Τι προβλέπουν ερευνητές σε νέα μελέτη.
Λιγότερες και πιο ακριβές προβλέπονται οι φράουλες λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainability. Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο ανάλυσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Φαρενάιτ θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις φράουλας έως και 40% (1 βαθμός Φαρενάιτ είναι διάστημα 5/9 του ενός βαθμού Κελσίου).
Οι φράουλες είναι ένα από τα πιο προσοδοφόρα φρούτα παγκοσμίως καθώς έχουν αυξημένη ζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος που η καλλιέργειες τους εκτός εποχής έχουν ενθαρρύνει τη χρήση φυτοφαρμάκων. Αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα της οικονομίας και στις ΗΠΑ, αφού η αγορά του 2022 μόνο για τις φράουλες ήταν αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αυτή η έρευνα δείχνει πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα τρόφιμα που αγαπάμε, τονίζοντας τη σημασία των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών για τη διατήρηση μιας σταθερής προσφοράς τροφίμων για όλους», δήλωσε η Δρ. Poornima Unnikrishnan, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Μηχανικής Σχεδιασμού Συστημάτων στο Waterloo .
Οι αειφόρες γεωργικές πρακτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της άρδευσης για τη διασφάλιση επαρκούς παροχής νερού κατά τη διάρκεια των καύσωνα, τη χρήση στάγδην άρδευσης και προγραμματισμού εργασιών για την αποφυγή περιόδων αιχμής του ζεστού καιρού, καθώς και τη χρήση φυτών σκίασης και την εγκατάσταση δομών σκίασης για τον μετριασμό της θερμικής καταπόνησης.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν την ανάλυσή τους με τις φράουλες λόγω της δημοτικότητάς τους και της εξαιρετικά μικρής διάρκειας ζωής τους. Χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο που προβλέπει την πιθανότητα απώλειας απόδοσης συνδέοντας τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας του αέρα και την απόδοση της φράουλας. Αυτή η διαδικασία επέτρεψε τη μέτρηση της μεγαλύτερης μεταβλητότητας με την πάροδο του χρόνου και τα πιο ακριβή ευρήματα μέχρι σήμερα.
«Ελπίζουμε ότι η καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της αύξησης της θερμοκρασίας στην απόδοση των καλλιεργειών θα βοηθήσει στην ανάπτυξη βιώσιμων ανταποκρίσεων στη γεωργία από την κυβέρνηση και τους αγρότες», δήλωσε ο Ponnambalam. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη οι αγρότες να υιοθετήσουν νέες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη».
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.