ΑρχικήΝέαΟΗΕ: 18/6 Παγκόσμια ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας

ΟΗΕ: 18/6 Παγκόσμια ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας

cibum team


   Η γαστρονομία είναι η τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρέματος από μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αναφέρεται συχνά σε τοπικό φαγητό και κουζίνα. Η αειφορία είναι η ιδέα ότι κάτι (π.χ. γεωργία, ψάρεμα ή ακόμη και προετοιμασία τροφίμων) γίνεται με τρόπο που δεν συμβάλει σε σπατάλη των φυσικών μας πόρων και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμια για το περιβάλλον ή την υγεία μας.

Η βιώσιμη γαστρονομία, επομένως, σημαίνει κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς μεγαλώνει το φαγητό και πώς φτάνει στις αγορές μας και τελικά στα πιάτα μας.

- Advertisement -

Πώς λειτουργεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για μια βιώσιμη γαστρονομία

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΕΣΚΟ) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εργάζονται για να διευκολύνουν τον εορτασμό της Ημέρας της Αειφόρου Γαστρονομίας, σε συνεργασία με κράτη μέλη, οργανισμούς του ΟΗΕ και άλλους διεθνείς και περιφερειακούς φορείς, καθώς και η κοινωνία των πολιτών, να γιορτάσουν την Ημέρα στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

- Advertisement -

Μερικές από τις πρωτοβουλίες της UNESCO περιλαμβάνουν:

Ξεκινώντας το δίκτυο δημιουργικών πόλεων της UNESCO , που δημιουργήθηκε το 2004 για να μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και να αναπτύξουν συνεργασίες σε 7 δημιουργικούς τομείς. Από το 2020, 26 πόλεις έχουν οριστεί Creative Cities of Gastronomy.

Προώθηση καθαρής ενέργειας για τοπικά εστιατόρια (χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αντί για άνθρακα, χρήση φυσικού αερίου και όχι άνθρακα).

Ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιώσιμη γαστρονομία μέσω τηλεοπτικών καναλιών τροφίμων και εκπομπών γαστρονομίας και μέσω πολιτιστικών εκθέσεων τροφίμων, που προορίζονται για τη βιομηχανία τροφίμων και τους αγρότες.

Όσον αφορά τον FAO, ο Οργανισμός προωθεί δίαιτες πράσινης κουλτούρας που δεν είναι μόνο υγιείς, αλλά βιώσιμες και προτείνει ότι οι χώρες που έχουν ήδη διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν μια διαδικασία ενσωμάτωσης της αειφορίας σε αυτές.

Εστίαση στο ρόλο της βιώσιμης γαστρονομίας

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 το ψήφισμά της A / RES / 71/246 και όρισε την 18η Ιουνίου ως διεθνή εορτή, την Ημέρα της Αειφόρου Γαστρονομίας.

 

Η απόφαση αναγνωρίζει τη γαστρονομία ως πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική πολυμορφία του κόσμου. Καθώς η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να εκτυλίσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η βιώσιμη γαστρονομία – γιορτάζει εποχικά συστατικά και παραγωγούς, διατηρεί την άγρια ​​ζωή καθώς και τις γαστρονομικές μας παραδόσεις – είναι σήμερα πιο σχετική από ποτέ.

Δείτε: 

Καφές: Γνωστές και άγνωστες επικίνδυνες παρενέργειες. Τι προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση. 

Alert για τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Δρόμος προς την παχυσαρκία Τα επεξεργασμένα τρόφιμα η βασική τροφή παιδιών και εφήβων. 

Ξενοδοχοϋπάλληλοι: Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ για τα self test 

Σαντορίνη: Οι ψευτοκεφτέδες της Ρούλας με τα 15 αδέλφια! Μία συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία και μία υπέροχη παραδοσιακή συνταγή. 

Από 671 ευρώ ο μισθός στην εστίαση – Ποιους αφορά η νέα 2ετής σύμβαση 

Η σημασία της γεύσης στην παραγωγή νέων τροφίμων και ποτών 

ΗΠΑ: Ανάκληση σκυλοτροφής λόγω σαλμονέλας 

ΗΠΑ: Ανάκληση σνακ «Ελληνικό γιαούρτι με φράουλα» λόγω μεταλλικών θραυσμάτων 

Τα φαγητά της κατοχικής Αθήνας ήταν και light και vegan! 

Τα 8 εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότο 

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλεύρι. Τι πρέπει να γνωρίζετε 

Απίστευτο: Για ένα δολάριο πουλήθηκε η πατέντα της Iνσουλίνης 

Νοθεία φέτας: Πρόστιμο «μαμούθ» στην «ΟΜΗΡΟΣ» από το ΥπΑΑΤ. Η απάντηση της εταιρείας   

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

«Μην το τρώτε»: Οι αρχές τεσσάρων χωρών καλούν τους καταναλωτές να αποφεύγουν αυτό το τρόφιμο λόγω καρκινογόνου αρσενικού

Διεθνείς αρχές προειδοποιούν για την παρουσία υψηλών επιπέδων ανόργανου αρσενικού, σε τρόφιμο που διατίθεται και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μπιμπερό: Νέα πρότυπα ασφαλείας για τα πλαστικά που χρησιμοποιούν τα βρέφη

Η αναθεώρηση των κανόνων για τα βρεφικά προϊόντα φέρνει στο επίκεντρο τις χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από τα πλαστικά υλικά και τις απαιτήσεις για αυστηρότερους ελέγχους

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Nutri-Score – Υπό εξέταση η συμβατότητά του με το ενωσιακό δίκαιο

Δύο προδικαστικά ερωτήματα θα καθορίσουν το μέλλον του Nutri-Score στην Ευρωπαϊκή Ένωση.