Δείτε πώς αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα σε λαχανικά και φρούτα
Από τα κηπευτικά, τα πιο επικίνδυνα για ανίχνευση φυτοφαρμάκων – καθώς είναι πιο ευαίσθητα σε εχθρούς και ασθένειες και άρα δέχονται περισσότερα φυτοφάρμακα – είναι τα αγγούρια, το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Καθώς ωριμάζουν γρήγορα, ο χρόνος που μεσολαβεί από τον ψεκασμό έως ότου φτάσουν στο πιάτο μας είναι συχνά πολύ μικρός και το φυτοφάρμακο δεν προλαβαίνει να αποδομηθεί.
Η Γαλλία ανακαλεί από τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία όλης της χώρας τα αγγούρια με την ονομασία PEPINO MINI με ημερομηνία λήξης την 6η Δεκεμβρίου 2024, λόγω υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων φυτοφαρμάκων που ανιχνεύτηκαν σε αυτά.
Η ανακοίνωση της ανάκλησης
- Δείτε επίσης: Τα ελληνικά λαχανικά και φρούτα που περιέχουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα αποκάλυψαν οι νέοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ
Φυτοφάρμακα και σε Ελληνικά αγγούρια
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Ιούνιο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέγραψαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και κυρίως σε αγγούρια, αμπελόφυλλα, ελαιόλαδο, πατάτες, ροδάκινα και φιστίκια. Πιθανή επικινδυνότητα είχαν τα φυτοφάρμακα κυρίως σε αγγούρια και ελαιόλαδο.
Τα αγγούρια ήταν τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα και στις μετρήσεις του μήνα Απριλίου.
- Δείτε επίσης: Παιδί το νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών – Προληπτικός έλεγχος σε παιδιά και φροντιστές του παιδικού σταθμού που πήγαινε
Φυτοφάρμακα μέχρι και 30 φορές πάνω από το όριο!
Σε επίσημο Έλεγχο στις 25 Μαρτίου, σε σουπερμάρκετ Lidl στην Τσεχία (Lidl Česká republika s.r.o.), η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της χώρας πήρε και δείγματα από αγγούρια ελληνικής παραγωγής, συσκευασμένα σε μεμβράνη και διεπίστωσε ότι η ποσότητα φυτοφαρμάκου στο λαχανικό ξεπερνούσε τριάντα φορές το επιτρεπόμενο όριο στα τρόφιμα. Πρόκειται για το φυτοφάρμακο Formetanate που βρέθηκε σε ποσότητα 0,31 mg/kg με μέγιστο επιτρεπτό όριο τα 0,01 mg/kg.
Πώς αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα σε λαχανικά και φρούτα
• Καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας ή, εφόσον κοστίζουν ακριβά, ολοκληρωμένης διαχείρισης. Τα τελευταία υφίστανται περισσότερους ελέγχους και η παραγωγή τους είναι ελεγχόμενη, ενώ ελέγχονται συχνότερα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δεδομένου ότι είναι κυρίως προϊόντα που εξάγονται.
• Πλένουμε καλά με νερό -και όχι με σαπούνι όπως πολλοί συνηθίζουν- και ξεφλουδίζουμε όλα τα φρούτα. Μάλιστα, με το πλύσιμο δεν αποφεύγουμε μόνο τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων επαφής αλλά και άλλες ασθένειες, όπως το τοξόπλασμα, που μπορούν να μεταφερθούν από τα φρούτα και τα λαχανικά.
• Πλένουμε πολύ καλά τα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλια, σπανάκια κ.ά.) και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα στα οποία επικάθεται οποιαδήποτε βλαβερή ουσία.
• Αγοράζουμε φρουτο-λαχανικά εποχής. Έχουμε λιγότερες πιθανότητες αυτά να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκου, καθώς μέσα στο θερμοκήπιο αναπτύσσονται περισσότερες ασθένειες και κατά συνέπεια είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν περισσότερα φυτοφάρμακα. Το καλοκαίρι που βρίσκονται στην εποχή τους, διαθέτουν καλύτερους μηχανισμούς αντοχής.
• Αποφεύγουμε φρούτα και λαχανικά από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καθώς ενδέχεται να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί στην Ε.Ε. και άρα και στην Ελλάδα.