ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΧημικές ουσίες PFAS πάνω από το όριο και σε αυγά - Θετικά...

Χημικές ουσίες PFAS πάνω από το όριο και σε αυγά – Θετικά τα 8 στα 20 δείγματα

3 λεπτά ανάγνωσης

Προειδοποίηση από τις αρχές για την κατανάλωση

Η Δανική Κτηνιατρική και Τροφίμων Υπηρεσία προχώρησε σε προειδοποίηση προς τους ιδιώτες που διατηρούν κότες και καταναλώνουν αυγά από τη δική τους εκτροφή, καθώς εντοπίστηκαν υπερβάσεις της οριακής τιμής PFAS σε αρκετά δείγματα. Οι ουσίες PFAS, γνωστές και ως «αιώνια χημικά» λόγω της εξαιρετικά αργής αποδόμησής τους – συνδέονται με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, περιλαμβανομένων ενδοκρινικών διαταραχών και προβλημάτων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, από τα 20 δείγματα αυγών που ελήφθησαν από ιδιώτες και αναλύθηκαν έως τώρα, τα 8 εμφάνισαν επίπεδα PFAS πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Οι αναλύσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο εκστρατείας της υπηρεσίας, η οποία καλεί πολίτες μέσω κοινωνικών δικτύων να υποβάλλουν αυγά από τις ιδιωτικές κότες τους για εξέταση.

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Σε περιπτώσεις αυγών με υψηλές τιμές PFAS, πραγματοποιήθηκε περαιτέρω έλεγχος στις ζωοτροφές, χωρίς να εντοπιστεί κάποια επιμόλυνση εκεί. Όπως εξηγεί ο διευθυντής της υπηρεσίας, Henrik Dammand Nielsen, η πιθανή πηγή ρύπανσης εντοπίζεται στο ευρύτερο περιβάλλον των κοτετσιών, καθώς στις επιφάνειες όπου κινούνται οι κότες, στα φυτά, στα έντομα και στους γεωσκώληκες που καταναλώνουν.

- Advertisement -

Η ανοικτή πρόσβαση των πουλερικών στη φύση ενδέχεται στην προκειμένη περίπτωση να οδηγεί σε αυξημένη έκθεση σε PFAS που υπάρχουν στο έδαφος ή σε παλαιά δομικά υλικά του χώρου. Παρά τα ευρήματα αυτά, η υπηρεσία καθησυχάζει τους καταναλωτές όσον αφορά τα εμπορικά αυγά. Δεν έχει εντοπιστεί καμία αύξηση PFAS σε αυγά του εμπορίου, ούτε καν σε βιολογικά προϊόντα. Αυτό αποδίδεται στη στοχευμένη μείωση της χρήσης ιχθυάλευρου στις ζωοτροφές, το οποίο παλαιότερα αποτελούσε πηγή επιβάρυνσης. Ο Nielsen προτείνει στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κοτετσιών να μην καταναλώνουν καθημερινά αυγά από τις δικές τους κότες, αλλά να συνδυάζουν την κατανάλωση με αυγά από καταστήματα, ώστε να μειώσουν τον πιθανό κίνδυνο πρόσληψης PFAS.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων: Οι “30 Εντολές” που μπορούν να αποτρέψουν μια τροφική δηλητηρίαση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων, το cibum συγκεντρώνει 30 πρακτικές οδηγίες που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη μείωση των τροφιμογενών περιστατικών και στην προστασία της δημόσιας υγείας

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών