Έκθεση της EFSA για την επιτάχυνση της εφαρμογής της σωρευτικής εκτίμησης κινδύνου από κατάλοιπα φυτοφαρμάκων.
Με στόχο την επιτάχυνση της εκτίμησης κινδύνου για τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, περιγράφει μια ανάλυση ιεράρχησης σε δύο στάδια, για τα μεμονωμένα φυτοφάρμακα και τα συστήματα οργάνων-στόχων, η οποία επιτρέπει τον εντοπισμό:
i) ουσιών χαμηλής προτεραιότητας που αναμένεται να έχουν οριακή συμβολή στον συνολικό κίνδυνο και
ii) συστημάτων οργάνων υψηλής προτεραιότητας που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μελλοντικές εκτιμήσεις κινδύνου.
Η ανάλυση περιλάμβανε 350 ουσίες και 36 ακατέργαστα πρωτογενή προϊόντα φυτικής προέλευσης που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας κατά τον κύκλο παρακολούθησης 2019–2021, η οποία διενεργήθηκε σε 30 πληθυσμιακές ομάδες, οι οποίες κάλυπταν 3 ηλικιακές κατηγορίες, και 17 χώρες της ΕΕ.
Στο πρώτο στάδιο, η μέθοδος ιεράρχησης που υιοθετήθηκε επέτρεψε τη μείωση του αριθμού των ουσιών κατά περίπου 80 %. Οι ουσίες αυτές ομαδοποιήθηκαν με βάση την ικανότητά τους να προκαλούν τοξικολογικές επιδράσεις στα κοινά συστήματα οργάνων και, ως δεύτερο βήμα, πραγματοποιήθηκαν πιθανοί συνδυασμένοι υπολογισμοί έκθεσης για 16 συστήματα οργάνων-στόχων. Σύμφωνα με την EFSA θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα συστήματα οργάνων ως εξής: τοξικότητα στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, ηπατική, νεφρική, ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και αιματοποιητικό σύστημα και αιματολογία.
Συνολικά, συνήχθη το συμπέρασμα ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου για τα διάφορα συστήματα οργάνων ήταν πιθανότερο να υπερεκτιμηθούν παρά να υποτιμηθούν.
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2024.8554