Το αλάτι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή των κρουασάν βρέθηκε μολυσμένο με ξένη ύλη
Η μεγάλη αλυσίδα ειδών παντοπωλείου Costco εξέδωσε ανάκληση για τα δημοφιλή κρουασάν βουτύρου που πωλούνται στα τμήματα αρτοποιίας της, επειδή ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με ξένο υλικό. Συγκεκριμένα η εταιρεία αναφέρει ότι ανάκληση ήταν επιβεβλημένη από το στιγμή που το αλάτι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή των κρουασάν βρέθηκε μολυσμένο με ξένη ύλη.
- Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα fast food που βάζουν τους πελάτες τους σε κίνδυνο από τοξικά χημικά και πλαστικά – Νέα έκθεση
Η Costco δεν αποκάλυψε τι συγκεκριμένα βρέθηκε στο αλάτι και ο κατασκευαστής, η Compass Minerals, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση, η μόλυνση καθιστά τα κρουασάν βουτύρου μη ασφαλή για κατανάλωση.
- Δείτε ακόμη: Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)
Η ανάκληση επηρεάζει όλα τα κρουασάν βουτύρου που πωλούνται σε σημεία της Costco σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ με αριθμό παρτίδας 1199652.
- Δείτε επίσης: Άγνωστος κίνδυνος στη μακαρονάδα μας – Οι τοξικές ουσίες που δημιουργούνται στο βράσιμο και πως να τις εξαλείψετε
Η ανακοίνωση της Costco για την ανάκληση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανάκληση πολλών προϊόντων ψωμιού από την Καναδική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων (CFIA), τα οποία είχαν παρασκευαστεί επίσης με αλάτι Compass Minerals στον Καναδά. Το αλάτι της μάρκας Sifto, το οποίο κατασκευάζεται από την Compass Minerals Canada Corp. βρέθηκε να περιέχει κομμάτια μετάλλου και οδήγησε στην ανάκληση διαφόρων προϊόντων ζύμης όπως είναι το ψωμί, τα κουλούρια και άλλα σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης στον Καναδά.
- Δείτε επίσης: Ο ελληνικός φούρνος που πουλάει ψωμί βάρους 350gr για μισόκιλο… – “Τσουχτερό” πρόστιμο
- Δείτε ακόμη: Βιολογικά καρότα σκότωσαν έναν άνθρωπο και προκάλεσαν 39 τροφικές δηλητηριάσεις
Οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα
Η ύπαρξη μεταλλικών κομματιών σε ένα τρόφιμο αποτελεί έναν από τους φυσικούς κινδύνους που αφορά την κατά λάθος εισαγωγή ξένων υλικών κατά τη διάρκεια της παραγωγής. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως ή μεταλλικά θραύσματα ή φυσικά αντικείμενα (όπως τα κόκκαλα των ψαριών) που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα σε οποιοδήποτε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. Είναι σημαντικό για τους μεταποιητές τροφίμων να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη τέτοιων κινδύνων στα τρόφιμα.
- Δείτε ακόμη: Επείγουσα ανάκληση σε vegan λουκάνικα – Περιέχουν συνδετήρες αλουμινίου!
- Δείτε επίσης: Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως
είναι αποθέματα προηγούμενων ετών
Οι πιο συνηθισμένοι φυσικοί κίνδυνοι:
- Γυαλί
- Μέταλλο
- Πλαστικά
- Πέτρες
- Ξύλο
- Φυσικά συστατικά (φτερά, κοχύλια, οστά, υπολείμματα ζώων)
- Δείτε ακόμη: Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε το γεύμα μας πάντα σε θερμοκρασία δωματίου
- Δείτε επίσης: Τι είναι η Δίαιτα της Παλαιολιθικής Εποχής που «κοντράρει» τη Μεσογειακή
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης φυσικών κινδύνων;
Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που επηρεάζουν το επίπεδο κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όσον αφορά τα τρόφιμα. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τα εξής:
Οποιοδήποτε ξένο υλικό που υπάρχει σε ένα τρόφιμο και έχει μέγεθος δύο χιλιοστά ή περισσότερο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.
- Δείτε ακόμη: Ο FDA “δεν μασάει” – Στη δημοσιότητα οι προειδοποιητικές επιστολές προς τις μη συμμορφούμενες επιχειρήσεις
- Δείτε ακόμη: Ανησυχητική αύξηση χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μικρές ηλικίες
Η φύση και η μορφή ενός προϊόντος, όπως τα τρόφιμα για βρέφη ή τα ποτά, μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο κινδύνου.
Παράγοντες όπως η σκληρότητα, το σχήμα και η αιχμηρότητα ενός προϊόντος μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο κινδύνου για τους καταναλωτές.
Δείτε ακόμη: Η σύσταση της σοκολάτας που σκότωσε τρεις ανθρώπους παραμένει άλυτο μυστήριο
Πώς ανιχνεύονται και εξαλείφονται οι φυσικοί κίνδυνοι στα τρόφιμα;
Υπάρχουν πολλαπλές τεχνικές για τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων στις γραμμές παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων. Οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν:
- Τη χρήση μαγνητών για την προσέλκυση και την απομάκρυνση μεταλλικών στοιχείων από τα προϊόντα τροφίμων.
- Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, είναι ικανά να εντοπίζουν διάφορους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των λίθων, των οστών, των σκληρών πλαστικών και των μετάλλων μέσα στα προϊόντα τροφίμων.
- Ανιχνευτές μετάλλων, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν την παρουσία μετάλλων στα τρόφιμα και θα πρέπει να είναι βαθμονομημένοι ώστε να απορρίπτουν τα προϊόντα εάν ανιχνευθεί μέταλλο. Η τακτική συντήρηση αυτών των μηχανημάτων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την αποφυγή ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.
- Τα συστήματα ραντάρ τροφίμων χρησιμοποιούν μικροκύματα χαμηλής ισχύος επιτρέποντας τον εντοπισμό ξένων αντικειμένων όπως μέταλλα, πλαστικά, κόκαλα ή πυρήνες μέσα στα τρόφιμα.
- Δείτε ακόμη: Η σοκολάτα «πολυτελείας» που αποδείχθηκε ότι ήταν τίγκα στο κάδμιο και τον μόλυβδο
- Δείτε ακόμη: Το μυστικό για τέλειο μπέικον κρύβεται στον … νεροχύτη
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.