Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καινοτομία: Vegan βούτυρο από… μύκητες

Η Σουηδική Mycorena άνοιξε το δρόμο για εφαρμογές γαλακτοκομικών εναλλακτικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΚαινοτομία: Vegan βούτυρο από... μύκητες
spot_img

Η Σουηδική Mycorena άνοιξε το δρόμο για εφαρμογές γαλακτοκομικών εναλλακτικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Στα τέλη του 2021 η σουηδική εταιρεία Mycorena, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας τροφίμων που είναι γνωστές για τη μυκοπρωτεΐνη της, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός μοναδικού συστατικού λίπους με βάση τους μύκητες, δημιουργώντας ένα αισθητηριακό προφίλ που παρόμοιο μπορείτε να βρείτε και σε μια ..ζουμερή μπριζόλα. Τώρα η Mycorena παρουσιάζει το πρώτο βούτυρο μυκοπρωτεΐνης, μετά από 6 μήνες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ως αποτέλεσμα της επίμονης έρευνας, η Mycorena αποκάλυψε τον επόμενο τομέα εφαρμογών μυκοπρωτεΐνης: εναλλακτικές λύσεις γαλακτοκομικών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτός ο τομέας εφαρμογών είναι εφικτός μέσω μιας μοναδικής μεθόδου επεξεργασίας που εκκρεμεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Η νέα τεχνολογία έχει ανοίξει πολλές προοπτικές για εφαρμογές γαλακτοκομικών εναλλακτικών προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και η εταιρεία αυτή τη στιγμή διερευνά όλες τις δυνατότητες της τεχνικής και σύντομα θα λανσάρει μια σειρά νέων πρωτοτύπων προϊόντων. Η Mycorena αναμένει ότι η νέα διαδικασία θα καταστήσει δυνατή τη δημιουργία μιας σειράς βιώσιμων, vegan εναλλακτικών λύσεων σε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το πρώτο προβλεπόμενο καταναλωτικό προϊόν θα είναι το βούτυρο. Η νέα μέθοδος απαιτεί λίγα συστατικά και μπορεί ακόμη και να παρασκευαστεί χωρίς πρόσθετα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε εναλλακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής ή φυτικής προέλευσης.

«Αυτό είναι κάτι που η ομάδα μας προσπαθεί να καταλάβει για περισσότερο από ένα χρόνο, με μικρή επιτυχία μέχρι πρόσφατα. Συνήθως, η μυκοπρωτεΐνη θεωρείται ένα μη λειτουργικό πρωτεϊνικό συστατικό που χρειάζεται άλλα συστατικά για να δημιουργήσει ενδιαφέρουσες δομές τροφίμων. Μόλις δείξαμε εδώ ότι αυτό δεν είναι αλήθεια… απλά πρέπει να το δουλέψεις με τον σωστό τρόπο» δήλωσε ο Πάουλο Τεϊσέιρα της Mycorena.

Η επιλογή της εξερεύνησης του βουτύρου ως πρώτης εφαρμογής είναι κάπως μοναδική, καθώς οι περισσότεροι επικεντρώνονται στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων με βάση τα φυτά επί του παρόντος στις εφαρμογές τυριών. Γιατί λοιπόν η εταιρεία αποφάσισε να εξερευνήσει αρχικά το βούτυρο και όχι το τυρί;

Πρώτα απ ‘όλα, το βούτυρο που παρασκευάζεται από γαλακτοκομικά έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά λέει η mycorena, όπου περισσότερο από το ήμισυ του προϊόντος αποτελείται από κορεσμένα λίπη. Το προϊόν έχει περαιτέρω υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, συνδυάζοντας έτσι δύο πράγματα που συνδέονται συνήθως με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η νέα διαδικασία του Mycorena επιτρέπει τη δημιουργία μιας πιο υγιεινής εναλλακτικής βουτύρου με πολύ μειωμένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει το προϊόν με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, κάτι που συνήθως λείπει από τα φυτικά έλαια.

Πολλές φυτικές εναλλακτικές λύσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά υπάρχουν ήδη στην αγορά σήμερα, αλλά η υφή τους περιορίζεται σε αυτήν της πηγής στερεού λίπους που χρησιμοποιείται στο προϊόν. Η πλειονότητα των διαθέσιμων εμπορικών προϊόντων περιέχει είτε φοινικέλαιο είτε λάδι καρύδας, και τα δύο συνδέονται με τη μη βιωσιμότητα είτε από περιβαλλοντική είτε από κοινωνική άποψη. Η νέα διαδικασία του Mycorena χρησιμοποιεί τις μοναδικές ιδιότητες των μυκήτων για τη δομή των εφαρμογών τους με βάση το λίπος, επιτρέποντάς τους να συνεργάζονται με τοπικά λίπη, όπως το λάδι από κραμβέλαιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα