Μετάβαση στο περιεχόμενο
Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Aνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνAνάκληση σάλτσας παρμεζάνας λόγω κινδύνου αλλαντίασης
spot_img

Καταναλωτές κατήγγειλαν ότι οι φιάλες άφριζαν στο άνοιγμα

Η Spicin Foods Inc. από το Κάνσας Σίτι, KS ανακαλεί πάνω από 10.000 μπουκάλια Noble Made Garlic Parmesan Wing Sauce λόγω παραπόνων πελατών ότι τα μπουκάλια αφρίζουν όταν ανοίγουν.

- Advertisement -

Ο αφρισμός σε σφραγισμένα μπουκάλια μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη μικροβίων, όπως το Clostridium botulinum, το οποίο ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα χαμηλού οξυγόνου όπως οι σάλτσες. Αυτό το βακτήριο παράγει μια θανατηφόρα τοξίνη, την βολινοτοξίνη (botulinum toxin), που μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα απαρατήρητα, θέτοντας σοβαρό κίνδυνο αλλαντίασης εάν καταναλωθεί. Αυτή η τοξίνη προκαλεί μια σοβαρή ασθένεια που ονομάζεται βοτουλισμός και μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Το βακτήριο Clostridium botulinum αναπτύσσεται σε συνθήκες με χαμηλό οξυγόνο (αναερόβιες συνθήκες) και μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα που έχουν συντηρηθεί με λανθασμένο τρόπο, όπως κονσέρβες, τουρσί ή αποθηκευμένα τρόφιμα. Η τοξίνη που παράγει το βακτήριο προκαλεί αδυναμία στους μύες, εξαιτίας της αναστολής της απελευθέρωσης ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των νεύρων.

Ο βοτουλισμός συνήθως προκαλεί μυϊκή αδυναμία, διπλωπία (διπλή όραση), δυσκολία στην κατάποση, αναπνευστικά προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση ή ακόμα και θάνατο εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα.

Ο βοτουλισμός μπορεί να προληφθεί μέσω σωστής συντήρησης και αποθήκευσης των τροφίμων, όπως επίσης και με την αποφυγή κατανάλωσης κατεστραμμένων ή φθαρμένων κονσερβών.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η ανάκληση ξεκίνησε στις 12 Φεβρουαρίου 2025 και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το προϊόν διανεμήθηκε σε καταστήματα λιανικής και κέντρα διανομής στην Ιντιάνα, Κεντάκι, Τέξας, Κολοράντο, Φλόριντα, Νιου Χάμσαϊρ, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Ουάσιγκτον, Νεβάδα, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Τζόρτζια, Καλιφόρνια, Αριζόνα και Ουισκόνσιν.

Στοιχεία του προϊόντος που ανακλήθηκε:

Noble Made Garlic Parmesan Wing Sauce, 9,25oz

  • UPC 850000398542, #0897 
  • Κωδικός: F20920061
  • Ποσότητα προϊόντος: 10104 φιάλες

Οι έμποροι λιανικής και οι καταναλωτές δεν πρέπει να χρησιμοποιούν, να πωλούν, να σερβίρουν ή να διανέμουν το επηρεαζόμενο προϊόν.

Όποιος έχει φάει κάποιο από τα προϊόντα που ανακαλούνται και έχει εμφανίσει σημάδια δηλητηρίασης από αλλαντίαση θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση, τα συμπτώματα αρχίζουν γενικά 18 έως 36 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μόλις 6 ώρες μετά ή έως και 10 ημέρες αργότερα.

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά από όλα τα ακόλουθα: διπλή όραση, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, θολή ομιλία, δυσκολία στην κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή, παχύρρευστη γλώσσα, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Τα άτομα με δηλητηρίαση από αλλαντίαση μπορεί να μην εμφανίζουν όλα αυτά τα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει και τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν για να προκαλέσουν παράλυση συγκεκριμένων μυών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται στην αναπνοή και εκείνων στα χέρια, τα πόδια και το σώμα από τον αυχένα μέχρι την περιοχή της λεκάνης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πατατάκια – Σοκολάτες: Μετανάστευση βενζολίου, νιτρωδών και αμιδίων, από τη συσκευασία – Ευρήματα εργαστηριακής ανάλυσης

Μετανάστευση χημικών ενώσεων από συσκευασίες τροφίμων: Εκτίμηση των κινδύνων για την ασφάλεια τροφίμων και των επιπτώσεων στην υγεία

456 κρούσματα σαλμονέλας σε μικρά παιδιά από τα Kinder της Ferrero – Η εταιρεία γνώριζε μήνες πριν αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Νέα έρευνα για το ξέσπασμα σαλμονέλωσης σε πολλές χώρες δείχνει ότι η Ferrero γνώριζε για τη μόλυνση στο εργοστάσιο πολύ πριν τις τροφικές δηλητηριάσεις των παιδιών αλλά δεν ενημέρωσε τις Αρχές

Καλλυντικά και είδη προσωπικής φροντίδας: Ο κίνδυνος από τη χρήση τους και η εξωσωματική γονιμοποίηση – Της Ελένης Τσαγκά

Γιατί τον τελευταίο καιρό ανακαλούνται τόσα πολλά προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα