Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δισφαινόλη Α (BPA): Αμερικανικές οργανώσεις καλούν τον FDA να εφαρμόσει τις οδηγίες της EFSA για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔισφαινόλη Α (BPA): Αμερικανικές οργανώσεις καλούν τον FDA να εφαρμόσει τις οδηγίες της EFSA για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
spot_img

Ένας συνασπισμός Αμερικανών γιατρών, επιστημόνων και οργανώσεων δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος έστειλε μια επίσημη αναφορά στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καλώντας τον οργανισμό να ακυρώσει τις εγκρίσεις για τη δισφαινόλη Α (BPA) σε κόλλες και επικαλύψεις και να θέσει αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση της σε πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Η έκκληση-αναφορά έρχεται μετά τα νέα ευρήματα από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και δείχνουν ότι οι βλαβερές συνέπειες από την έκθεση σε BPA μπορεί να εμφανιστούν σε επίπεδα 100.000 φορές χαμηλότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Το ασφαλές επίπεδο – με βάση πρόσφατες επιστημονικές αποδείξεις – είναι πάνω από 5.000 φορές χαμηλότερο από αυτό στο οποίο ο FDA λέει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί εκτίθενται με ασφάλεια.

«Δεδομένου ότι αυτά τα νέα δεδομένα δείχνουν τους σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το BPA, είναι σημαντικό ο FDA να θέσει ένα μέγιστο όριο BPA σε τρόφιμα που είναι ασφαλή για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Michael Hansen, ανώτερος επιστήμονας στο Consumer Reports.

«Η συνεχής έκθεση των καταναλωτών στο BPA στα τρόφιμα θα μπορούσε να αποτελέσει απαράδεκτο κίνδυνο και αυξάνει την πιθανότητα επιβλαβών εκβάσεων, όπως ο περιορισμός της ανάπτυξης του εγκεφάλου στα παιδιά και ο αρνητικός αντίκτυπος στην αναπαραγωγική υγεία, επομένως είναι απαραίτητο αυτά τα επίπεδα να μειωθούν σε αποδεκτό επίπεδο».

Χωρίς αμφιβολία, αναφέρει η ένωση καταναλωτών και ο υπόλοιπος συνασπισμός, οι τρέχουσες αξίες των ΗΠΑ συνιστούν υψηλό κίνδυνο για την υγεία και υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι οι χρήσεις του BPA δεν είναι ασφαλείς. Η αναφορά καλεί την FDA να περιορίσει τις χρήσεις της BPA σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε μετανάστευση σε τρόφιμα πάνω από 0,5 νανογραμμάρια ανά κιλό τροφής.

«Η διαδικασία που χρησιμοποίησε η EFSA για την επανεκτίμηση της ασφάλειας της δισφαινόλης είναι ένα πρότυπο για το πώς θα έπρεπε να το κάνει ο FDA για τις εκατοντάδες χημικές ουσίες που ενέκρινε πριν από δεκαετίες. Διαφανής, εμπεριστατωμένη και βασισμένη στην επιστήμη», δήλωσε ο Tom Neltner, ανώτερος διευθυντής για ασφαλέστερα χημικά στο Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας. «Με τους Αμερικανούς να είναι υπερεκτεθειμένοι στο BPA κατά περισσότερες από 5.000 φορές, ο οργανισμός πρέπει να το θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα και να λάβει μια τελική απόφαση μέχρι τη θεσμοθετημένη προθεσμία των 180 ημερών».

Η αναφορά υποβλήθηκε από το Environmental Defense Fund, Breast Cancer Prevention Partners, Clean Water Action/Clean Water Fund, Consumer Reports, Endocrine Society, Environmental Working Group, Healthy Babies Bright Futures, Dr. Maricel Maffini και Dr. Linda Birnbaum, πρώην διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας.

Το BPA χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολυανθρακικών και άλλων πλαστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε σκληρά αντικείμενα όπως δοχεία τροφίμων, κανάτα, επιτραπέζια σκεύη, δοχεία αποθήκευσης και άλλα. Η χημική ουσία χρησιμοποιείται επίσης σε εποξειδικές ρητίνες που επενδύουν το εσωτερικό μεταλλικών προϊόντων και τα πάνω μέρος των μπουκαλιών. Η BPA μπορεί να μεταναστεύσει από δοχεία ή εξοπλισμό σε τρόφιμα και ποτά.

Η βιομηχανία έχει λάβει μέτρα στο παρελθόν για να περιορίσει τη χρήση του BPA σε επενδύσεις κουτιών και πλαστικών μπιμπερό. Αυτές οι ενέργειες ακολούθησαν τα ευρήματα του 2008 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που υποδεικνύουν ότι η χημική ουσία εμφανίστηκε στο 92% των ενηλίκων των ΗΠΑ και πρόσθετες μελέτες που έδειξαν ότι η BPA μπορεί να δράσει όπως η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο στους ανθρώπους και να διαταράξει την κανονική ανάπτυξη.

Τα ευρήματα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της EFSA δείχνουν ότι οι επιπτώσεις της BPA είναι πολύ χειρότερες από ό,τι πίστευαν και ότι οι άνθρωποι εκτίθενται σε επίπεδα δραματικά υψηλότερα από αυτό που είναι ασφαλές. Η έκθεση στο BPA μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που παράγει φλεγμονή εκτός ελέγχου, καθώς και αλλαγές στις ωοθήκες, ενδοκρινικές διαταραχές και μειωμένη μάθηση και μνήμη, σύμφωνα με την επιτροπή EFSA.

«Ο FDA έχει την υποχρέωση να μας προστατεύει από τοξικές χημικές ουσίες που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμά μας», δήλωσε η Δρ Maricel Maffini, επιστήμονας και συν-συγγραφέας της αναφοράς. «Αυτά τα νέα ευρήματα θα πρέπει να είναι μια έκκληση αφύπνισης προς τον FDA και όλους εμάς ότι η υγεία μας βρίσκεται σε κίνδυνο, εκτός εάν λάβουμε γρήγορα μέτρα για να περιορίσουμε την ποσότητα BPA που μπορεί να έρθει σε επαφή με τα τρόφιμά μας».

Η FDA  συνεργάζεται επί μακρόν με την EFSA για την αξιολόγηση κινδύνου και την επικοινωνία κινδύνου που σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την καλύτερη κατανόηση των κινδύνων από χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες τροφίμων, όπως το PFAS. Ο οργανισμός πρέπει τώρα να ακούσει τις προειδοποιήσεις για το BPA από τους ειδικούς ομολόγους του στην EFSA και να λάβει μέτρα για να μειώσει δραματικά την έκθεσή μας στη χημική ουσία, σύμφωνα με την αναφορά.

Σχόλια από τους αναφέροντες:


«Είναι απαράδεκτο το ότι ο FDA επιτρέπει στους Αμερικανούς να εκτίθενται σε BPA σε επίπεδα πάνω από 5.000 φορές πάνω από τα ασφαλή», δήλωσε ο Scott Faber, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων για την Environmental Working Group. «Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων πρέπει να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις της EFSA και να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να μειώσει την έκθεσή μας σε αυτή την επικίνδυνη χημική ουσία».

«Τώρα που η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων βρήκε βλάβη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις τυπικές ημερήσιες εκθέσεις μας στη δισφαινόλη Α, είναι καιρός ο FDA να λάβει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει το κοινό από την έκθεση με βάση τα τρόφιμα σε αυτήν την ορμονικά ενεργή χημική ουσία που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας», λέει η Lisette van Vliet, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής από το Breast Cancer Prevention Partners.

«Ο FDA πρέπει να δράσει άμεσα για να αφαιρέσει το BPA από πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, κόλλες και επικαλύψεις, προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των ανθρώπων. Η έγκαιρη δράση για τον περιορισμό της χρήσης BPA θα αποτρέψει επίσης τη συνεχιζόμενη απελευθέρωση της BPA στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των υδάτινων μαζών που χρησιμοποιούνται ως πηγές πόσιμου νερού», δήλωσε η Lynn Thorp, Διευθύντρια των Εθνικών Καμπανιών του Ταμείου Καθαρού Νερού.

«Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά και αποδεικνύουν ότι ακόμη και τα πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε BPA μπορεί να είναι επιβλαβή και να οδηγήσουν σε προβλήματα με την αναπαραγωγική υγεία, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, τη συμπεριφορά και το μεταβολισμό», δήλωσε η εμπειρογνώμονας της BPA της Ενδοκρινικής Εταιρείας Heather Patisaul, Ph.D. , του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας-Raleigh. «Ο FDA πρέπει να αναγνωρίσει την επιστήμη πίσω από τις χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και να ενεργήσει ανάλογα για την προστασία της δημόσιας υγείας».

«Τα ευρήματα της EFSA επεκτείνουν τις γνώσεις μας για το BPA, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που δημιουργούνται από το κοινό έργο CLARITY NTP-FDA. Και τα αποτελέσματα είναι αποθαρρυντικά, υποδεικνύοντας ότι οι βλαβερές συνέπειες από το BPA μπορεί να συμβούν σε ελάχιστα επίπεδα, πολύ κάτω από αυτά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι. Τα επιστημονικά στοιχεία είναι πλέον υπεραρκετά για να απαιτηθούν αυστηροί περιορισμοί στη χρήση BPA στις συσκευασίες και στα πλαστικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμά μας», δήλωσε η Δρ Linda Birnbaum, πρώην διευθύντρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας και Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα