Αναφορά στα επιστημονικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η σύσταση για κάθε προϊόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέθεσε στην EFSA να εκδώσει επιστημονική δήλωση, σύμφωνα με το άρθρο 31 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, η οποία θα παρέχει επισκόπηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων για το φωσφονικό κάλιο σε διάφορα προϊόντα.
Η δήλωση αυτή βασίζεται στα ανώτατα όρια καταλοίπων που πρότεινε πρόσφατα η EFSA σε διάφορες αιτιολογημένες γνώμες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιανουαρίου 2022 και στα ανώτατα όρια καταλοίπων που υποστηρίχθηκαν για την προετοιμασία της θέσης της ΕΕ στην 52η επιτροπή του κώδικα για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Η EFSA συνέταξε επιστημονική δήλωση που περιέχει περίληψη των προτεινόμενων ανώτατων ορίων καταλοίπων, η οποία περιλαμβάνει αναφορά στα επιστημονικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η σύσταση για κάθε προϊόν και αιτιολόγηση των επιλεγμένων τιμών όταν προτάθηκαν διαφορετικές τιμές από τις διάφορες εκροές. Υπολογίστηκε επικαιροποιημένη εκτίμηση κινδύνου για τους καταναλωτές, με βάση τον ενοποιημένο κατάλογο ΑΟΚ για την επιβολή των καταλοίπων φωσφονικού οξέος.
Ο ενοποιημένος κατάλογος των μέγιστων επιπέδων υπολειμμάτων για το φωσφονικό οξύ εκπονήθηκε από την EFSA με επίκεντρο τις καλλιέργειες για τις οποίες δημοσιεύθηκαν αποκλίνοντα ΑΟΚ στις πρόσφατες εκροές της EFSA: εσπεριδοειδή, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, φύλλα τεύτλων (σέσκουλα), αποξηραμένα άνθη αφεψημάτων βοτάνων ( φύλλα φράουλας, rooibos, mate) και μέλι.
Για να διαβάσετε για τα τροποποιημένα μέγιστα όρια για τα φωσφονικά άλατα νατρίου πατήστε ΕΔΩ