Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αγελαδινό Γάλα: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη

ΑρχικήΝέαΑγελαδινό Γάλα: Η Ελλάδα δεύτερη ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη
spot_img

Δεύτερη στην κατάταξη της ακρίβειας για το πλήρες και για το Light αγελαδινό γάλα, ως προς τις υψηλότερες τιμές.

 Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δημοσίευσε άρθρο του Αθ. Σταυρακούδη (Εργαστήριο Εφαρμογών Πληροφορικής και Υπολογιστικών Οικονομικών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με στατιστικά στοιχεία για τον Πληθωρισμό, το κόστος παραγωγής και τον ανταγωνισμό στον κλάδο των τροφίμων.

Στο άρθρο γίνεται ειδική αναφορά στις τιμές λιανικής του φρέσκου γάλακτος σε χώρες της Ευρώπης οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις που εν μέρει δικαιολογούνται από την διαφορά στην ποιότητα.

Ειδικότερα, παρουσιάζονται οι τιμές φρέσκου γάλακτος για το αγελαδινό γάλα χαμηλών λιπαρών (1,5%- 1,8%) και πλήρους 3,5% από τα e-shops των μεγαλύτερων σούπερ μάρκετ σε επιλεγμένες χώρες της Ευρώπης.

Καθώς το συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι ομοιογενές παρουσιάζονται η υψηλότερη (max) και η χαμηλότερη τιμή (min) κάθε κατηγορίας ώστε να εντοπιστούν οι επιλογές που έχουν οι καταναλωτές σε κάθε χώρα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό γάλα με χαμηλά λιπαρά το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, στις 26/7/2023, σε 0,49€ η χαμηλότερη και σε 2,39€ η υψηλότερη, ενώ για την κατηγορία φρέσκο αγελαδινό πλήρες γάλα το εύρος τιμών διαμορφώθηκε, σε 0,85€ η χαμηλότερη και σε 2,29€ η υψηλότερη.

Από την κατάταξη για το αγελαδινό με χαμηλά λιπαρά προκύπτει ότι η Ελλάδα (1,12€) είναι η τρίτη ακριβότερη χώρα μετά την Εσθονία (1,39€) και τη Σουηδία (1,21€). Ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Εσθονία (2,39€). Σχετικά με τις αυξήσεις τιμών, σημειώνεται ότι το επίπεδο του πληθωρισμού (Ιούνιος 2023) στο φρέσκο γάλα πλήρες είναι χαμηλότερος στην Ελλάδα (13,2%) τόσο σε σύγκριση με την Εσθονία (25,7%) όσο και με την Σουηδία (19,2%). Υψηλότερος πληθωρισμός στην τιμή φρέσκου αγελαδινού γάλακτος χαμηλών λιπαρών εντοπίζεται στην Πορτογαλία (27,9%) παρότι η τιμή είναι 10η στην κατάταξη.

Ως προς την χαμηλότερη τιμή φρέσκου πλήρους αγελαδινού γάλακτος η Ελλάδα (1,12) είναι η έβδομη ακριβότερη χώρα μετά τη Λιθουανία, τη Φινλανδια, την Εσθονία, Τη Σουηδία, Γαλλία και Αυστρία. Ενώ ως προς την υψηλότερη τιμή για την κατηγορία αυτή η Ελλάδα είναι επίσης η δεύτερη ακριβότερη χώρα (2,22€), μετά την Λιθουανία (2,25€).

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο