Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε την AMR μία από τις 10 κορυφαίες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της απειλής από τη μικροβιακή αντοχή (AMR), η οποία εμφανίζεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα παύουν να ανταποκρίνονται σε φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία τους, αναπτύχθηκαν από περισσότερες από 100 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η οποία εμφανίζεται στην 20 θέση σε δράσεις για την αντιμετώπιση της AMR.
Τα σχέδια επικεντρώνονται στον σχεδιασμό πολιτικών για τον περιορισμό της AMR και στην επινόηση εργαλείων για την εφαρμογή των πολιτικών – αλλά δεν συνυπολογίζουν επαρκώς την παρακολούθηση και την αξιολόγηση.
Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς στα πανεπιστήμια του Λιντς, του Εδιμβούργου και του Αμβούργου, είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάλυση αυτών των σχεδίων. Σχεδιάστηκαν μετά από ενθάρρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , ο οποίος έχει ανακηρύξει την AMR μία από τις 10 κορυφαίες απειλές για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Ο επικεφαλής συγγραφέας Jay Patel, προπτυχιακός φοιτητής οδοντιατρικής στη Σχολή Οδοντιατρικής , δήλωσε: «Η ανάλυσή μας έδειξε ότι οι χώρες επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στον σχεδιασμό πολιτικών AMR και στο να σκεφτούν ποια εργαλεία θα απαιτούνταν για την εφαρμογή τους, αλλά γενικά δεν εξέτασαν πώς παρακολουθείται και θα αξιολογείται ο αντίκτυπος αυτών των προσπαθειών.
«Αυτό υποδηλώνει ότι η διεθνής ανταπόκριση μπορεί να είναι ανεπαρκής για να αντιμετωπιστεί η σοβαρότητα της AMR. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου οι δραστηριότητες του σχεδίου δράσης συχνά στερούνται βιώσιμης χρηματοδότησης – στηριζόμενοι αντ’ αυτού σε κεφάλαια από ξένους δωρητές και φιλανθρωπίες.
«Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι η απλή ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα ότι μια χώρα είναι πιο έτοιμη να ανταποκριθεί στην απειλή της AMR.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι η παγκόσμια ανταπόκριση στην AMR και η ετοιμότητα για τις προβλεπόμενες προκλήσεις της AMR απαιτούν βελτίωση σε όλες τις τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο».
Η ερευνητική ομάδα λέει ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενισχύσουν τις απαντήσεις τους στην AMR.
Τι είναι η μικροβιακή αντοχή;
Η AMR αναφέρεται σε αλλαγές στα μικρόβια, ιδιαίτερα στα βακτήρια, που κάνουν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά. Η AMR έχει αναδειχθεί ως καθοριστική πρόκληση για την παγκόσμια δημόσια υγεία τον 21ο αιώνα. Μόνο το 2019, η AMR ήταν ένας παράγοντας για 4,95 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως – περισσότερους από τους μισούς θανάτους που οφείλονται σε βακτηριακές λοιμώξεις.
Χωρίς δράση, η AMR θα μπορούσε να καταστήσει αναποτελεσματικά πολλά αντιβιοτικά ρουτίνας, προκαλώντας δεκάδες εκατομμύρια ζωές ετησίως.
Το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικά σχέδια δράσης που να ορίζουν πώς οι χώρες θα αντιμετωπίσουν την AMR. Περισσότερες από 100 χώρες έχουν εκπονήσει σχέδια δράσης, με πολλά να εφαρμόζονται – αλλά δεν είχε γίνει συνολική ανάλυση του περιεχομένου αυτών των σχεδίων.
Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Infectious Diseases , είναι η πρώτη που αξιολογεί διεξοδικά τις διεθνείς προσπάθειες AMR και τα εθνικά σχέδια δράσης και δημιουργεί συγκρίσιμα ποσοτικά αποτελέσματα σε χώρες και περιοχές.
Τα 114 σχέδια δράσης, τα οποία δημιουργήθηκαν το 2020-2021, αξιολογήθηκαν με βάση 54 στοιχεία, όπως η εκπαίδευση, η διαχείριση και η λογοδοσία, και το καθένα απέσπασε βαθμολογία στα 100. Στη συνέχεια λήφθηκε μια μέση βαθμολογία στα 100 για το σχέδιο κάθε χώρας από αυτά τα αποτελέσματα.
Τα ευρήματα
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε όλα τα σχέδια, υπήρχε μεγαλύτερη εστίαση στα εργαλεία σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικής, αλλά οι προσπάθειες παρακολούθησης και αξιολόγησης των δραστηριοτήτων γενικά δεν λαμβάνονται υπόψη.
Από όλους τους τομείς που αξιολογήθηκαν, οι μηχανισμοί λογοδοσίας και ανατροφοδότησης είχαν την από κοινού χαμηλότερη βαθμολογία, ακολουθούμενος από την εκπαίδευση.
Η κατάρτιση και η επαγγελματική εκπαίδευση στους τομείς της ανθρώπινης υγείας, του κτηνιατρικού και της γεωργίας ήταν ανεπαρκείς σε πολλές χώρες, ενώ αρκετές δεν είχαν βιώσιμη στρατηγική εργατικού δυναμικού για την υλοποίηση πολιτικών διαχείρισης αντιμικροβιακών.
Οι χώρες σημείωσαν καλές βαθμολογίες όσον αφορά τη συμμετοχή, επιδεικνύοντας μια κοινή συνείδηση ότι η AMR μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μόνο μέσω της δέσμευσης σε πολλούς τομείς που καλύπτουν την υγεία του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος. Η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων συχνά αναγνωρίστηκε ως κρίσιμος στόχος.
Η απάντηση της Νορβηγίας ήταν η υψηλότερη βαθμολογία με 85, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ με 84 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 83. Οι χώρες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ήταν η Ουκρανία και η Σιέρα Λεόνε με 29 βαθμούς η καθεμία και τα Μπαρμπάντος και η Μικρονησία με 28 βαθμούς.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Wellcome Trust και το Leibniz Association. Οι JP, GF και DS χρηματοδοτούνται από το Wellcome Trust (106635/Z/14/Z). Τα AH, WH και DD χρηματοδοτούνται από την Ένωση Leibniz (SAS-2021-1-FZB). Η AJM παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Περιφερειακό Γραφείο της ΠΟΥ για την Αφρική.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.