Συμβουλές για να είμαστε απολύτως ασφαλείς κατά την κατανάλωση του λαχανικού
Τα περισσότερα λαχανικά ξεπλένονται με τρεχούμενο νερό. Τα αγγούρια, είτε κομμένα σε φέτες για σαλάτα είτε για σάντουιτς, δεν τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.
Το τρεχούμενο νερό είναι σίγουρα ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα φυτοφάρμακα σε ένα αγγούρι, λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Debbie Petitpain, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας. Αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι ένα ουσιαστικό το πλύσιμο που κάνετε στο λαχανικό.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Δεν πωλείται!» Ευρωπαϊκός συναγερμός και για άλλες 4 δημοφιλείς κολόνιες με την ουσία που επηρεάζει την αναπαραγωγή
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτομπουκιές με κόκκαλα – Κίνδυνος πνιγμού ή τραυματισμού
Πώς θα πλύνουμε τα αγγούρια αποτελεσματικά
«Κρατήστε το αγγούρι κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον ένα λεπτό», λέει η Petitpain. «Τρίψτε απαλά την επιφάνεια, για να απομακρύνετε την ορατή βρωμιά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια χρησιμοποιήστε βούρτσα λαχανικών με μαλακές τρίχες για να τρίψετε το δέρμα σε αγγούρια συμβατικής καλλιέργειας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί συχνά τα αγγούρια κερώνονται, διαδικασία που παγιδεύει τα φυτοφάρμακα», διευκρινίζει η ειδικός. «Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα άκρα του λαχανικού, όπου η βρωμιά τείνει να συσσωρεύεται».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γεμάτη μαμούνια βρώμη πασίγνωστης μάρκας που αγοράστηκε από Eλληνικό σούπερ μάρκετ – Καταγγελία στο cibum (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ψωμί: Το «ύπουλο» εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο – Δείτε πώς να επιλέξετε το πιο υγιεινό σύμφωνα με τους ειδικούς
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Επιστήμονες δημιούργησαν μακαρόνια πιο λεπτά κι από τα ανθρώπινα μαλλιά – Η απίθανη χρήση τους
«Πάντως, αν δεν είμαστε σίγουροι για το πόσο καλά έχει πλυθεί το λαχανικό και προκειμένου να αποφεύγουμε και τους κινδύνους του κερώματος καλό είναι να ξεφλουδίζουμε το αγγούρι. Ωστόσο και η φλούδα περιέχει φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά», καταλήγει η Petitpain.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τέρμα στις «πονηρές» πρακτικές της Amazon: Διαταγή να κοινοποιεί ανακλήσεις και να επιστρέφει χρήματα για ελαττωματικά προϊόντα
Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα
Εάν έχετε χρόνο και θέλετε πραγματικά να βεβαιωθείτε ότι το αγγούρι σας είναι καθαρό, μουλιάστε το σε διάλυμα μαγειρικής σόδας. Γεμίστε ένα μπολ με νερό, προσθέτοντας περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα για κάθε φλιτζάνι νερό. Μουλιάζουμε το αγγούρι για περίπου 10 με 15 λεπτά. Η μαγειρική σόδα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διάσπαση ορισμένων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.
Μετά το μούσκεμα, ξεπλύνετε το αγγούρι με τρεχούμενο νερό για να βεβαιωθείτε ότι θα απομακρυνθεί το υπόλειμμα της μαγειρικής σόδας και της βρωμιάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανάκληση επικίνδυνου χυμού ντομάτας – Περιέχει θραύσματα από την αποκόλληση της εσωτερικής επένδυσης της κονσέρβας
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς να φτιάξετε και να απολαύσετε Irish coffee
Στεγνώστε καλά τα αγγούρια
Στεγνώστε τα αγγούρια σας με χαρτί κουζίνας. Η υγρασία μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των βακτηρίων.
«Η υγρασία στα φρέσκα λαχανικά αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού μούχλας», λέει ο Don Schaffner, Ph.D., καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μέλος του Τμήματος Μικροβιολογίας Τροφίμων του Ινστιτούτου Τεχνολόγων Τροφίμων.
Πώς να διαλέξουμε και να αποθηκεύσουμε σωστά τα αγγούρια
«Το να διατηρούμε φρέσκα τα αγγούρια ξεκινά από τον πάγκο», λέει ο Schaffner. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει αγγούρια που δεν έχουν ορατή ζημιά ή μαλακά σημεία».
Όταν τα φέρνετε στο σπίτι, αποθηκεύστε τα αγγούρια στο ψυγείο σας. «Βεβαιωθείτε ότι το ψυγείο σας δεν έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία γιατί αυτό μπορεί να τα παγώσει και να τα καταστρέψει ή να τα κάνει να χαλάσουν πιο γρήγορα».