Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων7 νεκροί από μαγιά αρτοποιίας – Μόλυνση της γραμμής παραγωγής με λιστέρια
spot_img

Η νομοθεσία που δεν απαιτεί την αναφορά στις αρχές παρουσίας παθογόνων μικροοργανισμών, σε μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), ήταν μοιραία για 7 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην Ελβετία.

Η Listeria monocytogenes είναι ένα βακτήριο, πολύ ανθεκτικό στο περιβάλλον και τις χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγείο) και συχνά είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθεί σε εγκαταστάσεις παραγωγής τροφίμων. Επιφέρει σοβαρά συμπτώματα σε ευπαθή πληθυσμό, σε νεογνά και μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές κατά την κύηση, ακόμη και θάνατο. Αν και μπορεί να βρεθεί παντού η ασθένεια που προκαλεί, η λιστερίωση, είναι πιο σπάνια σε σχέση με τη σαλμονέλα, αλλά έχει μεγάλη πιθανότητα θνησιμότητας, ειδικά σε άτομα που είναι έγκυες, ηλικίας 65 ετών και άνω, παιδιά ηλικίας 5 ετών και κάτω ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Το πανεθνικό ξέσπασμα ανθρώπινης λιστερίωσης από προϊόντα αρτοποιίας στην Ελβετία αναλύθηκε σε άρθρο στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases και αποδόθηκε στη μόλυνση της γραμμής παραγωγής ενός εργοστασίου παραγωγής μαγιάς αρτοποιίας με σειρά  Listeria monocytogenes. 34 άνθρωποι αρρώστησαν και επτά έχασαν τη ζωή τους, με τη  η λιστερίωση να αναφέρεται ως η κύρια αιτία θανάτου και στις 7 περιπτώσεις. Τα προϊόντα μαγιάς αρτοποιίας πωλούνταν σε καταστήματα λιανικής και προμήθευαν τη βιομηχανία τροφίμων σε όλη την Ελβετία.  

Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε τον Απρίλιο του 2022 και η κορύφωση της επιδημίας σημειώθηκε το 2023. Το τελευταίο γνωστό κρούσμα ήταν τον Ιούνιο του 2024. Το 2022, ο παραγωγός μαγιάς αρτοποιίας είχε προσδιορίσει την εμφάνιση L. monocytogenes σε δείγματα προϊόντων ζύμης. Η ανάλυση είχε διεξαχθεί ως μέρος των πρακτικών αυτοελέγχου του κατασκευαστή. Ωστόσο, ελλείψει νομικών απαιτήσεων για μη έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα (RTE), τα ευρήματα δεν αναφέρθηκαν. Τον Ιούλιο του 2023, επίσημοι τυχαίοι έλεγχοι τροφίμων που πραγματοποιήθηκαν από καντονικό εργαστήριο στην Ελβετία αποκάλυψαν την παρουσία του L. Monocytogenes, σε ένα προϊόν ζύμης. Το εύρημα οδήγησε σε εκτεταμένη περιβαλλοντική δειγματοληψία στον τόπο παραγωγής του κατασκευαστή και αναδρομική ανάλυση WGS όλων των διαθέσιμων απομονώσεων.

Ο παραγωγός μαγιάς ανέθεσε μικροβιολογικές δοκιμές σε διαφορετικά στάδια παραγωγής και ελήφθησαν δείγματα προϊόντων ή μάκτρα από την κρέμα ζύμης, τις δεξαμενές, τα συστήματα σωλήνων, τα φίλτρα ξήρανσης, τους εξωθητές, τους μεταφορικούς ιμάντες και τις μηχανές κοπής. Εντός της γραμμής παραγωγής, το εργαστήριο εντόπισε έναν σωλήνα ροής που συνδέει μια δεξαμενή αμύλου με την κλίνη ξήρανσης μαγιάς ως το πρώτο σημείο μόλυνσης.

Τα προϊόντα που παρασκευάζονται με μαγιά αρτοποιίας συνήθως υποβάλλονται σε ένα στάδιο θέρμανσης που θα έλεγχε τη μόλυνση. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τα κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με την ωμή ζύμη που προκαλούνται από Escherichia coli και Salmonella στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η μολυσμένη ζύμη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία εάν καταναλωθεί ωμή και μπορεί να συμβεί διασταυρούμενη μόλυνση μέσω του χειρισμού μολυσμένη μαγιά ή μολυσμένη ακατέργαστη ζύμη. Αυτή η πτυχή αντικατοπτρίζεται από το γεγονός ότι το στέλεχος της επιδημίας εντοπίστηκε επίσης σε τρόφιμα σε πολλά εστιατόρια και ιδρύματα τροφοδοσίας σε διαφορετικά καντόνια.

Αυτό το ξέσπασμα, που συνδέθηκε με τη μαγιά αρτοποιίας, υπογραμμίζει την έλλειψη δεδομένων σχετικά με τη μόλυνση προϊόντων που δεν είναι έτοιμα προς κατανάλωση (RTE) από τροφιμογενή παθογόνα, συμπεριλαμβανομένου του L. monocytogenes , και την ανάγκη για τους παρασκευαστές μαγιάς αρτοποιίας να λαμβάνουν υπόψη αυτόν τον κίνδυνο στις διαδικασίες παραγωγής τους. Επιπλέον, αυτό το ξέσπασμα θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει ότι η συμμόρφωση με τα βασικά μέτρα υγιεινής για την πρόληψη της διασταυρούμενης μόλυνσης είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά το χειρισμό τροφίμων που δεν είναι RTE.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Α. Ζαμπέλας (ΕΦΕΤ) για τις ετικέτες τροφίμων: “Η γνώση είναι δύναμη”

Αποκλειστική συνέντευξη του προέδρου του ΕΦΕΤ, Αντώνη Ζαμπέλα για την εκστρατεία «Safe2Eat» που στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών από λάθος επιλογές.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο

Νοθευμένο το 80% του μελιού – Μελισσοκομικά site διαφημίζουν φρουκτόζη που δεν ανιχνεύεται στους ελέγχους!

Η νοθεία μελιού έχει γίνει επιστήμη! Κώδωνας κινδύνου από τους Ευρωπαίους μελισσοκόμους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο