Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δημητριακά χωρίς γλουτένη: Εργαστήριο βρήκε γλυφοσάτη στο 95% των δειγμάτων που εξέτασαν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔημητριακά χωρίς γλουτένη: Εργαστήριο βρήκε γλυφοσάτη στο 95% των δειγμάτων που εξέτασαν
spot_img

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα που επηρεάζουν τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους που τρώνε προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Αμερική.

Η Moms Accross America, μια ένωση Αμερικανίδων μητέρων που δραστηριοποιείται σε εργαστηριακές δοκιμές τροφίμων, δημοσίευσε τα ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας της σε δημητριακά χωρίς γλουτένη.

Η ένωση ανέφερε την παρουσία γλυφοσάτης σε 44 προϊόντα από τα 46 που αναλύθηκαν και σε 4 προϊόντα η ποσότητα γλουτένης υπερέβαινε το επιτρεπτό όριο.

Επιπλέον, το 100% των δειγμάτων περιείχαν ίχνη ή υψηλότερα επίπεδα άλλων φυτοφαρμάκων, όπως το πιπερονυλοβουτοξείδιο, ένα «ύποπτο καρκινογόνο».

Μόνο 7 δείγματα (15%) περιείχαν μόνο ίχνη φυτοφαρμάκων, ενώ 4 δείγματα είχαν υψηλότερα επίπεδα γλουτένης από τα 20 ppm (0.02 mg/kg) που ορίζει ως ανώτατο επίπεδο ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν είχαν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, ένδειξη κακής διατροφικής αξίας.

Η Moms Across America καλεί τους παραγωγούς τροφίμων να είναι πιο υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο μέσω συνεπών δοκιμών, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα επίπεδα είναι κάτω από 20 ppm, όπως ορίζεται στις πιστοποιήσεις.

Η οργάνωση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την περιεκτικότητα των τροφίμων που εξετάστηκαν σε ανόργανα άλατα, η οποία ήταν χαμηλή.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν ότι όταν πληρώνουμε για τρόφιμα, δεν πληρώνουμε για τη γεύση, την αίσθηση στο στόμα και την προσβασιμότητα. Υποτίθεται ότι πληρώνουμε για τη διατροφική αξία, η οποία περιλαμβάνει την κρίσιμη περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα», αναφέρει η Moms Across America.

«Και όμως, τα γευστικά, γρήγορα, φθηνά και εύκολα προσβάσιμα τρόφιμα που έχουμε δοκιμάσει, όπως τα σχολικά γεύματα και τα πρόχειρο φαγητό, έχουν όλα δείξει ότι έχουν πολύ χαμηλή διατροφική αξία, όπως η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα».

Η ένωση σημειώνει ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές της ανέφεραν ότι έτρωγαν χωρίς γλουτένη και κυρίως βιολογικά τρόφιμα για πολλά χρόνια και συνέχισαν να έχουν προβλήματα με το έντερο, άγχος και άλλα προβλήματα υγείας. Τα άτομα με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη είναι συχνά ευαίσθητα και στις χημικές ουσίες.

«Υποψιαστήκαμε ότι τα συστατικά των τροφίμων χωρίς γλουτένη δεν ήταν όσο καθαρά θα μπορούσαν να είναι. Τα συστατικά των τροφίμων χωρίς γλουτένη συχνά δεν είναι βιολογικά», αναφέρεται.

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι ότι στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την ΕΕ, επιτρέπεται η χρήση γλυφοσάτης πριν από τη συγκομιδή για την προώθηση της ξήρανσης του σιταριού, για παράδειγμα. Αυτό ευνοεί την παρουσία υπολειμμάτων στα τελικά προϊόντα.

Η οργάνωση εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την απαγόρευση του ψεκασμού της γλυφοσάτης σε καλλιέργειες τροφίμων και ζωοτροφών, ιδίως ως ξηραντικό μέσο σε καλλιέργειες σιτηρών. Επικαλείται το γεγονός ότι μελέτες έχουν δείξει στενή συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της κοιλιοκάκης και της αύξησης της χρήσης γλυφοσάτης στις καλλιέργειες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο