Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
29.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απαγορευμένο φυτοφάρμακο σε έξτρα παρθένο Ιταλικό ελαιόλαδο

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΑπαγορευμένο φυτοφάρμακο σε έξτρα παρθένο Ιταλικό ελαιόλαδο
spot_img

Το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο θεωρείται νευροτοξικό και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα.

Το Chlorpyrifos είναι ένα χημικό φυτοφάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση παρασίτων στα φυτά, κυρίως σε καλλιέργειες όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και καπνός. Αν και το Chlorpyrifos είναι πολύ αποτελεσματικό στην προστασία των φυτών από έντομα και παράσιτα, η χρήση του έχει δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με τις επικίνδυνες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον και μάλιστα στην ΕΕ, έχει απαγορευτεί για χρήση σε τρόφιμα και καλλιέργειες από το 2020.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη νέα ειδοποίηση από το RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) όμως, παρά την απαγόρευσή του φυτοφάρμακο Chlorpyrifos ανιχνεύτηκε σε ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας από την Ιταλία, το οποίο διανεμήθηκε μέσω της Ισπανίας.

Γιατί είναι επικίνδυνο το Chlorpyrifos;

Το Chlorpyrifos ανήκει στην κατηγορία των οργανικών φωσφορικών εντομοκτόνων. Αποτελεί ένα νευροτοξικό χημικό που αναστέλλει την λειτουργία του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση (που είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνης). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση του ακετυλοχολινής, διαταράσσοντας έτσι τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος των εντόμων, οδηγώντας τα στο θάνατο.

Το Chlorpyrifos θεωρείται νευροτοξικό και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα. Οι παιδιά και οι έγκυοι θεωρούνται πιο ευάλωτοι στην έκθεση στο Chlorpyrifos. Επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει την έκθεση στο Chlorpyrifos με νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις και μειωμένη νοητική ικανότητα σε παιδιά που εκτέθηκαν στο φυτοφάρμακο κατά την εγκυμοσύνη ή στην πρώιμη παιδική ηλικία. Σύμφωνα με την EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), η αξιολόγηση της ανθρώπινης υγείας σχετικά με το Chlorpyrifos-μεθυλεστέρα έχει προκαλέσει ανησυχίες, και η EFSA έχει προχωρήσει σε αναθεώρηση των διαθέσιμων δεδομένων. ​

Έχει εντοπιστεί και σε ελληνικό ελαιόλαδο

Και ελληνικό ελαιόλαδο έχει ανακληθεί από την αγορά λόγω ανίχνευσης του φυτοφαρμάκου chlorpyrifos, το οποίο είναι απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2020.​ Το 2024, οι αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την εταιρεία GAEA για την ανίχνευση του chlorpyrifos σε μικρή ποσότητα του κλασικού ελαιολάδου της.​ Η GAEA εντόπισε την επηρεασμένη παρτίδα των 8 τόνων μέσω του συστήματος ιχνηλασιμότητάς της.​

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.

Πατατάκια και κατεψυγμένη πίτσα ΔΕΝ είναι τρόφιμα λένε επιστήμονες – Ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει ως… φλεγμονή

Νέα μελέτη-ορόσημο συνδέει άμεσα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα με την κακή υγεία
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα