Το νέο προτεινόμενο νομοσχέδιο για διαφάνεια και ασφάλεια στα τρόφιμα.
Το νομοσχέδιο S1239/A1556, γνωστό ως «Νόμος για την ασφάλεια των τροφίμων και τη γνωστοποίηση των χημικών ουσιών», που εισήχθη πρόσφατα στο νομοθετικό σώμα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, επιδιώκει να ενισχύσει τη διαφάνεια στη βιομηχανία τροφίμων και να απαγορεύσει τη χρήση συγκεκριμένων δυνητικά επιβλαβών προσθέτων.
Αν ψηφιστεί, θα απαιτεί από τις εταιρείες να γνωστοποιούν στο κοινό τη χρήση ουσιών που χαρακτηρίζονται ως «γενικώς αναγνωρισμένες ως ασφαλείς» (GRAS) και θα απαγορεύει ορισμένα πρόσθετα και τεχνητές χρωστικές σε τρόφιμα που πωλούνται ή παρασκευάζονται στην πολιτεία, καθώς και σε σχολικά γεύματα.
Το νομοσχέδιο υποστηρίζεται από τον γερουσιαστή Brian Kavanagh και τη δρ. Anna Kelles και βρίσκεται υπό εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές της Γερουσίας και της Συνέλευσης. Οι εισηγητές του ελπίζουν ότι θα συμπεριληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο. Έχει ήδη λάβει τη στήριξη οργανώσεων προστασίας των καταναλωτών, όπως το Center for Science in the Public Interest, το Consumer Reports και το Environmental Working Group.
Εφόσον εγκριθεί, ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή 180 ημέρες μετά την επικύρωσή του, με τις μικρές επιχειρήσεις να εξαιρούνται για τρία χρόνια από την απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων προσθέτων. Μεταξύ των ουσιών που θα απαγορευτούν περιλαμβάνονται το βρωμιούχο κάλιο, το προπυλοπαραμπέν και η κόκκινη χρωστική 3, ενώ σε σχολεία θα απαγορευτούν επίσης οι συνθετικές χρωστικές κόκκινο 40, μπλε 1, μπλε 2, πράσινο 3, κίτρινο 5 και κίτρινο 6.
Εξαιρέσεις προβλέπονται για προϊόντα που διατίθενται εκτός σχολικών εγκαταστάσεων ή μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος. Η απαγόρευση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του FDA τον Ιανουάριο να αποσύρει την άδειά του για τη χρήση της κόκκινης χρωστικής 3 σε τρόφιμα και φάρμακα.
Όσον αφορά τις ουσίες GRAS, το νομοσχέδιο προβλέπει την τροποποίηση του νόμου της Νέας Υόρκης για τη γεωργία και τις αγορές, ώστε να απαιτείται γνωστοποίηση κάθε νέας χρήσης μιας ουσίας που εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία.
Οι εταιρείες τροφίμων θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική έκθεση στο Υπουργείο Γεωργίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, η οποία θα περιλαμβάνει επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την ασφάλεια της ουσίας, καθώς και δήλωση για τυχόν αποκρυπτόμενες πληροφορίες. Επιπλέον, το υπουργείο θα δημιουργήσει δημόσια βάση δεδομένων με τις γνωστοποιήσεις αυτές, διασφαλίζοντας ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες.