Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καλλιέργειες: Η αναγεννητική γεωργία δίνει τρόφιμα με υψηλότερη θρεπτική αξία

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΚαλλιέργειες: Η αναγεννητική γεωργία δίνει τρόφιμα με υψηλότερη θρεπτική αξία
spot_img

Ένα πείραμα που διεξήχθη σε 10 αγροκτήματα στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι καλλιέργειες από αγροκτήματα που ακολουθούν φιλικές προς το έδαφος πρακτικές για τουλάχιστον πέντε χρόνια έχουν υγιέστερο διατροφικό προφίλ από τις ίδιες καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε συμβατικές εκμεταλλεύσεις. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μικρόβια και οι μύκητες του εδάφους ενισχύουν ορισμένα ευεργετικά μέταλλα, βιταμίνες και φυτοχημικά στις καλλιέργειες.

Όλοι γνωρίζουν ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ωφέλιμη για την υγεία. Αλλά πλέον, τα καταστήματα τροφίμων προσφέρουν μια ιλιγγιώδη σειρά επιλογών: βιολογική, συμβατική, CSAs, τοπική γεωργία. Ποια είναι τα καλύτερα για την υγεία σας;

Νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στο περιοδικό PeerJ, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας επηρεάζουν το θρεπτικό περιεχόμενο των τροφίμων.

Τα αποτελέσματα του προκαταρκτικού πειράματος, το οποίο περιελάμβανε 10 αγροκτήματα σε όλες τις ΗΠΑ, δείχνουν ότι οι καλλιέργειες από αγροκτήματα που ακολουθούν πρακτικές φιλικές προς το έδαφος για τουλάχιστον πέντε χρόνια είχαν υγιέστερο διατροφικό προφίλ από τις ίδιες καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε όμορες, συμβατικές εκμεταλλεύσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν μια ώθηση σε ορισμένα μέταλλα, βιταμίνες και φυτοχημικά που ωφελούν την ανθρώπινη υγεία.

“Δεν μπορέσαμε να βρούμε μελέτες που σχετίζονται άμεσα με το πώς η υγεία του εδάφους επηρεάζει αυτό που μπαίνει στις καλλιέργειες”, δήλωσε στο Science Daily ο επικεφαλής συγγραφέας David Montgomery, καθηγητής του UW για τις επιστήμες της Γης και του Διαστήματος. “Έτσι κάναμε το πείραμα που θα θέλαμε να υπάρχουν εκεί έξω.”

Ο Μοντγκόμερι σχεδίασε τη μελέτη κατά τη διάρκεια της έρευνας για το επερχόμενο βιβλίο του, “What Your Food Ate“, που αναμένεται τον Ιούνιο. Οι συγγραφείς συνεργάστηκαν με τους αγρότες χρησιμοποιώντας πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας για τη διεξαγωγή ενός πειράματος. Όλες οι συμμετέχουσες εκμεταλλεύσεις, κυρίως στα μεσοδυτικά και στις ανατολικές ΗΠΑ, συμφώνησαν να καλλιεργήσουν ένα στρέμμα μιας δοκιμαστικής καλλιέργειας — μπιζέλια, σόργο, καλαμπόκι ή σόγια — για σύγκριση με την ίδια καλλιέργεια που καλλιεργείται σε γειτονικό αγρόκτημα χρησιμοποιώντας συμβατική γεωργία. Ο συν-συγγραφέας Ray Archuleta, συνταξιούχος επιστήμονας διατήρησης του εδάφους στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, επισκέφθηκε όλες τις εκμεταλλεύσεις και δοκίμασε το έδαφός τους το καλοκαίρι του 2019. Στη συνέχεια, οι γεωργοί έστειλαν δείγματα των καλλιεργειών τους για ανάλυση.

“Ο στόχος ήταν να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάποιες άμεσες συγκρίσεις, όπου ελέγξατε για βασικές μεταβλητές: Η καλλιέργεια είναι η ίδια, το κλίμα είναι το ίδιο, ο καιρός είναι ο ίδιος επειδή είναι ακριβώς δίπλα ο ένας στον άλλο, το έδαφος είναι το ίδιο όσον αφορά τον τύπο του εδάφους, αλλά έχει γίνει μια διαφορετική διαχείριση για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ” δήλωσε ο Μοντγκόμερι.

