Η Επιστημονική Επιτροπή του NutriScore κατέληξε στον νέο αλγόριθμο αφού εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μη θρεπτικών γλυκαντικών και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία.
Η διοικούσα Επιτροπή του NutriScore (στην οποία συμμετέχουν οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας) ενέκρινε μια ενημέρωση του αλγόριθμου για τα ποτά όπως αναφέρει to Great Italian Food Trade.
H νέα αλλαγή ολοκληρώνει την επικαιροποίηση που έγινε τον Ιούλιο του 2022 για τα τρόφιμα. Οι αλλαγές στον αλγόριθμο που προτείνει η Επιστημονική Επιτροπή, εξηγεί ο καθηγητής Serge Hercberg, του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, -πρώην πρόεδρος του εθνικού προγράμματος Διατροφής για την Υγεία, οι ομάδες του οποίου μελέτησαν και ανέπτυξαν αυτήν τη διατροφική σήμανση-, οδηγούν σε αλλαγές στις ταξινομήσεις ορισμένων ομάδων ροφημάτων και καθιστούν δυνατή την καλύτερη διάκριση των προϊόντων με βάση τη διατροφική τους σύνθεση.
- Σχετική ειδησεογραφία: Nutri-score: Οι Γάλλοι το… “τερμάτισαν” – Μαύρο F στο κρασί!
Nα σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το γάλα ανήκε στην κατηγορία τρόφιμα αλλά η μεταφορά του γάλακτος και των ροφημάτων με βάση το γάλα είναι λογική λέει η Επιτροπή, επειδή είναι υγρά. Επίσης σύμφωνα με την Επιτροπή είναι λογικό και η Coke Zero που ήταν στην κατηγορία Β να μετακινηθεί στο C. «Όλα τα αναψυκτικά που περιέχουν γλυκαντικά είναι τουλάχιστον C ή ακόμα και D ή Ε για εκείνα που περιέχουν ΝΝS Με ζάχαρη» λέει ο Hercberg.
Η κατηγορία των ποτών – σύμφωνα με το σύστημα κατηγοριών τροφίμων που υιοθετήθηκε από τον Codex Alimentarius για την ταξινόμηση των προσθέτων τροφίμων – περιλαμβάνει πλέον φυτικά ποτά, αλλά και γάλα, ποτά με βάση το γάλα και ποτά με βάση το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι νέοι όροι σύγκρισης, είναι σχετικοί με τα πρόσθετα σάκχαρα και τον Γλυκαιμικό Δείκτη.
Η Επιστημονική Επιτροπή του NutriScore κατέληξε στον νέο αλγόριθμο αφού εξέτασε την επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μη θρεπτικών γλυκαντικών και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία.
Ο αλγόριθμος NutriScore για τα ποτά υπόκειται επομένως σε ενημέρωση με επιστημονική βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις διατροφικές οδηγίες που βασίζονται στα τρόφιμα και την πιο πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία, προκειμένου οι καταναλωτές:
- Να διακρίνουν τα ποτά με βάση το γάλα και το γιαούρτι με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία, όπως δείχνει επίσης η έρευνα αγοράς μας, έχουν προβληματικά διατροφικά προφίλ
- Να προστεθεί μία «ποινή» για την παρουσία γλυκαντικών στα ποτά, για καλύτερη τήρηση μεταξύ της ταξινόμησης των ζαχαρούχων ποτών NutriScore και των συστάσεων δημόσιας υγείας.
Το νερό παραμένει το μόνο ρόφημα που ταξινομείται στην κατηγορία NutriScore Α. Ο αλγόριθμος για τους χυμούς φρούτων και όλα τα άλλα ροφήματα – συμπεριλαμβανομένων αυτώ με φυσικά χαμηλές θερμίδες – παραμένει αμετάβλητος, με βαθμολογίες NutriScore και ταξινομήσεις που κυμαίνονται μεταξύ των κατηγοριών Β και Ε, σε σχέση με τα διατροφικά προφίλ.
Το κακάο, ο καφές και το κιχώριο σε σκόνη υπόκεινται στον αλγόριθμο NutriScore για τα ποτά, όταν η διατροφική τους δήλωση (ανά 100g/mL) αναφέρεται στο προϊόν έτοιμο προς κατανάλωση, μετά από ανασύσταση με γάλα ή νερό.
Γάλα και ροφήματα με βάση το γάλα
Τα γάλατα αποβουτυρωμένα και ημιαποβουτυρωμένα ανήκουν στις πιο ευνοϊκές κατηγορίες NutriScore για ποτά (μετά το νερό). Είναι λοιπόν δυνατό να διαφοροποιηθούν τα είδη γάλακτος ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, καθώς και σε σχέση με τα ζαχαρούχα ποτά με βάση το γάλα.
Γάλα: Το αποβουτυρωμένο και ημιαποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα ταξινομούνται ως επί το πλείστον στην κατηγορία NutriScore Β και το πλήρες γάλα στο C. Το πλήρες γάλα από άλλες κατηγορίες. μπορεί να έχει διαφορετικό διατροφικό προφίλ (υψηλότερο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα) και χαμηλότερη βαθμολογία.
Τα ποτά με βάση το ζαχαρούχο γάλα (αρωματισμένα γάλατα) δεν θα περιλαμβάνονται πλέον στις κατηγορίες Nutri-Score Α ή Β, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Ο νέος αλγόριθμος για τα ποτά θα τοποθετεί τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε C, άλλα σε D και E.
Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά με βάση το γάλα που έχουν υποστεί ζύμωση (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε ζαχαρούχο και αρωματισμένο γιαούρτι), τα οποία με τη σειρά τους δεν θα ταξινομούνται πλέον ως Α, αλλά διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη μεταξύ των κατηγοριών C και E NutriScore.
Τα ολοένα και πιο δημοφιλή φυτικά ποτά (π.χ. σόγια, αμύγδαλα, βρώμη, ρύζι) δεν θα ταξινομούνται πλέον ως NutriScore A, όπως είναι τώρα. Αντίθετα, θα διανεμηθούν μεταξύ των κατηγοριών Β και Ε, με βάση τα διατροφικά τους προφίλ.
Τα ροφήματα που έχουν πολύ περιορισμένες ποσότητες ζάχαρης (<2 g/100mL) θα μεταφερθούν στην κατηγορία Β NutriScore, ενώ εκείνα με υψηλές ποσότητες ζάχαρης θα διατηρηθούν στο D/E.
- Σχετική ειδησεογραφία: Αλλαγές στο Nutriscore: Το ελαιόλαδο πάει από το C στο B – “Τιμωρείται” το κόκκινο κρέας