Oι διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον δεν θα γίνουν εις βάρος της ασφάλειας τροφίμων και της προεκλογικής δέσμευσης των Εργατικών.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων της, ακόμη και υπό την πίεση των νέων αμερικανικών δασμών. Τη σαφή αυτή θέση διατύπωσε ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζόναθαν Ρέινολντς την Κυριακή, στέλνοντας μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων δεν προσφέρονται για διαπραγμάτευση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επαναφέρει δασμούς ύψους 10% στις περισσότερες εισαγωγές βρετανικών προϊόντων, ενώ επέβαλε ακόμη υψηλότερους δασμούς 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο. Παρά το γεγονός ότι οι επιβαρύνσεις προς τη Βρετανία θεωρούνται σχετικά ήπιες, λόγω της ισορροπημένης εμπορικής σχέσης των δύο χωρών, ο Ρέινολντς χαρακτήρισε τους περιορισμούς «απογοητευτικούς».
Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς εξέφρασε πάντως την πρόθεσή της να συναντηθεί «σύντομα» με τον Αμερικανό ομόλογό της, Σκοτ Μπέσεντ, για να διερευνηθούν περαιτέρω οι προοπτικές. Οι προσπάθειες για διμερή εμπορική συμφωνία κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ (2017–2021) είχαν ήδη σκοντάψει στην αντίθεση της τότε συντηρητικής κυβέρνησης της Βρετανίας απέναντι στις πιέσεις για αποδοχή χαμηλότερων προτύπων ευζωίας των ζώων και περιβαλλοντικής προστασίας.
Οι Εργατικοί φαίνεται να συνεχίζουν σε παρόμοια κατεύθυνση. «Δεν θα αλλάξουμε ποτέ τα πρότυπα SPS μας», τόνισε ο Ρέινολντς, αναφερόμενος στα πρότυπα υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασική δέσμευση της κυβέρνησης προς τους πολίτες από την προεκλογική περίοδο του 2024.
Στο επίκεντρο βρίσκονται γνωστές πρακτικές του αμερικανικού και καναδικού αγροτοδιατροφικού τομέα, όπως το πλύσιμο ωμού κοτόπουλου με χλωριωμένο νερό ή η χρήση αυξητικών ορμονών στα βοοειδή, μέθοδοι που απαγορεύονται στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ρέινολντς, ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν τμήματα της αμερικανικής βιομηχανίας που πληρούν τα βρετανικά πρότυπα, υπονοώντας πως υπάρχει περιθώριο ευελιξίας χωρίς υποχώρηση στις θεμελιώδεις αρχές.
Επιπλέον, ο νέος νόμος για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, που προβλέπει πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για τεχνολογικούς κολοσσούς που δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών, προκαλεί επίσης τριβές με την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Πολιτισμού απέκλεισε κάθε αλλαγή στον νόμο, τονίζοντας την ανεξαρτησία της χώρας στη ρύθμιση του ψηφιακού περιβάλλοντος.