Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Επιστημονική δήλωση για τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τα φωσφονικά άλατα καλίου

Αναφορά στα επιστημονικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η σύσταση για κάθε προϊόν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Επιστημονική δήλωση για τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων για τα φωσφονικά άλατα καλίου
spot_img

Αναφορά στα επιστημονικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η σύσταση για κάθε προϊόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στην EFSA να εκδώσει επιστημονική δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, η οποία θα παρέχει επισκόπηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων για το φωσφονικό κάλιο σε διάφορα προϊόντα.

Η δήλωση αυτή βασίζεται στα ανώτατα όρια καταλοίπων που πρότεινε πρόσφατα η EFSA σε διάφορες αιτιολογημένες γνώμες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και στα ανώτατα όρια καταλοίπων που υποστηρίχθηκαν για την προετοιμασία της θέσης της ΕΕ στην 52η επιτροπή του κώδικα για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.

Η EFSA συνέταξε επιστημονική δήλωση που περιέχει περίληψη των προτεινόμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων, η οποία περιλαμβάνει αναφορά στα επιστημονικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η σύσταση για κάθε προϊόν και αιτιολόγηση των επιλεγμένων τιμών όταν προτάθηκαν διαφορετικές τιμές από τις διάφορες εκροές. Υπολογίστηκε επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου για τους καταναλωτές, με βάση τον ενοποιημένο κατάλογο ΑΟΚ για την επιβολή των καταλοίπων φωσφονικού οξέος.

Ο ενοποιημένος κατάλογος των μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το φωσφονικό οξύ εκπονήθηκε από την EFSA με επίκεντρο τις καλλιέργειες για τις οποίες δημοσιεύθηκαν αποκλίνοντα ΑΟΚ στις πρόσφατες εκροές της EFSA: εσπεριδοειδή, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, φύλλα τεύτλων (σέσκουλα), αποξηραμένα άνθη αφεψημάτων βοτάνων ( φύλλα φράουλας, rooibos, mate) και μέλι. 

Για να διαβάσετε για τα τροποποιημένα μέγιστα όρια για τα φωσφονικά άλατα νατρίου πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο