Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
13.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ανάκληση βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου

ΑρχικήΝέαΑνάκληση βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας λόγω μη αναγραφής αλλεργιογόνου
spot_img

Οι αντιδράσεις στο γάλα μπορεί να είναι σοβαρές, ακόμα και δυνητικά επικίνδυνες για τα άτομα με ευαισθησία

Περίπου 36 τόνους βουτύρου ιδιωτικής ετικέτας που πωλεί η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Costco ανακάλεσε η προμηθεύτρια εταιρεία Continental Dairy Facilities Southwest LLC, στις ΗΠΑ, καθώς η συσκευασία ενδέχεται να μην περιέχει δήλωση αποποίησης αλλεργιογόνων σχετικά με το γάλα.

Τα ανακληθέντα Kirkland Signature Unsalted Sweet Cream Butter και Kirkland Signature Salted Sweet Cream Butter «καταγράφουν την κρέμα, αλλά απουσιάζει η δήλωση ότι «Περιέχει Γάλα»,  σύμφωνα  με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η διανομή περίπου 2.100 περιπτώσεων βουτύρου σημειώθηκε στο Τέξας, ανέφερε η υπηρεσία. 

Για την αλατισμένη γλυκιά κρέμα βούτυρο Kirkland Signature, οι ημερομηνίες λήξεως ήταν στις 23 Φεβρουαρίου 2025, για τη μία από τις παρτίδες και στις 29 Μαρτίου 2025, για την άλλη, σύμφωνα με τον FDA. Εν τω μεταξύ, οι τέσσερις παρτίδες του ανάλατου βουτύρου είχαν ημερομηνίες λήξεως στις 22 Φεβρουαρίου, 23 Φεβρουαρίου, 22 Μαρτίου και 23 Μαρτίου. 

Σύμφωνα με τον FDA, οι εταιρείες πρέπει να επισημαίνουν τα προϊόντα διατροφής που περιέχουν γάλα, αυγά, ψάρια, οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, φιστίκια, σιτάρι, σόγια και σουσάμι σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οι ανακλήσεις που αφορούν την πιθανή έλλειψη ειδοποίησης για το γάλα, χαρακτηρίζονται ως «κατηγορίας ΙΙ», σύμφωνα με τον FDA, μια ταξινόμηση που δείχνει ότι ένα προϊόν «μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή ιατρικά αναστρέψιμες δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή όπου η πιθανότητα σοβαρών δυσμενών συνεπειών για την υγεία είναι απομακρυσμένη».

Ο οργανισμός σημείωσε ότι η ανάκληση του βουτύρου Costco Kirkland Signature από την Continental Dairy Facilities Southwest ήταν εθελοντική. Η Costco πωλεί προϊόντα με τη δημοφιλή ιδιωτική της μάρκα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, η εταιρεία αποθηκών λιανικής πώλησης ανέφερε ότι τα προϊόντα Kirkland Signature «προσφέρονται σε τιμές που είναι γενικά χαμηλότερες από τις εθνικές μάρκες και συμβάλλουν στη μείωση του κόστους, στη διαφοροποίηση των προσφερόμενων εμπορευμάτων μας και γενικά σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους».

Αλλεργία στο γάλα αγελάδος

Η ευαισθησία στο γάλα της αγελάδας ποικίλει από άτομο σε άτομο. Μερικά άτομα έχουν σοβαρές αντιδράσεις μετά από ελάχιστες ποσότητες γάλακτος, ενώ, άλλα, έχουν ήπιες αντιδράσεις μετά από μέτριες ποσότητες γάλακτος. Οι αντιδράσεις στο γάλα μπορεί να είναι σοβαρές, ακόμα και δυνητικά επικίνδυνες.

Για την αποφυγή αντιδράσεων, η αποφυγή του γάλακτος αγελάδας με βάση τις οδηγίες του γιατρού σας, είναι απαραίτητη. Πάντα διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε για την αναγνώριση συστατικών του γάλακτος αγελάδας.  

Διαφορές μεταξύ αλλεργίας στο γάλα αγελάδας και δυσανεξίας στη λακτόζη

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη δυσανεξία στη λακτόζη.

Η τροφική αλλεργία είναι μια υπεραντίδραση του ανοσολογικού συστήματος σε μία συγκεκριμένη τροφική πρωτεΐνη. Όταν η τροφική πρωτεΐνη καταναλωθεί μπορεί να πυροδοτήσει μία αλλεργική αντίδραση με πιθανό εύρος από ήπια (εξάνθημα, φαγούρα κλ.π.) μέχρι σοβαρά συμπτώματα (δύσπνοια, απώλεια συνείδησης κ.α.). Μια τροφική αλλεργία μπορεί να είναι δυνητικά μοιραία.     

Αντίθετα με τις τροφικές αλλεργίες, η δυσανεξία στις τροφές δεν έχουν σχέση με το ανοσολογικό σύστημα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη δεν έχουν το ένζυμο λακτάση, που διασπά τη λακτόζη, μία ζάχαρη που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς με δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι ικανοί να πέψουν αυτά τα φαγητά και μπορεί να βιώνουν συμπτώματα όπως ναυτία, κράμπες, αέρια, μετεωρισμός και διάρροια. Αν και η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία δεν είναι απειλητική για τη ζωή.   

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από ντομάτες – Έκτακτη ανακοίνωση EFSA και ECDC

Mε μία έκτακτη ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ενημερώνουν για ευρωπαϊκή επιδημία σαλμονέλας από Ιταλικές ντομάτες.

“Τρελός” επιστήμονας κατάπιε 15 χημικές ουσίες PFAS για να δει τι θα πάθει!”

Για το πόσο γρήγορα τα PFAS απεκκρίνονται από τον οργανισμό, τα ζωικά πειράματα έχουν περιορισμένη αξία γι αυτό και ο επιστήμονας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων πήρε το θέμα πάνω του

Βαρέα μέταλλα σε μπαχαρικά: Τι έδειξαν έλεγχοι σε 64 δείγματα – Τι συμβαίνει με την σκόπιμη νοθεία με μόλυβδο

Τα πολύ υψηλά επίπεδα μολύβδου στα μπαχαρικά μπορεί να είναι δυνητικά επιβλαβή για την υγεία και μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη δόλιας πρακτικής σύμφωνα με γερμανική έρευνα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο