Alert: 5 κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια

Alert: 5 κρούσματα κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας από τσιμπούρια

cibum team


  Ήπια συμπτώματα εμφανίζουν τα περιστατικά κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας που καταγράφονται στην χώρα μας σε ανθρώπους, όπως δήλωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών και αν. προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Βασιλειάδου. Καθώς, ωστόσο, η νόσος προσβάλλει τον άνθρωπο και τα ζώα και προκαλείται από το τσίμπημα ενός είδους τσιμπουριού, η κ. Βασιλειάδου υπογραμμίζει την ανάγκη ενημέρωσης των επαγγελματικών ομάδων που έρχονται σε επαφή με έντομα, όπως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι ξυλοκόποι, ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί επίσημα πέντε εγχώρια κρούσματα Κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας (Tick-borne Encephalitis TBE) σε ανθρώπους: ένα στην Ανατολική Μακεδονία το 2014, ένα στην Πελοπόννησο το 2015 και τρία κρούσματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας για το 2021, καθώς και δύο εισαγόμενα (ταξιδιώτες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης).

Η κ. Βασιλειάδου επισημαίνει ότι τα εγχώρια περιστατικά αφορούν άτομα με επαγγελματικές δραστηριότητες αυξημένου κινδύνου (κτηνοτρόφους-βοσκούς) ενώ αναφέρει ότι η Διεύθυνση ενημερώθηκε και για ένα ακόμη περιστατικό, το έκτο κατά σειρά, σε κτηνοτρόφο στη Ροδόπη.

«Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες, ωστόσο στις χώρες της κεντρικής, της βόρειας και της ανατολικής Ευρώπης υπάρχουν αρκετά περιστατικά» σχολιάζει. Για τον τρόπο εμφάνισης των κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα εκτιμά ότι προφανώς το μολυσμένο τσιμπούρι έφτασε στη χώρα μας κατά τη μεταφορά ζώων. Για το λόγο αυτό υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να διενεργούνται αποπαρασιτώσεις και απεντομώσεις ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση ασθενειών όπως η οζώδης δερματίτιδα των βοοειδών και η ευλογιά για τα αιγοπρόβατα.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ότι «ο γενικός πληθυσμός δεν κινδυνεύει από τη στιγμή που δεν έρχεται σε επαφή με εκμεταλλεύσεις ζώων γιατί εκεί υπάρχουν τσιμπούρια» και τονίζει ότι στις εγκαταστάσεις με ζώα θα πρέπει να γίνονται απεντομώσεις με τα κατάλληλα μέσα, τακτικές αποπαρασιτώσεις των ζώων αλλά και μυοκτονίες, αφού τα μικρά τρωκτικά είναι οι φυσικοί υποδοχείς του ιού. Επιπλέον οι χώροι στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να διατηρούνται καθαροί ενώ η επεξεργασία των ζωικών προϊόντων θα πρέπει να γίνεται με τον κατάλληλο τρόπο (π.χ. παστερίωση).

Σε ό,τι αφορά την ύπαιθρο, αναφέρει ότι αν μια περιοχή δεν βρίσκεται κοντά σε μια κτηνοτροφική μονάδα δεν είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος προσβολής ενός ανθρώπου από τη νόσο μέσω τσιμπήματος από τσιμπούρι, ωστόσο συνιστά την προσεκτική απομάκρυνση του εντόμου αν αυτό εντοπιστεί στο ανθρώπινο δέρμα. Παραπέμπει, τέλος, σε πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει ο ΕΟΔΥ αναφορικά με τη μετάδοση της νόσου της κροτωνογενούς εγκεφαλίτιδας στους ανθρώπους και τα ζώα.
Πηγή:ΑΠΕ

Δείτε: 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 


Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 

ΗΠΑ: Ανάκληση σκυλοτροφής λόγω σαλμονέλας 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan! 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας   

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;