Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο 6ο Agribusiness Forum.
Για τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που είναι η προστασία των φυσικών πόρων της και της βιοποικιλότητας, η ευζωία των αγροτικών ζώων και η παραγωγή ασφαλών τροφίμων, μίλησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, στο 6ο Agribusiness Forum.
Στάθηκε στην ανάγκη ανανέωσης του γεωργικού πληθυσμού, καθώς, όπως είπε, στην Ελλάδα του 2010 οι παραγωγοί ηλικίας έως 35 ετών αντιπροσώπευαν το 6,9% του συνόλου και οι παραγωγοί ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών το 21,6%, με τα αντίστοιχα ποσοστά το 2016 να είναι 3,7% και 27,4% αντίστοιχα.
Πρόσθεσε ότι η γήρανση του γεωργικού πληθυσμού δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα, αλλά και ενωσιακό, αφού οι παραγωγοί ηλικίας έως 40 ετών αντιπροσωπεύουν το 11% του γεωργικού πληθυσμού της ΕΕ.
Στην χώρα μας, την περίοδο 2016-2018 εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών συνολικά 15.505 δικαιούχοι, ενώ στην πρόσκληση του 2021 συνολικά 15.800 νέοι.
Η επόμενη μεγάλη πρόσκληση της νέας ΚΑΠ 2023-2027 είναι η διατήρηση και η βελτίωση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, τα «πράσινα εργαλεία» της ΚΑΠ «είναι κυρίως η ενισχυμένη αιρεσιμότητα, τα οικολογικά προγράμματα του πρώτου πυλώνα και οι γεωργο-περιβαλλοντικο-κλιματικές δεσμεύσεις του δεύτερου πυλώνα» είπε σχετικά.
Στο ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ενσωματώνονται οι απαιτήσεις της στρατηγικής «από το χωράφι στο πιάτο» με δράσεις για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα και τη βελτίωση της ευζωίας τους, αλλά και την παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας γεωργικών προϊόντων, σημείωσε.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τους στόχους περιορισμού της χρήσης των λιπασμάτων, αυτοί θα επιτευχθούν μέσω της σημαντικής αύξησης των εκτάσεων της βιολογικής παραγωγής και την προώθηση της γεωργίας ακριβείας σύμφωνα με τον υφυπουργό.
Όπως είπε ο κ. Σταμενίτης, η συνεισφορά του Στρατηγικού Σχεδίου για τη μείωση κατά 50% της συνολικής χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030, θα υποστηριχθεί μέσω ενός σημαντικού αριθμού παρεμβάσεων, όπως είναι η επέκταση της εφαρμογής των περιοχών οικολογικής εστίασης, η διατήρηση των μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και η εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων.
Στάθηκε στην ανάγκη μείωσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να μειώσουμε τους χρόνους υποβολής αίτησης ενίσχυσης – έγκρισης και υποβολής αίτησης πληρωμής – καταβολή της ενίσχυσης».
Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της λειψυδρίας, το οποίο θα απασχολήσει έντονα στο μέλλον, ο κ. Σταμενίτης επισήμανε πως υλοποιείται το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» το οποίο είναι και το μεγαλύτερο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.
ΑΠΕ