Οι τοποθεσίες μελέτης περιελάμβαναν το αγρόκτημα και το ράντσο του συν-συγγραφέα Paul Brown.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης έδειξαν ότι οι εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν αναγεννητική γεωργία είχαν υγιέστερα εδάφη, όπως μετρήθηκαν από τη οργανική ύλη τους, ή τον άνθρακα, την περιεκτικότητά τους και με μια τυποποιημένη δοκιμή.

“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα αναγεννητικά εκτρεφόμενα εδάφη είχαν διπλάσιο άνθρακα στο υπέδαφος τους και τριπλάσια αύξηση στη βαθμολογία υγείας του εδάφους τους”, δήλωσε ο Μοντγκόμερι.

Δείγματα καλλιεργειών αναλύθηκαν σε εργαστηριακές εγκαταστάσεις στο UW, το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο πλαίσιο αναγεννητικών πρακτικών περιείχαν, κατά μέσο όρο, περισσότερο μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο και ψευδάργυρο. περισσότερες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Β1, Β12, C, E και K και περισσότερα φυτοχημικά, ενώσεις που συνήθως δεν παρακολουθούνται για τρόφιμα, αλλά που έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία. Οι καλλιέργειες που καλλιεργούνται στις εκμεταλλεύσεις αναγέννησης ήταν επίσης χαμηλότερες σε στοιχεία σε γενικές γραμμές επιζήμια για την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, του καδμίου και του νικελίου, σε σύγκριση με τους συμβατικές γειτονικές τους καλλιέργειες.

“Σε γενικές πληροφορίες, διαπιστώσαμε ότι αυτές οι αναγεννητικές πρακτικές εμπλουτίζουν τις καλλιέργειές μας με περισσότερες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιοξειδωτικά”, δήλωσε ο Montgomery.

Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις αποφεύγουν τα χημικά φυτοφάρμακα, αλλά μπορεί να διαφέρουν στις άλλες γεωργικές πρακτικές τους, όπως στο εάν έχουν ποικιλία καλλιεργειών ή μέχρι το έδαφος για τον έλεγχο των ζιζανίων. Τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης μελέτης ανασκόπησης, που δημοσιεύθηκε από τους Montgomery και Biklé το φθινόπωρο, δείχνουν ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν επίσης γενικά υψηλότερα επίπεδα ωφέλιμων φυτοχημικών από τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε συμβατικές εκμεταλλεύσεις.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί βρίσκεται στη βιολογία του εδάφους – τα μικρόβια και οι μύκητες που αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος του εδάφους – καθώς αυτοί οι οργανισμοί βοηθούν άμεσα και έμμεσα στην ενίσχυση των ευεργετικών ενώσεων στις καλλιέργειες.

“Η βιολογία του εδάφους ήταν πραγματικά το μέρος που παραβλέπεται στη μετάβαση στη γεωργία υψηλής χημείας”, δήλωσε ο Μοντγκόμερι. “Μπορεί να είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους μοχλούς μας για την προσπάθεια καταπολέμησης της σύγχρονης επιδημίας χρόνιων ασθενειών δημόσιας υγείας είναι να επανεξετάσουμε τη διατροφή μας, και όχι μόνο τι τρώμε, αλλά πώς την καλλιεργούμε”.

Η μελέτη περιελάμβανε επίσης λάχανο που καλλιεργείται σε ένα αγρόκτημα χωρίς άροση στην Καλιφόρνια και ένα αγρόκτημα σιταριού στο βόρειο Όρεγκον που συνέκρινε τις δικές του συμβατικές και αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές και παρείχε και τα δύο δείγματα. Η μελέτη περιελάμβανε κρέας από έναν μόνο παραγωγό, το Brown’s Ranch: το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας που εκτρέφονται με αναγεννητική γεωργική τροφή ήταν υψηλότερα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από το κρέας από μια συμβατική τροφοδοσία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο