Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
24.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αισθητήρας για την παρακολούθηση της φρεσκάδας στα τρόφιμα βάζει τέλος στο food waste

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΑισθητήρας για την παρακολούθηση της φρεσκάδας στα τρόφιμα βάζει τέλος στο food waste
spot_img

O αισθητήρας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διάφορα τρόφιμα, όπως ψάρια, φρούτα, γάλα και μέλι και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση αξιόπιστης ζύμωσης για τυρί και κρασί. 

Μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Southern Methodist University (SMU), ανέπτυξε έναν μικροσκοπικό αισθητήρα pH που μπορεί να ανιχνεύσει πότε τα τρόφιμα έχουν χαλάσει σε πραγματικό χρόνο.

H EE  είναι ένας από τους σημαντικότερους ιθύνοντες στη σπατάλη τροφίμων, μιας και εκτιμάται ότι σπαταλά σχεδόν 59 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων (περίπου 130 κιλά ανά κάτοικο) ετησίως με σχετική αγοραία αξία που εκτιμάται σε 132 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με περισνά στοιχεία της Eurostat.

Aλλά η μεταπτυχιακή φοιτήτρια από τις ΗΠΑ, με το όνομα Khengdauliu Chawang κατάφερε να φέρει την επιστήμη της τεχνολογίας τροφίμων πιο κοντά στο να σταματήσει τη σπατάλη τροφίμων, με έναν αισθητήρα αναλώσιμο και οικονομικά αποδοτικό για τον εντοπισμό των επιπέδων φρεσκάδας και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, που μπορεί να συνεισφέρει στον τερματισμό της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Όπως αναφέρει το Food Safety News, ο εύκαμπτος αισθητήρας pH μήκους 2 χιλιοστών και πλάτους 10 χιλιοστών έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνεται σε συσκευασίες τροφίμων, όπως πλαστική συσκευασία, σε αντίθεση με τους περισσότερους, πιο ογκώδεις αισθητήρες, για να παρακολουθείται η φρεσκάδα σε πραγματικό χρόνο.

Η Chawang παρομοιάζει τη λειτουργία με αυτήν μιας μικρής ασύρματης συσκευής αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων. Κάθε φορά που μια συσκευασία τροφίμων αλληλεπιδρά με τον αισθητήρα, περνά από ένα σημείο ελέγχου και σαρώνει τα δεδομένα, τα οποία μετέπειτα μπορούν να σταλούν πίσω σε έναν διακομιστή που παρακολουθεί τα επίπεδα pH τους.

Το επίπεδο pH στα τρόφιμα συνδέεται άμεσα με τη φρεσκάδα τους, με τα υψηλότερα να αποδεικνύουν τη φρεσκάδα τους και τα χαμηλότερα ότι το τρόφιμο έχει χαλάσει και είναι επικίνδυνο για να αναπτυχθούν βακτήρια. Ο αισθητήρας pH που αναπτύχθηκε από την Chawang ανιχνεύει το ηλεκτρικό φορτίο που δημιουργείται από τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου μέσα στο φαγητό για να το μετατρέψει σε τιμές pH.

Ο αισθητήρας παράγεται από βιοσυμβατά υλικά και τυπώνεται σε εύκαμπτες μεμβράνες, γεγονός που τον καθιστά φθηνό και αναλώσιμο. Έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε διάφορα τρόφιμα, όπως ψάρια, φρούτα, γάλα και μέλι και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξασφάλιση αξιόπιστης ζύμωσης για τυρί και κρασί. 

Για αυτή της την εφεύρεση, η Chawang τιμήθηκε με το βραβείο για το Καλύτερο Business Pitch που ανήκει σε γυναίκες στο Συνέδριο αισθητήρων του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) 2022.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ασφάλεια τροφίμων στο σπίτι: Τα σημαντικότερα βήματα για τη πρόληψη τροφικών λοιμώξεων

Οι ανανεωμένες οδηγίες οικιακής ασφάλειας τροφίμων από το Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων της Γερμανίας.

Μπλε γάντι σε πίτα από σουβλάκι στον Πειραιά – Η απίθανη αντίδραση του σουβλατζίδικου

Νέα καταγγελία στο Cibum για ξένο σώμα σε τρόφιμα, αυτή τη φορά στον Πειραιά.

Το ντοκιμαντέρ ασφάλειας τροφίμων “Poisoned” κέρδισε βραβείο ΕΜΜΥ

Το βραβείο επιβεβαιώνει πως το θέμα ασφάλειας τροφίμων έχει παγκόσμιο αντίκτυπο.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο