Σάββατο, 21 Ιουνίου, 2025
29.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επαναξιολόγηση του γλυκαντικού ακεσουλφάμη Κ (E 950) ως πρόσθετου τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επαναξιολόγηση του γλυκαντικού ακεσουλφάμη Κ (E 950) ως πρόσθετου τροφίμων
spot_img

Σε επαναξιολόγηση της ασφάλειας της ακεσουλφάμης Κ (E 950) ως πρόσθετου τροφίμων, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων

Η ακεσουλφάμη Κ (E 950) είναι ένα γλυκαντικό χωρίς θερμίδες που χρησιμοποιείται σε τρόφιμα και ποτά για να προσφέρει γλυκύτητα χωρίς τις πρόσθετες θερμίδες που περιέχονται στα σάκχαρα και έχει εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2008.

Είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη (επιτραπέζια ζάχαρη), επομένως μόνο μικρές ποσότητες χρησιμοποιούνται για να ταιριάζουν με τη γλυκύτητα που παρέχει η ζάχαρη. Διατηρεί τη γλυκύτητά της σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και σε πολλές συνθήκες επεξεργασίας τροφίμων, γεγονός που επιτρέπει να χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μια ποικιλία προϊόντων διατροφής, όπως αρτοσκευάσματα, ποτά, καραμέλες, σοκολάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, επιδόρπια, κι άλλα. Όταν η ακεσουλφάμη καλίου χρησιμοποιείται ως συστατικό σε συσκευασμένα τρόφιμα ή ποτά, θα εμφανίζεται στη λίστα συστατικών για αυτό το προϊόν ως Ace-K, ακεσουλφάμη Κ ή ακεσουλφάμη καλίου.

Η ακεσουλφάμη Κ (E 950) διαπιστώθηκε ότι είναι σταθερή υπό διάφορες συνθήκες. Σε pH χαμηλότερο από 3 με αυξανόμενες θερμοκρασίες, αποικοδομείται σε ένα ορισμένο βαθμό. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια για τη γονιδιοτοξικότητα της ακεσουλφάμης Κ (E 950) και των προϊόντων αποδόμησής της. Για τις πιθανές προσμείξεις, βάσει δεδομένων in silico, εντοπίστηκε ανησυχία για γονιδιοτοξικότητα για την 5-χλωρο-ακεσουλφάμη. Συστήθηκε μέγιστο όριο 0,1 mg/kg ή, εναλλακτικά, αίτημα για κατάλληλα δεδομένα γονιδιοτοξικότητας.

Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, με βάση τη σύνθεση συστηματικά αξιολογημένων στοιχείων από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα, η Ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν νέες μελέτες κατάλληλες για τον προσδιορισμό ενός σημείου αναφοράς (RP) σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Κατά συνέπεια, η Ομάδα καθόρισε μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) 15 mg/kg σωματικού βάρους ανά ημέρα με βάση την υψηλότερη δόση που δοκιμάστηκε χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες σε μια μελέτη χρόνιας τοξικότητας και καρκινογένεσης σε αρουραίους. Αυτή η αναθεωρημένη ADI αντικαθιστά την ADI των 9 mg/kg σ.β. ανά ημέρα που ε’ιχε καθοριστεί προηγουμένως από την SCF. Η Ομάδα σημείωσε ότι η υψηλότερη εκτίμηση έκθεσης στην ακεσουλφάμη Κ (E 950) ήταν γενικά κάτω από την ADI σε όλες τις ομάδες πληθυσμού. Η ομάδα της EFSA συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει την αναθεώρηση των προδιαγραφών της ΕΕ για την ακεσουλφάμη Κ (E 950).

Η Επιτροπή της EFSA συνέστησε επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει:

  • Εισαγωγή μέγιστου ορίου 0,1 mg/kg για την 5-χλωρο-ακεσουλφάμη στις προδιαγραφές της ΕΕ ή εναλλακτικά αίτημα για κατάλληλα δεδομένα γονιδιοτοξικότητας για την 5-χλωρο-ακεσουλφάμη.
  • Εισαγωγή μέγιστου ορίου 1 mg/kg για την ακετυλακεταμίδη στις προδιαγραφές της ΕΕ.
  • Μείωση του ορίου μολύβδου και υδραργύρου στις προδιαγραφές της ΕΕ για την ακεσουλφάμη Κ (E 950).
  • Συμπεριλαμβανομένου του αριθμού CAS 55589-62-3 στις προδιαγραφές της ΕΕ.
spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο υγιεινό είναι το γιαούρτι σας;

Το «καλό» γιαούρτι υπάρχει, αλλά θέλει προσοχή

Προειδοποίηση σε όσους πίνουν στιγμιαίο καφέ – Ερευνητές τον συνδέουν με σοβαρή πάθηση στα μάτια

Ο στιγμιαίος καφές μπορεί να βλάψει τα μάτια σας, σύμφωνα με γενετική μελέτη

Νεκρό 12χρονο παιδί και τρία στο νοσοκομείο με αιμολυτικό σύνδρομο από τροφική δηλητηρίαση

Επτά συνολικά σοβαρά κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης σε παιδιά με συμπτώματα αιματηρής διάρροιας στη Γαλλία - Δωδεκάχρονος υπέκυψε μετά από αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα