Ανάκληση τεράστιας ποσότητας έτοιμου κοτόπουλου λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων.
Ποσότητα μαμούθ κατεψυγμένου κοτόπουλου αναγκάστηκε να ανακαλέσει μεγάλη βιομηχανία στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την εταιρεία Custom Food Solutions, μια εγκατάσταση στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι, που ανακάλεσε περίπου 105.164 λίβρες (47.701 κιλά) κατεψυγμένου προϊόντος κοτόπουλου λόγω εσφαλμένης επωνυμίας και αδήλωτων αλλεργιογόνων, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και την Υπηρεσία Επιθεώρησης (FSIS). Το προϊόν μπορεί να περιέχει αυγό και σουσάμι, γνωστά αλλεργιογόνα, τα οποία δεν δηλώνονται στην ετικέτα του προϊόντος.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | LIDL Καλλιθέας: Ξένο σώμα “αγνώστου ταυτότητας” σε συσκευασμένη σάλτσα ντομάτας – Καταγγελία στο cibum
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εννέα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια από Γαλλικό τυρί
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μολυσμένο ταχίνι με σαλμονέλα – Άμεση ανάκληση
Τα κατεψυγμένα “μεθυσμένα” είδη κοτόπουλου (ένας τρόπος παρασκευής κοτόπουλου χρησιμοποιώντας αλκοολούχα ποτά) έτοιμα για κατανάλωση (RTE) παρήχθησαν σε διάφορες ημερομηνίες από τις 14 Μαρτίου 2024 έως τις 15 Ιανουαρίου 2025 και έχουν διάρκεια ζωής ενός έτους και κωδικούς παρτίδων 4074, 4102, 4130, 4144, 4163, 4178, 4226,24, 4 4325, 4326, 4339, 4355, 5002 και 5015.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα καταλάβετε ότι το αβοκάντο σας έχει ωριμάσει
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς θα φτιάξετε μόνοι σας αποξηραμένα φρούτα στο σπίτι
Τα προϊόντα που υπόκεινται σε ανάκληση φέρουν τον αριθμό εγκατάστασης «EST. P-17891” μέσα στο σήμα επιθεώρησης USDA. Αυτά τα είδη διανεμήθηκαν σε 11 εστιατόρια Yats στην Ιντιάνα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κρεοπώλης καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση – Πουλούσε ληγμένα 4 ετών και έκανε απόψυξη σε ζεστό νερό
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων σε γνωστή βιομηχανία αρτοσκευασμάτων – Τι έκανε τις Αρχές να χαρακτηρίσουν τα προϊόντα νοθευμένα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προειδοποίηση προς τους γονείς: Τα παιδικά τατουάζ περιέχουν καρκινογόνες ουσίες και επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς
Το FSIS ανακάλυψε το πρόβλημα κατά τη διάρκεια συνήθων δραστηριοτήτων αναθεώρησης ετικετών, όταν διαπίστωσε ότι τα συστατικά του αυγού και του σουσαμιού δεν αναγράφονται στην ετικέτα του τελικού προϊόντος.
Το FSIS ανησυχεί ότι κάποιο προϊόν μπορεί να βρίσκεται σε καταψύκτες εστιατορίων τα οποία κλήθηκαν να μην σερβίρουν αυτά τα προϊόντακαι να τα πετάξουν ή να τα επιστρέψουν στην εταιρεία.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Οι τσίχλες που προκαλούν δηλητηρίαση και παραισθήσεις
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποια τρόφιμα κρύβονται πίσω από την αύξηση του καρκίνου στις ηλικίες κάτω των 50 ετών;
Οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω αδήλωτων αλλεργιογόνων εξελίσσονται σε μάστιγα με αποτέλεσμα άτομα που έχουν αλλεργία σε κάποια συστατικά να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ή απειλητικής για τη ζωή τους αλλεργικής αντίδρασης. Μπορεί στην Ελλάδα να μην αποτελούν “πρώτη είδηση” εντούτοις η τροφική αλλεργία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που απασχολεί όλες τις ηλικίες από βρέφη έως ενήλικες. Η παρουσία αδήλωτων αλλεργιογόνων συστατικών ή η παρουσία ιχνών αλλεργιογόνων λόγω μόλυνσης κατά την επεξεργασία των τροφίμων αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των ατόμων με ευαισθησία. Και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανάτου από αλλεργικό σοκ, μετά την κατανάλωση τροφίμου με μη δηλωμένα αλλεργιογόνα.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.