Η καλλιέργεια ρυζιού μαζί με τα υδρόβια ζώα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθώς και να αυξήσει τις αποδόσεις των γεωργών, όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο eLife.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν έναν τρόπο συμβολής στη μείωση των περιβαλλοντικών βλαβών που σχετίζονται με την παραγωγή ρυζιού, με πιθανά οικονομικά οφέλη για τους καλλιεργητές ρυζιού.
Οι σύγχρονες εκμεταλλεύσεις συχνά καλλιεργούν μόνο έναν τύπο καλλιέργειας και απαιτούν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Αυτό συνέβαλε στην αύξηση της φυτικής παραγωγής, αλλά εις βάρος της αυξημένης υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ορισμένοι αγρότες πειραματίζονται με την καλλιέργεια ενός μείγματος καλλιεργειών και ζώων για να μειώσουν την ανάγκη για γεωργικές χημικές ουσίες αξιοποιώντας τις ευεργετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ φυτών και ζώων.
“Ένα παράδειγμα περιλαμβάνει τους αγρότες που πειραματίζονται με την καλλιέργεια υδρόβιων ζώων σε ορυζώνες”, λέει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Liang Guo, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Κολέγιο Επιστημών Της Ζωής, στο Πανεπιστήμιο Zhejiang, Hangzhou, Κίνα. “Η εκμάθηση περισσότερων για το πώς αυτά τα ζώα συμβάλλουν στα οικοσυστήματα ορυζώνα θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή ρυζιού με πιο βιώσιμο τρόπο”.
Ο Guo και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν τρία πειράματα, καθένα από τα οποία διήρκεσε τέσσερα χρόνια, για να συγκρίνουν την ανάπτυξη ρυζιού μαζί με κυπρίνο, καβούρια ή χελώνες softshell σε σχέση με ρύζι που καλλιεργείται μόνο του. Διαπίστωσαν ότι τα υδρόβια ζώα μείωσαν τα ζιζάνια, αύξησαν την αποσύνθεση της οργανικής ύλης και βελτίωσαν τις αποδόσεις του ρυζιού σε σύγκριση με το ρύζι που καλλιεργούνταν μόνο.
“Είδαμε επίσης ότι τα επίπεδα αζώτου στο έδαφος παρέμειναν σταθερά στους ορυζώνες με υδρόβια ζώα, μειώνοντας την ανάγκη για χρήση λιπασμάτων με βάση το άζωτο”, λέει ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Lufeng Zhao, διδακτορικός φοιτητής στο Κολέγιο Επιστημών της Ζωής, πανεπιστήμιο Zhejiang.
Η ομάδα εξέτασε στη συνέχεια τι έτρωγαν τα ζώα στους ορυζώνες. Διαπίστωσαν ότι το 16-50% της διατροφής τους αποτελούνταν από φυτικά και άλλα υλικά που έψαξαν, παρά από τις ζωοτροφές τους. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα φυτά ρυζιού χρησιμοποίησαν περίπου το 13-35% του αζώτου από τις περισσεύματα ζωοτροφών που δεν καταναλώθηκαν από τα ζώα.
Η καλλιέργεια ρυζιού με υδρόβια ζώα είχε ως αποτέλεσμα αποδόσεις που ήταν μεταξύ περίπου 8,7% και 12,1% υψηλότερες από τις αποδόσεις του ρυζιού που καλλιεργούνταν μόνο του. Επιπλέον, οι γεωργοί μπόρεσαν να αναπτύξουν μεταξύ 0,5 και 2,5 τόνων καβουριών, κυπρίνων ή χελωνών ανά εκτάριο, μαζί με το ρύζι τους.
«Τα αποτελέσματα αυτά ενισχύουν την κατανόησή μας για τους ρόλους των ζώων στα γεωργικά οικοσυστήματα και υποστηρίζουν την άποψη ότι η καλλιέργεια φυτών παράλληλα με τα ζώα έχει μια σειρά από οφέλη», καταλήγει ο Xin Chen, Καθηγητής Οικολογίας στο Κολέγιο Επιστημών της Ζωής, πανεπιστήμιο Zhejiang. “Όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού, η προσθήκη υδρόβιων ζώων σε ορυζώνες μπορεί να αυξήσει τα κέρδη των αγροτών, καθώς μπορούν να πουλήσουν τόσο τα ζώα όσο και το ρύζι, να δαπανήσουν λιγότερα σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα και να χρεώνουν περισσότερα για προϊόντα που καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο”.
Πηγή: Eurekalert