Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
9.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΕΕ: Προγνωστική μικροβιολογία για τον έλεγχο της Listeria

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕΕ: Προγνωστική μικροβιολογία για τον έλεγχο της Listeria
spot_img

Συνεργασία για τη μείωση του κινδύνου στα προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση.

Σε δελτίο τύπου, η EFSA δημοσίευσε τη πορεία του έργου «Έλεγχος της Listeria», το οποίο ξεκίνησε με πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη και διάδοση προηγμένης εμπειρογνωμοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη στην εφαρμογή τεχνικών προγνωστικής μικροβιολογίας σε μελέτες διάρκειας ζωής της listeria σε τρόφιμα.

Η επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα αυτό υπογραμμίστηκε από πρόσφατα γεγονότα, όπως η επιδημία listeria ST155 στην Ιταλία μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022, η οποία προήλθε από μολυσμένο προϊόν μαγειρεμένου κρέατος.

Η εν λόγω επιδημία οδήγησε σε 109 κρούσματα και έξι θανάτους, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη ανάγκη για καλύτερη προγνωστική μοντελοποίηση της ανάπτυξης της listeria σε προϊόντα κρέατος. Τέτοιες εξελίξεις είναι απαραίτητες για τη δυνατότητα ταχείας και αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνων και στρατηγικών μετριασμού.

Το έργο διαρθρώθηκε σε δύο βασικές φάσεις. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη διεξαγωγή δοκιμών για τη μέτρηση της ανάπτυξης του L. monocytogenes σε συνθήκες σταθερής και δυναμικής θερμοκρασίας. Στη δεύτερη φάση, τα δεδομένα ανάπτυξης που προέκυψαν από αυτές τις δοκιμές προσαρμόστηκαν με τη χρήση υφιστάμενων κλασικών μοντέλων πρόβλεψης, όπως το μοντέλο Huang.

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της ανάλυσης ήταν να χρησιμοποιηθούν τα μοντέλα για την προσαρμογή των πειραματικών δεδομένων και στη συνέχεια να επιτρέψουν την πρόβλεψη της δυναμικής συμπεριφοράς ανάπτυξης του L. monocytogenes σε περιβάλλοντα με κυμαινόμενη θερμοκρασία. Αυτή η πτυχή του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή υπάρχουν λίγες μελέτες που επικεντρώνονται στη μοντελοποίηση της ανάπτυξης του L. monocytogenes σε δυναμικές συνθήκες.

Από εμπορική άποψη, τα μοντέλα πρόβλεψης δίνουν τη δυνατότητα στους παραγωγούς τροφίμων να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την ασφάλεια και την ποιότητα των προϊόντων, μειώνοντας τελικά τη σπατάλη τροφίμων και ενισχύοντας την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Ως εκ τούτου, το έργο αυτό αποτελεί πολύτιμη συμβολή στον τομέα της προγνωστικής μικροβιολογίας. Η προγνωστική μικροβιολογία, γενικά, διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Αξιοποιώντας προηγμένες τεχνικές μοντελοποίησης και ανάλυσης δεδομένων, τα προγνωστικά μοντέλα μπορούν να ενισχύσουν την ακρίβεια των εκτιμήσεων έκθεσης, οδηγώντας σε καλύτερη εκτίμηση κινδύνου σε πρωτόκολλα ασφάλειας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα φυτοφάρμακα – Μεγάλη πανελλαδική έρευνα

Ασφάλεια φυτοφαρμάκων στις ελληνικές φυτικές τροφές από την σκοπιά του καταναλωτή.

Θανατηφόρο περιστατικό οδήγησε τους επιστήμονες στην ανακάλυψη νέου βακτηρίου που προσβάλλει τα τρόφιμα  

Το «νέο» βακτήριο μπορεί να επιβιώσει σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες ζέστης ή κρύου

Πατατάκια: Ευρήματα μελέτης σε 14 μάρκες για επικίνδυνες ουσίες, φυσικοχημικές και αισθητηριακές ιδιότητες

Πόσο ικανοποιείται η απαίτηση των καταναλωτών, για πιο υγιεινά πατατάκια χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση και την ποιότητα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο