Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνEFSA: Κίνδυνοι για την ασφάλεια των τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία
spot_img

Εμπειρογνώμονες έχουν εντοπίσει διάφορους τομείς στους οποίους ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελβετία.

Το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης της ασφάλειας τροφίμων με την ονομασία FRESIL, το οποίο εισήγαγε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Κτηνιατρικής (FSVO), έχει ως στόχο τον εντοπισμό και την αξιολόγηση πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών που μεταδίδονται μέσω τροφίμων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται κίνδυνοι που σχετίζονται με γεωπολιτικά γεγονότα, όπως οι στρατιωτικές συγκρούσεις.

Το 2023 πραγματοποιήθηκε ένα εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια των τροφίμων στην Ελβετία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, η Ελβετία εισήγαγε, κατά φθίνουσα σειρά όγκου, δημητριακά, φυτικά έλαια, φασόλια σόγιας, ελαιοπυρήνες για ζωοτροφές, φρούτα και παρασκευάσματα φρούτων. Η Ουκρανία προμηθεύει επίσης έμμεσα την Ελβετία ως εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έλλειψη πόρων

Οι εμπειρογνώμονες αξιολόγησαν 59 δυνητικούς κινδύνους όσον αφορά την πιθανότητα εμφάνισης και τη σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελβετία. Οι κίνδυνοι αυτοί κατατάχθηκαν σε μια κλίμακα 5 βαθμών, με το 0 να σημαίνει “καμία αξιολόγηση δεν είναι δυνατή” και το 4 να σημαίνει “εξαιρετικά πιθανή”. Ένας κίνδυνος κατηγοριοποιήθηκε ως “πολύ σημαντικός”, 27 ως “σημαντικός” και 31 ως “όχι πολύ σημαντικός”, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Risk Assess Europe.

Ο κίνδυνος που χαρακτηρίστηκε ως “πολύ σημαντικός” ήταν η έλλειψη τεχνογνωσίας στην πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού. Ο ανεπαρκής έλεγχος στις εταιρείες παραγωγής επιδείνωσε το πρόβλημα, δήλωσαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Σχετικός κίνδυνος ήταν η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού από τις κρατικές αρχές ελέγχου, που πλήττει τους ελέγχους κατά την εξαγωγή. Η έλλειψη ιχνηλασιμότητας των τροφίμων ήταν ένα άλλο ζήτημα που συνδέεται με την έλλειψη προσωπικού.

Ο έλεγχος των τροφίμων στην Ουκρανία έχει αναδιοργανωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των απαιτήσεων για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ακόμη και πριν από τον πόλεμο, υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Οι έλεγχοι της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στη χώρα, που διενεργήθηκαν πριν από τον πόλεμο, αποκάλυψαν ελλείψεις. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι μπορεί να υποτεθεί ότι η σύγκρουση επιδείνωσε τα ζητήματα αυτά.

Η διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων χαρακτηρίστηκε ως “σχετικός κίνδυνος” και εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την απάτη.

Μια σειρά από πιθανούς κινδύνους

Σχεδόν το 1/4 των 130 απορρίψεων τροφίμων από την Ουκρανία από τον Αύγουστο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 αφορούσαν μουχλιασμένες ζωοτροφές, ακολουθούμενες από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, κυρίως chlorpyrifos, σε διάφορα προϊόντα και σαλμονέλα στο κρέας πουλερικών.

Η μόλυνση των εμπορευμάτων με μούχλα και μυκοτοξίνες είναι ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να αποδοθεί στην μη βέλτιστη αποθήκευση και μεταφορά και στην έλλειψη μυκητοκτόνων. Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η μόλυνση από βακτήρια, παράσιτα και ιούς είναι δυνατή στην πρωτογενή φυτική παραγωγή.

Οι σχετικοί κίνδυνοι που προκαλούνται από τις κατεστραμμένες υποδομές περιλαμβάνουν τη χημική και μικροβιολογική μόλυνση του πόσιμου νερού και του συστήματος ύδρευσης κοινής ωφέλειας, τις διακοπές στην ψυκτική αλυσίδα και την ακατάλληλη αποθήκευση.

Επίσης, στην τροφική αλυσίδα παρουσιάζονται φαινόμενα διαφθοράς. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς για την Ουκρανία έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά το 2022 βρισκόταν στις 33 μονάδες από τις 100. Τα έγγραφα και τα πιστοποιητικά θα πρέπει να ελέγχονται με προσοχή, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

Τα προϊόντα από την περιοχή του Ντονμπάς κρίθηκαν ως πιθανό να είναι μεταξύ των τροφίμων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόκειται κυρίως για σιτάρι, κριθάρι, σόγια και είδη ελαιοκράμβης. Η καταστροφή του φράγματος Kakhovka είναι πιθανό να μολύνει τις γεωργικές περιοχές για χρόνια και οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει ότι η καλλιεργήσιμη γη είναι μολυσμένη με βαρέα μέταλλα.

Οι επιστήμονες εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιέργειες μπορεί να απορροφήσουν χημικούς μολυσματικούς παράγοντες.

Συνέστησαν να αξιολογούνται τα προϊόντα από την Ουκρανία ως προς τον πιθανό κίνδυνο που ενέχουν και τα προϊόντα υψηλού κινδύνου να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να συλλέγονται συστηματικά και να αναλύονται περιοδικά και τα μέτρα ελέγχου θα πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο