Έρευνα αποκάλυψε ανθεκτικά βακτήρια, παθογόνους μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες σε κατεψυγμένα μπιφτέκια.
Μια ανησυχητική πραγματικότητα αποκάλυψε η πρόσφατη δοκιμή του ελβετικού περιοδικού K-Tipp, που εξέτασε 12 κατεψυγμένα μπιφτέκια βοδινού κρέατος, καθώς όλα περιείχαν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, ενώ το ένα στα τρία βρέθηκε μολυσμένο με παθογόνους μικροοργανισμούς ή ήταν αλλοιωμένο.
Όπως διαπίστωσε η έρευνα, για την παρασκευή ενός μπιφτεκιού δεν χρησιμοποιείται το κρέας ενός ζώου, αλλά κρέας από πολλά διαφορετικά βοοειδή και σε κάποιες περιπτώσεις, από έως και 300 ζώα. Όταν το κρέας από τόσα πολλά ζώα αναμειγνύεται, αυξάνεται δραματικά η πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης με βακτήρια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε και αποθηκεύετε τα παντζάρια
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ποιοι κινδυνεύουν από τα FODMAP’s στα ζυμαρικά και πως να τα μειώσετε – Επιστημονική έρευνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το έξυπνο κόλπο που διατηρεί φρέσκο το σκόρδο για εβδομάδες
Η κατάσταση επιδεινώνεται από την εντατική εκτροφή, όπου η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, προκειμένου να διατηρηθούν υγιή τα ζώα σε συνθήκες συνωστισμού, συμβάλλει στη δημιουργία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μεταφέρονται στο κρέας, καθιστώντας τα μπιφτέκια δυνητικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Η εργαστηριακή ανάλυση αποκάλυψε την παρουσία του σταφυλόκοκκου MRSA, ενός βακτηρίου ανθεκτικού σε πολλά αντιβιοτικά. Ο MRSA μπορεί να εγκατασταθεί στο δέρμα ή στους ρινικούς βλεννογόνους χωρίς να προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, εάν εισέλθει στον οργανισμό μέσω πληγών ή βλεννογόνων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, όπως μολύνσεις τραυμάτων, αποστήματα, πνευμονία και σήψη. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch, η λοίμωξη από MRSA είναι δύσκολη στην αντιμετώπιση λόγω της ανθεκτικότητάς του στα περισσότερα αντιβιοτικά.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πώς ο Ντέιβιντ Μπέκαμ Βρήκε στον χαμένο δίδυμο αδελφό του
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Χαλασμένος μπακαλιάρος πουλήθηκε από μεγάλο σουπερμάρκετ – Βρέθηκε ABVT πάνω από το όριο
Εξίσου επικίνδυνη ήταν η ανίχνευση του βακτηρίου Ehec στα μπιφτέκια M-Budget της Migros και στα La Finesse της Aldi. Το Ehec προσβάλλει το έντερο, προκαλώντας αιμορραγική διάρροια, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, ιδίως σε παιδιά και ηλικιωμένους.
Παράλληλα, στα μπιφτέκια Coop Qualité & Prix βρέθηκε το βακτήριο Epec, το οποίο επίσης ανήκει στην οικογένεια των εντεροπαθογόνων κολοβακτηρίων. Το Epec προκαλεί πυρετό, εμετό, αιματηρή διάρροια και έντονες κοιλιακές κράμπες. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρουσία αυτών των βακτηρίων αποτελεί ένδειξη χαμηλής υγιεινής κατά την επεξεργασία του κρέατος, καθώς τα συγκεκριμένα μικρόβια μεταδίδονται συνήθως μέσω επιμολυσμένων επιφανειών ή χεριών.
Επιπλέον, η ανάλυση αποκάλυψε υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων αποσύνθεσης. Τα μπιφτέκια M-Budget της Migros περιείχαν σχεδόν τριπλάσια ποσότητα εντεροβακτηρίων από το επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Γερμανικής Εταιρείας Υγιεινής και Μικροβιολογίας. Τα εντεροβακτήρια συνδέονται με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, διάρροια και σηψαιμία.
Αντίστοιχα, τα μπιφτέκια της Globus εμφάνισαν πενταπλάσια επίπεδα ψευδομονάδων, μικροοργανισμών που είναι επικίνδυνοι για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Αυτό είναι το Κυπριακό φαγητό που ψηφίστηκε ως το καλύτερο
Πέρα από τα βακτήρια, η έρευνα εντόπισε την παρουσία PFAS, των λεγόμενων “για πάντα χημικών”. Οι PFAS είναι συνθετικές χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία λόγω της αντοχής τους σε νερό, λάδι και θερμότητα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά τοξικές και δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον ή στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στα μπιφτέκια Globus ανιχνεύθηκε υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHXS) σε επίπεδα που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια που θα ισχύσουν από το 2024 στην ΕΕ. Η ουσία αυτή επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Στα μπιφτέκια Coop Prix Garantie βρέθηκε υπερφθοροοκτανοσουλφονικό οξύ (PFOS), το οποίο είναι γνωστό για τις βλαβερές επιδράσεις του στο ορμονικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το PFOS σχετίζεται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαταραχές του μεταβολισμού και καρκινογένεση. Σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό χημικό Μάρτιν Σέρινγκερ, η παρουσία PFAS στα μπιφτέκια υποδεικνύει πιθανή μόλυνση μέσω του νερού ή των ζωοτροφών.
Τα αποτελέσματα της έρευνας προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Η Denner ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα σε συνεργασία με τον παραγωγό της, ενώ η Globus απέσυρε άμεσα το προϊόν της από την αγορά. Αντίθετα, η Migros και η Aldi υπερασπίστηκαν τα προϊόντα τους, υποστηρίζοντας ότι η παρουσία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά είναι αναπόφευκτη λόγω των συνθηκών εκτροφής και ότι τα μπιφτέκια είναι ασφαλή, αρκεί να μαγειρεύονται σχολαστικά.
Στα ελάχιστα θετικά των ευρημάτων, η ανάλυση της ποιότητας του κρέατος έδειξε πως το βιολογικό μπιφτέκι Coop Naturaplan ξεχώρισε, καθώς περιείχε υψηλή περιεκτικότητα σε καθαρό κρέας με ελάχιστο συνδετικό ιστό. Αντίθετα, τα μπιφτέκια Denner, M-Classic και Migros Bio παρουσίασαν μεγάλη ποσότητα συνδετικού ιστού, που αποτελείται από δέρμα, τένοντες και συνδέσμους.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.