Η κλιματική αλλαγή μειώνει ραγδαία την ικανότητα των παραγωγών μπανάνας να μας προμηθεύουν ένα από τα αγαπημένα μας φρούτα.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, που δημοσιεύτηκε στο Nature Food , διαπίστωσε ότι οι μπανάνες θα είναι οικονομικά μη βιώσιμες έως το 2080 για πολλές περιοχές στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική να συνεχίσουν να καλλιεργούν μπανάνες για εξαγωγή, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.
Οι μπανάνες είναι μια βασική εξαγωγική καλλιέργεια αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων (8,9 δισεκατομμύρια £) ετησίως και είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες πολλών χωρών. Ωστόσο, σε λίγο περισσότερο από μισό αιώνα, το 60% των περιοχών που παράγουν αυτήν τη στιγμή μπανάνες θα δυσκολευτούν να καλλιεργήσουν τον καρπό, εκτός εάν υπάρξουν επείγουσες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και οι υποδομές, περιορίζουν σημαντικά την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η περισσότερη παραγωγή μπανάνας γίνεται κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και λιμάνια, περιορίζοντας τις δυνατότητες μετεγκατάστασης σε πιο κατάλληλες περιοχές.
Ο καθηγητής Dan Bebber από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ που ηγήθηκε της μελέτης και είπε: «Τα ευρήματά μας είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια άμεση απειλή για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης. Χωρίς ουσιαστικές επενδύσεις στην προσαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της άρδευσης και των ανθεκτικών στη θερμότητα ποικιλιών μπανάνας, το μέλλον της παραγωγής μπανάνας για εξαγωγή φαίνεται αβέβαιο.
«Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά φρούτα στον κόσμο, όχι μόνο για τους καταναλωτές αλλά και για εκατομμύρια εργαζομένους στις χώρες παραγωγής. Είναι σημαντικό να ενεργήσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τη βιομηχανία από τις διπλές απειλές της κλιματικής αλλαγής και των αναδυόμενων ασθενειών».
Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες για να χαρτογραφήσουν την παραγωγή μπανάνας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική σε πολύ υψηλή ανάλυση και στη συνέχεια υπολόγισαν το κλίμα κάτω από το οποίο καλλιεργούνται κατά προτίμηση οι μπανάνες. Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μειώσει τις καλύτερες περιοχές για την ανάπτυξη και τις αποδόσεις της μπανάνας σε πολλές σημαντικές χώρες παραγωγούς, καθώς και θα αυξήσει την έκθεση των εργαζομένων σε ακραίες θερμοκρασίες.
Χώρες όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα θα επηρεαστούν περισσότερο αρνητικά καθώς αναμένεται να γίνουν πολύ ζεστές για βέλτιστη καλλιέργεια. Ο Ισημερινός και τμήματα της Βραζιλίας είναι από τις λίγες περιοχές που παραμένουν ως σημαντικοί παραγωγοί, καθώς η κλιματική αλλαγή προβλέπεται να είναι λιγότερο σοβαρή εκεί.
Οι ερευνητές προτείνουν διάφορες στρατηγικές προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της υποδομής άρδευσης, της αναπαραγωγής ποικιλιών μπανάνας ανθεκτικών στη ζέστη και της ξηρασίας και της υποστήριξης των παραγωγών μπανάνας για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων.
Ο Δρ Varun Varma της Rothamsted Research ανέπτυξε τους αλγόριθμους τηλεπισκόπησης για την εργασία και περαιτέρω βοήθεια παρείχε ο José Antonio Guzmán Alvarez από τον οργανισμό της Κόστα Ρίκα CORBANA, ο οποίος υποστηρίζει την εθνική βιομηχανία μπανάνας.
Η μελέτη με τίτλο Κοινωνικοοικονομικοί περιορισμοί για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε μια τροπική εξαγωγική καλλιέργεια δημοσιεύεται στο Nature Food και χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτιστικής Ασφάλειας και το Horizon 2020.