Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διεθνή: Εντοπίστηκε η πηγή εστίας Ηπατίτιδας Α στη Νορβηγία

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΔιεθνή: Εντοπίστηκε η πηγή εστίας Ηπατίτιδας Α στη Νορβηγία
spot_img

Στις αρχές του Οκτωβρίου εντοπίστηκε μια νέα εστία Ηπατίτιδας Α στη Νορβηγία, η πηγή της οποίας όμως παρέμενε άγνωστη.

Πλέον οι Νορβηγικές αρχές κλίνουν στο ότι η πηγή μόλυνσης της εστίας Ηπατίτιδας Α ήταν πιθανώς εισαγόμενα κατεψυγμένα σμέουρα. Αυτό δείχνει η έρευνα που διεξήγαγαν η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σχετικά με την επιδημία.

Το ξέσπασμα της Ηπατίτιδας Α διήρκεσε από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και περιελάμβανε 20 μολυσμένα άτομα.

“Η παρακολούθηση της πηγής δείχνει ότι τα σμέουρα πιθανότατα δεν διατίθενται πλέον στην αγορά. Ως εκ τούτου, η επιδημία εξετάζεται”, λέει η Χάιντι Λανγκ, ανώτερη σύμβουλος στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI).

Από τα 20 μολυσμένα, τα 18 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί και δύο είναι πιθανά, ενώ το εύρος ηλικίας των ασθενών είναι από δέκα έως 80 ετών και το 65% είναι άνδρες.

Οι εκτιμήσεις του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας από τις διερευνητικές συνεντεύξεις και τις πληροφορίες των αγορών τους, δείχνουν ότι 18 από τα 20 άτομα που μολύνθηκαν είχαν φάει φρέσκα ή κατεψυγμένα σμέουρα του ενός ή του άλλου τύπου. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι οι μισοί (10 στους 20) είχαν φάει κατεψυγμένα, εισαγόμενα σμέουρα από τον ίδιο προμηθευτή 2-6 εβδομάδες πριν από την ασθένεια.

“Αυτό δείχνει ότι τα εισαγόμενα κατεψυγμένα σμέουρα είναι πιθανό να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης σε αυτή την επιδημία. Δεν έχουν απομείνει υπολείμματα από τα εν λόγω σμέουρα και, ως εκ τούτου, η πηγή μόλυνσης δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί μέσω της ανακάλυψης ιών σε δείγματα τροφίμων», λέει η Heidi Lange.

Ο χρόνος μεταξύ του πότε θα μολυνθεί ένας καταναλωτής από τον ιό της ηπατίτιδας Α μέχρι να αρρωστήσει μπορεί να είναι έως και έξι εβδομάδες. Η μακρά περίοδος επώασης καθιστά το έργο της ανίχνευσης μιας κοινής πηγής μόλυνσης ιδιαίτερα περίπλοκη και μπορεί να είναι δύσκολο να ανακαλέσει κάποιος στη μνήμη του τι ακριβώς κατανάλωσε τόσο καιρό πριν.

“Μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να βρεθούν υπολείμματα τροφίμων ή σμέουρων για δειγματοληψία”, σημειώνει η Lange.

Το 2014, καταγράφηκε το τελευταίο ξέσπασμα ηπατίτιδας Α στη Νορβηγία, το οποίο συνδέθηκε με κατεψυγμένα σμέουρα. Αρκετές εστίες ηπατίτιδας Α έχουν προηγουμένως καταγραφεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών χωρών, όπου η πηγή μόλυνσης ήταν εισαγόμενα κατεψυγμένα σμέουρα.

“Ο ιός πεθαίνει από θερμική επεξεργασία και ο κίνδυνος μόλυνσης από φρούτα, μούρα και λαχανικά μπορεί να μειωθεί ακολουθώντας τις συμβουλές της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων: Τα εισαγόμενα κατεψυγμένα σμέουρα πρέπει να βράζονται για ένα λεπτό πριν χρησιμοποιηθούν σε πιάτα που δεν πρέπει να υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία”, τονίζει η Χάιντι Λάνγκε.

Λοίμωξη και συμπτώματα ηπατίτιδας Α

Η ηπατίτιδα Α προκαλείται από έναν ιό (ιός ηπατίτιδας Α, συντομογραφία HAV) που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ηπατίτιδα Α κυμαίνονται από ήπια έως πιο σοβαρά, ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς. Κλασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ναυτία, έμετο, κοιλιακό πόνο, έλλειψη όρεξης και σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα και ίκτερο (το δέρμα και το λευκό των ματιών γίνονται κίτρινα).” Η διάρροια εμφανίζεται σπάνια.

Μερικοί άνθρωποι νοσούν χωρίς συμπτώματα, κάτι το οποίο ισχύει ειδικά στα παιδιά. Η σοβαρότητα της λοίμωξης αυξάνεται με την ηλικία, αλλά συνήθως οι μολυσμένοι αναρρώνουν πλήρως χωρίς ηπατική βλάβη και χωρίς να αναπτύσσουν μια χρόνια κατάσταση φορέα με τον ιό. Οι περισσότεροι ενήλικες μπορεί να έχουν συμπτώματα για μία ή περισσότερες εβδομάδες πριν απαλλαγούν από τη λοίμωξη και αποκτήσουν ανοσία.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο