Δευτέρα, 14 Απριλίου, 2025
16.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Πράσινο φως για το μανιτάρι Antrodia camphorata mycelia ως νέου τροφίμου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Πράσινο φως για το μανιτάρι Antrodia camphorata mycelia ως νέου τροφίμου
spot_img

Το μανιτάρι Antrodia camphorata, χρησιμοποιείται συνήθως στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική.

Το 2018, η εταιρεία Golden Biotechnology Corp υπέβαλε αίτηση στην ΕΕ για την διακίνηση λυοφιλοποιημένης σκόνης Antrodia camphorata mycelia στην αγορά της Ένωσης ως νέο τρόφιμο ζητώντας της χρήση της σε συμπληρώματα διατροφής σε μέγιστη δόση 990 mg ημερησίως, για ο γενικός πληθυσμός.

- Advertisement -

Το Antrodia camphorata (AC) είναι ένας μοναδικός τύπος μύκητα που αναπτύσσεται στο δέντρο Cinnamomum kanehirai Hay (Lauraceae) στην Ταϊβάν. Το AC έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως θεραπεία για ηπατικές παθήσεις. Φαρμακολογικές μελέτες δείχνουν ότι το AC έχει ευεργετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την υγεία, όπως ηπατοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις, ανοσοτροποποιητικές, αντιυπερτασικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Επειδή αυτά τα είδη δέντρων στη φύση απειλούνται με εξαφάνιση, η μαζική παραγωγή AC στη φύση είναι δύσκολη. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, καλλιεργημένα μυκήλια AC χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές λύσεις.

H EFSA που κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για την ασφάλεια του νέου τροφίμου κατέληξε πως τα λυοφιλοποιημένα μυκήλια του Antrodia camphorata, όταν χρησιμοποιούνται σε μέγιστη ημερήσια δόση 990 mg/ημέρα σε συμπληρώματα διατροφής, που προορίζονται για άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω, πληρούν τις προϋποθέσεις για τη διάθεσή τους στην αγορά.

Ως εκ τούτου η Επιτροπή με τον κανονισμό 2022/2535 ενέκρινε τη διάθεση του νέου τροφίμου στη ενωσιακή αγορά με την προϋπόθεση πως  για την ονομασία του νέου τροφίμου «Antrodia camphorata mycelia powder» υπάρχει απαίτηση επισήμανσης για τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν της σκόνη, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν καταναλώνονται από παιδιά και εφήβους κάτω των 14 ετών καθώς δεν αποκλείεται ο κίνδυνος αλλεργιογένεσης.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα