Τα εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες παραμένουν το αδύνατο σημείο της ευρωπαϊκής επιτήρησης
Το Χημικό και Κτηνιατρικό Εργαστήριο Karlsruhe (CVUA Karlsruhe) δημοσίευσε τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2025 για κατάλοιπα φαρμακολογικώς δραστικών ουσιών σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Τα ευρήματα δείχνουν πως η γερμανική κτηνοτροφία εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά παραβίασης, ενώ τα εισαγόμενα προϊόντα από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα συμμόρφωσης.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ελέγχου Καταλοίπων (NRKP), εξετάστηκαν περίπου 3.300 δείγματα από σφαγεία και εκτροφεία της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Μόνο σε 6 ζώα (0,2%) ανιχνεύθηκαν κατάλοιπα, και μόνο σε ένα δείγμα βοδινού μυός διαπιστώθηκε υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου. Η ουσία που εντοπίστηκε ήταν η κετοπροφένη, ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται στην κτηνιατρική για τη θεραπεία πόνου και αρθρικών παθήσεων. Το εύρημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) επαναξιολόγησε τη χρήση της κετοπροφένης το 2024 και θέσπισε νέα ανώτατα όρια καταλοίπων από τον Ιούνιο του 2025, εξαιτίας ευρημάτων που υποδηλώνουν πιθανή παράνομη χρήση, μεταξύ άλλων ως υποκατάστατο αντιβιοτικών.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάτε ένα χιλιόμετρο; Η απάντηση λέει πολλά για την υγεία σας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Κάψουλες καφέ με τοξικά φυτοφάρμακα και καρκινογόνο ακρυλαμίδιο – Τι έδειξε ο εργαστηριακός έλεγχος σε 17 δημοφιλείς μάρκες
Στις παράλληλες εξετάσεις με τη μέθοδο αναστολής ανάπτυξης (Hemmstofftest), που διενεργήθηκαν σε δείγματα από περίπου 23.000 ζώα σε σφαγεία, καταγράφηκαν κατάλοιπα σε 28 ζώα, εκ των οποίων 20 (0,07%) υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια. Οι ουσίες που ταυτοποιήθηκαν ανήκουν στις κατηγορίες αντιβιοτικών (κυρίως δοξυκυκλίνη, αμοξυκιλλίνη, βενζυλπενικιλλίνη), συνθετικών κορτικοστεροειδών (δεξαμεθαζόνη) και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία δεξαμεθαζόνης σε 3 δείγματα μυός και 4 δείγματα νεφρού, όλα υπεράνω των επιτρεπόμενων ορίων, καθώς η ουσία αυτή υποπτεύεται ότι χρησιμοποιείται παρανόμως για τη συγκάλυψη παθολογικών συμπτωμάτων πριν τη σφαγή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ρύζι και διαβήτης: Το «κόλπο» για να μειώνεται ο γλυκαιμικός δείκτης σύμφωνα με νέα μελέτη
Η πιο ανησυχητική εικόνα προέκυψε από τον έλεγχο 847 δειγμάτων από το εμπόριο τροφίμων. Σε 20 δείγματα (2,4%) ανιχνεύθηκαν κατάλοιπα, και 7 (0,8%) δεν πληρούσαν τις νομικές απαιτήσεις. Ο έλεγχος εστίασε ιδιαίτερα σε προϊόντα υδατοκαλλιέργειας από τρίτες χώρες και σε εισαγόμενο βοδινό κρέας από τη Νότια Αμερική. Στα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας, δύο δείγματα μηρών βατράχου από το Βιετνάμ και ένα δείγμα γαρίδων περιείχαν τον μεταβολίτη AOZ (3-Amino-2-oxazolidinon), το κύριο προϊόν διάσπασης της φουραζολιδόνης. Πρόκειται για αντιβιοτικό της ομάδας των νιτροφουρανίων, απαγορευμένο στην ΕΕ εδώ και χρόνια λόγω των μεταλλαξιογόνων και καρκινογόνων ιδιοτήτων του. Η παρουσία του σε τρόφιμα δεν έχει ανεκτό όριο. Δύο επιπλέον δείγματα γαρίδων από το Βιετνάμ κρίθηκαν μη νόμιμα λόγω υπέρβασης ορίων οξυτετρακυκλίνης και σουλφαδιαζίνης. Στα δείγματα κορν μπιφ από τη Βραζιλία, ανιχνεύθηκε ιβερμεκτίνη, αντιπαρασιτικό φάρμακο, σε τέσσερα δείγματα, εκ των οποίων το ένα υπερέβαινε το επιτρεπόμενο όριο. Στον τομέα των αυγών, ένα δείγμα από ελεύθερη βοσκή στη Γερμανία περιείχε φλουβενδαζόλη υπέρ το επιτρεπόμενο όριο, ενώ σε έξι επιπλέον δείγματα ανιχνεύθηκαν φλουβενδαζόλη και φλουρανέρη εντός των νομίμων ορίων.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ| Ανακαλείται μεταλλικός τρίφτης τυριού που πωλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα – Κίνδυνος πνιγμού από μεταλλικά κομμάτια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έχετε ακόμη κόκκινα αυγά; Ήρθε η ώρα να τα πετάξετε ΑΜΕΣΩΣ
Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν μια διαρκή ανισορροπία στο επίπεδο ελέγχων μεταξύ της ευρωπαϊκής παραγωγής και των εισαγόμενων προϊόντων. Στις τρίτες χώρες ισχύουν συχνά διαφορετικά νομικά πρότυπα ή δεν εφαρμόζονται αυστηρά, με αποτέλεσμα φάρμακα που είναι νόμιμα εκεί να είναι απαγορευμένα ή να έχουν αυστηρότερα όρια στην ΕΕ. Το CVUA Karlsruhe εστιάζει συστηματικά τους ελέγχους σε κατηγορίες προϊόντων που έχουν ήδη εμφανίσει παραβάσεις στο παρελθόν ή έχουν αναφερθεί μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας προειδοποίησης RASFF, κάτι που εξηγεί τη συγκέντρωση ευρημάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες εισαγωγών. Η συνεχής και στοχευμένη επιτήρηση παραμένει η μόνη αποτελεσματική ασπίδα για τον καταναλωτή.