Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
18.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Αποτελεσματικότητα φυσικών μεθόδων για τον έλεγχο των βιοφίλμ στις μονάδες παραγωγής

ΑρχικήPicksNews LineΑποτελεσματικότητα φυσικών μεθόδων για τον έλεγχο των βιοφίλμ στις μονάδες παραγωγής
spot_img

Οι φυσικές μέθοδοι καταπολέμησης των βιοφίλμ αυξάνουν την διατροφική αξία των τροφίμων αλλά είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα τυπικά απολυμαντικά;

Η βιομηχανία τροφίμων είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε επικίνδυνη μόλυνση από τροφιμογενή παθογόνα που συσσωρεύονται ως βιοφίλμ και οδηγούν σε αλλοίωση καθώς και σε οικονομικές απώλειες. Περίπου το 60% των εστιών των τροφιμογενών ασθενειών προκαλούνται από βιοφίλμ, σύμφωνα με έρευνα για την ασφάλεια των τροφίμων. Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, ορισμένες πηγές αναφέρουν περίπου 600 εκατομμύρια ασθένειες και 420.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο από μολυσμένα τρόφιμα, στα οποία οφείλεται περίπου το 7,5% των ετήσιων θανάτων. Η οικονομική καταστροφή για τις εταιρείες είναι επίσης τεράστια: μελέτη  του USDA, υπολόγισε το οικονομικό κόστος 15 μεγάλων τροφιμογενών ασθενειών σε 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια  το 2013 και 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Στη βιομηχανία τροφίμων, τα βιοφίλμ αποτελούν μια μοναδική πρόκληση για την αφαίρεση και την πρόληψη, καθώς παρέχουν διακριτικά στρώματα προστασίας για τα μικρόβια και τείνουν να περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά οργανισμών.  Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό pathogens στο Ειδικό τεύχος Βιοφίλμ παθογόνων τροφών: Ανάπτυξη, Ανίχνευση, Έλεγχος και Αντιμικροβιακή Αντίσταση, εξετάζει τα φυσικά μέσα αφαίρεσης και πρόληψης που όπως αποδεικνύεται, όχι μόνο είναι ένα πιο αποτελεσματικό μέσο ελαχιστοποίησης της εμφάνισης ανθεκτικών στελεχών, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν και την θρεπτική αξία των προϊόντων διατροφής.

 Κατά τη στόχευση τροφιμογενών βιοφίλμ, πολλά τυπικά απολυμαντικά παρουσιάζουν το πρόβλημα ότι, ενώ ορισμένοι κάτοικοι του βιοφίλμ είναι πολύ ευαίσθητοι, άλλοι παραμένουν πολύ λιγότερο ευαίσθητοι και προστατεύονται από περίπλοκες οργανικές μήτρες πολυμερών. Σε αυτήν την ανασκόπηση, διερευνήθηκαν φυσικά μέσα στόχευσης και εξάλειψης τροφιμογενών βιοφίλμ.

Συγκεκριμένα διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα των:

  • Βακτήρια, ιοί και μύκητες για τον έλεγχο των βιοφίλμ
  • Φυτοχημικά και Αιθέρια Έλαια
  •  Αέριος και Υδατικός Έλεγχος, καθώς και Φωτοκατάλυση
  •  Ενζυματική Θεραπεία

Οι φυσικές επιλογές, όπως τα αιθέρια έλαια, παρέχουν ευκαιρίες για πιο ισχυρά συνεργιστικά αποτελέσματα χωρίς τους κινδύνους των επιβλαβών οσμών ή των επιβλαβών τοξινών που είναι τυπικά με πιο παραδοσιακά εξαιρετικά ισχυρά χημικά.

 Ενώ οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στα οφέλη των φυσικών μέσων εξάλειψης των βιομεμβρανών στις επιφάνειες επεξεργασίας τροφίμων, είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι οι φυσικές ενώσεις υπόσχονται πολλά ως πρόσθετα ποιότητας τροφίμων για την καταστροφή των βιοφίλμ που ενσωματώνονται στη μήτρα τροφίμων. 

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αναδυόμενων φυσικών επιλογών και να καθοριστούν τα βέλτιστα μέσα για τη μεγιστοποίηση της εκρίζωσης του βιοφίλμ από τα τρόφιμα, αποφεύγοντας δαπανηρές ή επιβλαβείς παρενέργειες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα