Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
23.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τις καλλιέργειες φράουλας

ΑρχικήΝέαΑγρότεςΠως η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει τις καλλιέργειες φράουλας
spot_img

Τι προβλέπουν ερευνητές σε νέα μελέτη.

   Λιγότερες και πιο ακριβές προβλέπονται οι φράουλες λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainability. Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Φαρενάιτ θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις φράουλας έως και 40% (1 βαθμός Φαρενάιτ είναι διάστημα 5/9 του ενός βαθμού Κελσίου).

- Advertisement -

   Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φρούτα παγκοσμίως καθώς έχουν αυξημένη ζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος που η καλλιέργειες τους εκτός εποχής έχουν ενθαρρύνει τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα της οικονομίας και στις ΗΠΑ, αφού η αγορά του 2022 μόνο για τις φράουλες ήταν αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    «Αυτή η έρευνα δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα τρόφιμα που αγαπάμε, τονίζοντας τη σημασία των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τη διατήρηση μιας σταθερής προσφοράς τροφίμων για όλους», δήλωσε η Δρ. Poornima Unnikrishnan, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής Σχεδιασμού Συστημάτων στο Waterloo .

    Οι αειφόρες γεωργικές πρακτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της άρδευσης για τη διασφάλιση επαρκούς παροχής νερού κατά τη διάρκεια των καύσωνα, τη χρήση στάγδην άρδευσης και προγραμματισμού εργασιών για την αποφυγή περιόδων αιχμής του ζεστού καιρού, καθώς και τη χρήση φυτών σκίασης και την εγκατάσταση δομών σκίασης για τον μετριασμό της θερμικής καταπόνησης.

    Οι ερευνητές ξεκίνησαν την ανάλυσή τους με τις φράουλες λόγω της δημοτικότητάς τους και της εξαιρετικά μικρής διάρκειας ζωής τους. Χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο που προβλέπει την πιθανότητα απώλειας απόδοσης συνδέοντας τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας του αέρα και την απόδοση της φράουλας. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε τη μέτρηση της μεγαλύτερης μεταβλητότητας με την πάροδο του χρόνου και τα πιο ακριβή ευρήματα μέχρι σήμερα.

   «Ελπίζουμε ότι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της αύξησης της θερμοκρασίας στην απόδοση των καλλιεργειών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων ανταποκρίσεων στη γεωργία από την κυβέρνηση και τους αγρότες», δήλωσε ο Ponnambalam. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι αγρότες να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα