Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αντιδρά η Βιομηχανία κρέατος σε μελέτη για την επίδραση της κατανάλωσης στην κλιματική αλλαγή

ΑρχικήΝέαΠεριβάλλον / ΒιωσιμότηταΑντιδρά η Βιομηχανία κρέατος σε μελέτη για την επίδραση της κατανάλωσης στην κλιματική αλλαγή
spot_img

Τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, προκάλεσαν την αντίδραση της βιομηχανίας κρέατος.

Την πρώτη μελέτη που υπολογίζει με ακρίβεια την επίδραση των διατροφών με υψηλή και χαμηλή περιεκτικότητα σε κρέας στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρουσίασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο «Nature Food», προκαλώντας την αντίδραση της βιομηχανίας κρέατος.

Στην έρευνα συμμετείχαν συμμετείχαν 55.000 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε φανατικούς κρεατοφάγους, οι οποίοι έτρωγαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κρέατος την ημέρα, σε εκείνους που κατανάλωναν καθημερινά λιγότερο από 50 γραμμάρια κρέας, σε ψαροφάγους, χορτοφάγους και vegan.

Ένα από τα ευρήματα της μελέτης είναι πως, αν οι μεγαλύτεροι κρεατοφάγοι μείωναν την κατανάλωση κρέατος θα ήταν σαν να αποσύρονταν 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα από τους δρόμους. Αν και οι ερευνητές τόνισαν πως δεν συνιστούν να εκλείψει τελείως το κρέας από τη διατροφή, εντούτοις, βρήκαν πως ένα φανατικός κρεατοφάγος παράγει κατά μέσο όρο 10,24 κιλά αερίων του θερμοκηπίου που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη κάθε μέρα. Ένας χαμηλός κρεατοφάγος παράγει σχεδόν τα μισά από αυτά, 5,37 κιλά την ημέρα. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν παράγουν περίπου 2,47 κιλά αερίων του θερμοκηπίου την ημέρα. Η ανάλυση είναι η πρώτη που εξετάζει λεπτομερώς τον αντίκτυπο της διατροφής σε περιβαλλοντικούς τομείς όπως, η χρήση γης, η χρήση νερού, η ρύπανση των υδάτων και η απώλεια ειδών, που συνήθως προκαλείται από την απώλεια ενδιαιτημάτων λόγω της επέκτασης της γεωργίας. Σε όλες τις περιπτώσεις οι μεγάλοι κρεατοφάγοι είχαν σημαντικά υψηλότερες αρνητικές επιπτώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες.

Η βιομηχανία κρέατος δήλωσε ότι η ανάλυση υπερεκτιμά τον αντίκτυπο της κατανάλωσης κρέατος. Ο Νικ Άλλεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Βρετανικής Ένωσης Επεξεργαστών Κρέατος, δήλωσε ότι τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι ελλιπείς.

«Ένα από τα απογοητευτικά στοιχεία αυτής της έκθεσης είναι ότι εξετάζει μόνο τις εκπομπές από την κτηνοτροφική παραγωγή. Δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο άνθρακας απορροφάται από τα λιβάδια, τα δέντρα και τους φράχτες των αγροτκτημάτων. Αν λάμβαναν υπόψη αυτά τα ποσά, θα είχαμε πιθανώς διαφορετική εικόνα», είπε.

Σε απάντηση οι ερευνητές είπαν ότι πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απορρόφηση άνθρακα από τα λιβάδια έχει μόνο «μέτρια επίδραση».

ΠΗΓΗ: BBC

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο