Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αλουμινόχαρτο: Γιατί η μία πλευρά είναι θαμπή και η άλλη γυαλιστερή; Μήπως κάνουμε λάθος;

ΑρχικήΟικιακάΑλουμινόχαρτο: Γιατί η μία πλευρά είναι θαμπή και η άλλη γυαλιστερή; Μήπως κάνουμε λάθος;
spot_img

Από ποια πλευρά πρέπει να χρησιμοποιούμε το αλουμινόχαρτο.

Ως site που εστιάζει στην ποιότητα, την ασφάλεια και την «ψυχή» των τροφίμων, έχουμε ασχοληθεί κατά καιρούς για τις χρήσεις και τους κινδύνους του αλουμινόχαρτου, η παρουσία του οποίου στην κουζίνα μας είναι μάλλον απαραίτητη για τους περισσότερους (γιατί υπάρχουν και κάποιοι που ούτε να το βλέπουν δεν θέλουν).

Μεταξύ των άρθρων περιλαμβάνονται εάν είναι ασφαλής η χρήση αλουμινόχαρτου μέσα στη φριτέζα αέρα όπως και για τον σοβαρό κίνδυνο για την υγεία από το αλουμινόχαρτο στο φούρνο. Έχουμε δώσει επίσης ιδέες για διάφορες χρήσεις όπως ο έξυπνος τρόπος για να μην μαυρίζουν τα αβοκάντο καθώς και για τις μη χρήσεις του για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να ψήνουμε τις πατάτες πάνω σε αλουμινόχαρτο.

Δεν έχουμε όμως απαντήσει στο ερώτημα γιατί η μία πλευρά του αλουμινόχαρτου είναι θολή και η άλλη «λάμπει ολόκληρη»… Μήπως κάνουμε λάθος χρήση τόσα χρόνια; Υπάρχει ουσιαστική διαφορά; Για όσους λοιπόν αναρωτιούνται (μερικοί ίσως και καθόλου), την απάντηση έδωσε ο Mike Mazza, διευθυντής μάρκετινγκ για την εταιρεία Reynolds Wrap με έδρα τις ΗΠΑ.

Ο Mazza μιλώντας στο Today, είπε πως «η διαφορά στην εμφάνιση μεταξύ θαμπού και γυαλιστερού οφείλεται στη διαδικασία κατασκευής του φύλλου» η οποία περιλαμβάνει δύο διαδικασίες έλασης (κατεργασία των ελατών μετάλλων και κραμάτων προς παραγωγή προϊόντων) του φύλλου αλουμινίου το οποίο πρέπει να γίνει παρά πολύ λεπτό – περίπου 0,006 mm έως το ανώτερο όριο των 0,2 mm-. Στη δεύτερη φάση χρησιμοποιούνται δύο κύλινδροι ταυτόχρονα, μέσα από τους οποίους περνάει το φύλλο.

«Στο τελευταίο βήμα έλασης, δύο στρώσεις αλουμινόχαρτου περνούν ταυτόχρονα από τον ελασματουργό. Η πλευρά που έρχεται σε επαφή με τους εξαιρετικά γυαλισμένους κυλίνδρους χάλυβα του μύλου γίνεται γυαλιστερή. Η άλλη πλευρά, που δεν έρχεται σε επαφή με τους βαρείς κυλίνδρους, βγαίνει με ένα θαμπό ή ματ φινίρισμα», δήλωσε ο Mazza. Συνεπώς η διαφορά στην απόχρωση, δεν είναι εκούσια και δεν κάνει καμία διαφορά στην χρήση της μίας ή της άλλης πλευράς. Δηλαδή δεν έχει σημασία ποια πλευρά θα χρησιμοποιήσετε όταν πρόκειται για το μαγείρεμα ή τη επικάλυψη τροφίμων. «Ανεξάρτητα από την πλευρά, και οι δύο πλευρές κάνουν την ίδια δουλειά μαγειρεύοντας, καταψύχοντας και αποθηκεύοντας τρόφιμα», είπε.

Σημειωτέον (επειδή δεν το έχουμε γράψει) το αλουμινόχαρτο είναι απολύτως κατάλληλο και ασφαλές για προστασία τροφίμων στην κατάψυξη, αλλά καλύτερα θα είναι να προτιμήσετε τα χοντρά φύλλα αλουμινόχαρτου. Όσο καλύτερα τυλιγμένο είναι το φαγητό σας -και όσο περισσότερος αέρας μένει εκτός- τόσο περισσότερο θα παραμείνουν νόστιμα τα φαγητά σας και όχι απλώς βρώσιμα.

 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο