται σε ένα δίσκο μη ανακυκλώσιμο και καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη μιας χρήσης τότε ξέρεις πως έχουμε φτάσει σε ένα αχρείαστο επίπεδο συσκευασίας. Τα αυτοκόλλητα στα φρούτα δεν είναι βιοδιασπώμενα, δεν ανακυκλώνονται και δεν επιτελούν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο το οποίο δεν έχουν ήδη οι ετικέτες στα ράφια των σουπερμάρκετ ή το προσωπικό του καταστήματος.
Τα φρούτα είναι πραγματικά εξαιρετικά και όλοι πρέπει να καταναλώνουμε 5 μερίδες την ημέρα- αλλά παροτρύνουμε τα καταστήματα λιανικής πώλησης και τους παραγωγούς να βρουν καινοτόμες λύσεις και νέους τρόπους να διαθέτουν στην αγορά τα προϊόντα τους. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος καλύτερος τρόπος που δε περιλαμβάνει αχρείαστα κομμάτια πλαστικού κολλημένα πάνω στα φρούτα.»
Πηγή: Ban on apple stickers could stop 100 million pieces of waste a week, experts say – Packaging Europe
* Η Βίκη Τουτζιαράκη είναι Επιστήμονας Υλικών, MSc Βιολογικά Συστήματα, Τεχνολόγος Συσκευασίας / Υπεύθυνη Διαχείρισης Ποιότητας Ε. ΠΑΙΡΗ ΑΒΕΕ.