Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Δημοσιεύτηκε η αξιολόγηση ασφαλείας για τη δελταμεθρίνη στα κεράσια

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Δημοσιεύτηκε η αξιολόγηση ασφαλείας για τη δελταμεθρίνη στα κεράσια
spot_img

Η αξιολόγηση της πιθανής τοξικότητας της δελταμεθρίνης στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα.

Η Bayer SAS υπέβαλε αίτηση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (ΑΟΚ) της δραστικής ουσίας δελταμεθρίνη στα κεράσια, από 0,1 mg/kg σε 0,15 mg/kg. Η αίτηση αξιολογήθηκε αρχικά από την αρμόδια αρχή της Γαλλίας, η οποία συνέταξε σχετική έκθεση αξιολόγησης και την υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

- Advertisement -

Η EFSA, μετά από αναλυτική αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, διαπίστωσε ότι η προτεινόμενη αύξηση του ορίου δεν δημιουργεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Η μελέτη του μεταβολισμού της δελταμεθρίνης πραγματοποιήθηκε σε διάφορες καλλιέργειες, όπως μήλα, ντομάτες, βαμβακόσποροι και αραβόσιτος, με τα αποτελέσματα να δείχνουν παρόμοια μεταβολικά μονοπάτια. Επιπλέον, οι μελέτες στα μεταποιημένα προϊόντα επιβεβαίωσαν ότι η ουσία παραμένει σταθερή κατά την επεξεργασία.

Η αξιολόγηση της πιθανής τοξικότητας της δελταμεθρίνης έγινε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα φυτοφάρμακα. Τα δεδομένα έδειξαν ότι η επιτρεπόμενη ημερήσια πρόσληψη (ADI) είναι 0,01 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα, ενώ η οξεία δόση αναφοράς (ARfD) είναι επίσης 0,01 mg/kg σωματικού βάρους.

Η EFSA πραγματοποίησε προσομοιώσεις για την εκτίμηση της χρόνιας και οξείας έκθεσης των καταναλωτών στη δελταμεθρίνη μέσω της διατροφής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τα κεράσια όσο και άλλες καλλιέργειες που έχουν υποστεί αντίστοιχες αξιολογήσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συνολική έκθεση δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας.

Συγκεκριμένα:

  • Η συνολική χρόνια έκθεση των καταναλωτών αντιπροσώπευε το 98% της επιτρεπόμενης ημερήσιας πρόσληψης (ADI), με τη συμβολή των κερασιών να είναι μόλις 0,15%.
  • Η οξεία έκθεση από τη χρήση της ουσίας στα κεράσια υπολογίστηκε στο 9,8% της οξείας δόσης αναφοράς (ARfD), παραμένοντας εντός ασφαλών ορίων.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για τον καταναλωτή, καθώς η προβλεπόμενη έκθεση παραμένει εντός των εγκεκριμένων ορίων ασφαλείας.

Η EFSA θεωρεί ότι τα διαθέσιμα δεδομένα είναι επαρκή για να στηρίξουν την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων της δελταμεθρίνης στα κεράσια. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τους διαχειριστές κινδύνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα εξετάσουν και τυχόν νέες τοξικολογικές πληροφορίες που θα προκύψουν στο πλαίσιο της επανεξέτασης της έγκρισης της δραστικής ουσίας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα