ΑρχικήΝέαΑπάντηση του ΣΕΤΣΕΜ στην ανάκληση παρτίδας μελιού από τον ΕΦΕΤ

Απάντηση του ΣΕΤΣΕΜ στην ανάκληση παρτίδας μελιού από τον ΕΦΕΤ

cibum team

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών – Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) μετά την ενημέρωσης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων ότι προχωρά στην ανάκληση παρτίδας μελιού όπου διαπιστώθηκε, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας, η ύπαρξη καταλοίπων της φαρμακολογικά δραστικής ουσίας (μετρονιδαζόλη) που απαγορεύεται να υπάρχει σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Η ανάκληση αφορά στο προϊόν «Χρυσή Κρήτη» Θυμαρίσιο Μέλι Κρήτης Συνεργασία, με αριθμό παρτίδας LOT:1082, ημερομηνία λήξης: 07/2023, συσκευασία των 450 γρ., που παράγεται για την Μελισσοκομική Συνεργασία Κρήτης ΑΕ, ΒΙΟΠΑ Χανίων.

- Advertisement -

Όπως τονίζει ο ΣΕΤΣΕΜ «η πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΦΕΤ κατά εταιρείας μέλους του Συνδέσμου μας, της Μελισσοκομικής Συνεργασίας Κρήτης, μας βρίσκει εντελώς αντίθετους όσον αφορά στη διατύπωσή της, γιατί πιστεύουμε ότι ανάλογα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή για την φήμη της.

Πρώτον, γιατί βρέθηκε στο μέλι αντιβιοτική ουσία, υπεύθυνος για την οποία είναι ο μελισσοκόμος ή εξωτερική επιμόλυνση από το περιβάλλον.

- Advertisement -

Δεύτερον, γιατί η ουσία αυτή είναι νέα, παντελώς άγνωστη για την μελισσοκομία και καμία ελληνική εταιρεία, ούτε καν το κράτος δεν μπορεί να την αναλύσει παρά μόνον εργαστήρια του εξωτερικού.

Τρίτον, γιατί η εταιρεία αγοράζει το μέλι και το ελέγχει σύμφωνα με τους αναγνωρισμένους υποχρεωτικούς ελέγχους, το τυποποιεί και το συσκευάζει σύμφωνα με τις αρχές υγιεινής και ασφάλειας».

Για τους παραπάνω λόγους, ο σύνδεσμος θέλησε να καταστήσει σαφές ότι «η συσκευάστρια εταιρεία που αναφέρεται δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για το συγκεκριμένο συμβάν, παρόλο που θα κάνει αυστηρότερους ελέγχους στα μέλια που παραλαμβάνει, όπως και όλα τα μέλη μας».

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΣΕΜ που ιδρύθηκε το 1983 και αντιπροσωπεύει τις εταιρείες τυποποίησης και συσκευασίας μελιού, με το μεγαλύτερο ποσοστό αντιπροσώπευσης στα σούπερ μάρκετ, συνεργάζεται με τις αρμόδιες κρατικές αρχές, τους αντιπροσωπευτικούς φορείς του κλάδου και τους έλληνες μελισσοκόμους και είναι μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης. Σκοπός του Συνδέσμου είναι η προστασία και η προώθηση του ελληνικού μελιού, η συμμόρφωση των μελών του με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ενημέρωση των μελισσοκόμων στις αρχές της σύγχρονης και ασφαλούς μελισσοκομίας για την παραγωγή του μοναδικού, ποιοτικού ελληνικού μελιού.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Μπισκότα: Μελέτη εντόπισε σε όλα τα δείγματα ακρυλαμίδιο, ουσία με πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Η μελέτη εντόπισε ακρυλαμίδιο σε όλα τα δείγματα και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών μυκοτοξινών σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων.

Γνωστά πατατάκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ: Επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση κινδύνου 30 προϊόντων από διεθνείς μάρκες

Τι έδειξαν οι αναλύσεις 30 εμπορικών σνακ πατάτας για γλυκοαλκαλοειδή, κατανάλωση και πιθανό κίνδυνο για παιδιά.

Frozen yogurt ή παγωτό; Ποιο επηρεάζει λιγότερο το σάκχαρο

Η διατροφική εικόνα των δύο δημοφιλών γλυκών δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται